Ik mag mezelf de trotse bezitter van een 5G-telefoon noemen, als één van de eersten in Dubai waar al een 5G-netwerk beschikbaar is. Al weet ik niet zo goed wat ik ermee moet. Ultrasnel internet, films downloaden in enkele luttele seconden, allemaal heel leuk om te mogen ervaren! Al een geluk dat ik een datapakket van 200 GB heb. Maar ik ben iemand die amper naar films of series kijk, laat staan op een telefoonscherm. Daar komt bij dat ik meermaals hulp van een vriend moest inschakelen om te achterhalen hoe Netflix, Android en -jawel- 5G op een smartphone eigenlijk werkt. Ben ik dan toch niet zo een techie of is 5G eerder verwarrend voor de particuliere gebruiker? En heeft die überhaupt baat bij zo'n supersnel mobiel internet?
Overstappen van iPhone naar Android
Ik moest en zou de eerste zijn met een 5G-telefoon: zo’n hippe, coole high tech smartphone die wordt aangekondigd als gigantisch veel sneller dan al zijn voorgangers. Want zo gaat dat hier in Dubai, je moet altijd de eerste en de snelste op de markt zijn. En dus repte ik me naar Etisalat, de lokale telecom provider, om mijn pakket te herbekijken.
Bleek dat de overstap naar 5G bijzonder eenvoudig was, en bovendien helemaal gratis. Het enige wat ontbrak, was een nieuwe smartphone die 5G zou ondersteunen, aangezien mijn AppleX daarvoor niet in aanmerking komt. Door mijn abonnement te verlengen, kreeg ik een 'gratis' Huawei Mate 20 X, dus koos ik voor deze optie. ‘Het leven mag dan sneller gaan, maar dat betekent niet dat het ook beter wordt', dacht ik als Apple-freak toen ik me voorstelde hoe ik de komende dagen (misschien weken?) mijn overstap naar Huawei - Android zou beleven.
Android, allemaal goed en wel maar wat nu? Ik voelde me verloren, maar voor mijn overschakeling naar 5G had ik blijkbaar heel veel over. Dus werd mijn Apple met pijn in het hart noodgedwongen aan de kant geschoven. Het grote voordeel van mijn ‘Mate’ (zoals ik mijn nieuwe smartphone pleeg te noemen) is dat hij beschikt over een dual SIM. vanaf nu kan ik dus eindelijk twee nummers combineren in één toestel, wat in mijn situatie best handig is.
Huawei biedt een makkelijke tool (‘Phone Clone’) aan om alle data over te zetten, zodat de overdracht vlot verlopen is. So far so good. Het downloaden van applicaties ging eveneens snel. Hoewel ik pas de volgende dag tot deze conclusie kwam toen ik echt de tijd nam om mijn Mate te installeren en te personaliseren en in één keer zo'n 15 apps downloadde. In amper twee seconden was een app gedownload en geïnstalleerd. ‘Hell yeah, 5G is a beast'...
Het compenseerde echter niet het gemis van mijn iPhone. De eerste Android dag had ik mijn Apple Watch nog om, toen ik me tegen de middag afvroeg waarom ik geen meldingen meer kreeg. ‘What am I doing?’
Dag twee. Daar zat ik dan met mijn enorme telefoon. Mijn Mate, nog groter dan de iPhone 8 Plus, gaf me niet meteen een antwoord op de vraag waarom ik per se 5G nodig had. Ik voelde me niet echt de pionier die ik gehoopt had te zijn.
Bij wijze van test zou ik wat gaan downloaden. Na een half uur op het internet en in de Google Store te hebben gezocht hoe dat precies in z'n werk gaat, zag ik me genoodzaakt een vriend om hulp te vragen. “Netflix”, zei die spontaan. Op Netflix kan je blijkbaar films downloaden. Ik nam de proef op de som en besliste John Wick te downloaden. En ja hoor, in slechts enkele seconden was het gebeurd. Met als gevolg dat ik nu 2 keer Johnny Depp op mijn Mate heb staan, altijd handig voor eenzame nachten.
Wat nog behalve snelle downloads?
Het grote verschil dat ik merk tijdens het surfen - wat ik dan weer wél regelmatig doe - is de laadtijd. De term die veel gebruikt wordt bij gebruik van 5G, en werkelijk een belangrijk verschil met zich meebrengt, is de reactietijd of ‘latency’. Latency is de reactietijd tussen het moment dat je op een link klikt en een resultaat krijgt, of bijvoorbeeld begint met het streamen van een video op je telefoon.
De telefoon stuurt het verzoek naar het netwerk, en het moment dat het netwerk reageert, levert de website het resultaat of start het met afspelen van de video. Dit gebeurt nu in letterlijk één seconde. Ik kan me best voorstellen dat bijvoorbeeld gamers daar veel plezier aan beleven.
Waarom is 5G dan wel ontworpen?
Natuurlijk steek ik niet weg dat ik best trots ben als een van de eersten een 5G-toestel in mijn bezit te hebben en voor Bloovi mijn persoonlijke ervaringen te kunnen neerpennen, alhoewel de kans reëel is dat ik binnenkort terug overstap naar mijn geliefde Iphone. Maar dat is vooral te wijten aan het feit dat ik Apple mis, en dat ik het daarom niet erg vind om weer een stapje terug te zetten naar de vertrouwde 4G-wereld. Want de meerwaarde voor mij als alledaagse smartphonegebruiker, zie ik vooralsnog niet in.
Gaandeweg kwam ik tot het besef dat ik misschien niet de meest geschikte persoon ben om zo’n fonkelnieuwe 5G-telefoon aan allerhande tests te onderwerpen. Anderzijds heb ik voldoende gezien en onderzoek gedaan in Dubai om je iets meer te vertellen over de toekomst van 5G. De vijfde generatie van het mobiele netwerk is ontworpen om veel meer te doen dan alleen maar spelletjes te spelen, te surfen en films downloaden, zoveel is duidelijk.
5G is een vooral business opportuniteit
5G is vooral ontworpen om een veel groter aantal apparaten in verbinding te brengen dan dat met een traditioneel mobiel netwerk mogelijk is. Beschouw het als een draadloos netwerk dat ervoor zorgt dat de aangesloten producten en apparaten geen constante verbindingen meer nodig hebben. Op deze manier kunnen de aangesloten devices gedurende een bepaalde (lange) periode realtime gegevens blijven verzamelen door middel van sensoren, zonder het risico van uitval van deze sensoren.
Het is duidelijk dat 5G enorme verbeteringen met zich mee zal brengen ten opzichte van de mogelijkheden die 4G vandaag biedt, en dit voor tal van industrieën. In Dubai werd dit jaar ondertussen aangekondigd dat 5G binnenkort ingezet zal worden in de gezondheidszorg en voor toepassingen als robotchirurgie op afstand, maar ook voor AR-, VR- en IoT-projecten, autonome technologieën, (zoals autonome voertuigen), cloud computing, alsook real-time transacties en verificaties.
Voorlopig geldt voor mij echter dat na de eerste testperiode met mijn Huawei Mate 20 X - 5G - het type telefoon belangrijker is dan de snelheid waarmee je surft en downloadt. Apple lanceert zijn eerste 5G op de markt in 2020. Just saying. Het aftellen naar het voorjaar is voor mij alvast begonnen…