De Belg is steeds vaker vragende partij om te mogen thuiswerken. In de eerste vijf maanden van dit jaar is telewerken met maar liefst 11% toegenomen in vergelijking met dezelfde periode in 2018. Ondernemingen hebben daar baat bij, want telewerk zorgt voor een betere work-life balans, minder ziekteverzuim en meer productiviteit. En het zorgt ervoor dat minder Belgen zich in het verkeer begeven, en op die manier positief bijdragen aan het mobiliteitsprobleem.
Telewerken biedt niets dan voordelen, ten minste als je op voorhand de verschillende situaties overloopt die zich kunnen voordoen. Wat doe je bijvoorbeeld als medewerkers willen telewerken omdat hun kinderen (ziek) thuis zijn? Hoe productief zijn zij dan?
Bedrijven leggen het best een aantal praktische afspraken vast in een telework policy. Zo weten medewerkers wat de regels zijn waaraan ze zich moet houden. Dat gaat zowel over de wijze waarop het telewerk moet aangevraagd worden, de tijdstippen van bereikbaarheid van de medewerker, het kantoormateriaal dat de medewerker ter beschikking heeft om thuis of op een andere locatie te kunnen werken als de toegang tot het bedrijfsnetwerk.
Daarbij gelden dezelfde rechten en plichten als bij regulier kantoorwerk. Is de afspraak dat alle medewerkers telefonisch bereikbaar zijn tussen negen en drie uur? Dan mag je dat ook van een telewerker verwachten. Bij structureel telewerk (bijvoorbeeld op een vaste dag in de week) worden de specifieke afspraken in een bijlage aan het arbeidscontract toegevoegd. Bij occasioneel telewerk (bijvoorbeeld omwille van een onvoorziene situatie) verwijzen ondernemingen naar de algemene afspraken uit de telework policy.
Telewerken met kinderen
Maar wat met telewerken omdat één van de kinderen ziek is, of een pedagogische studiedag heeft? De meningen hierover zijn verdeeld. Er zijn werkgevers die hier geen probleem mee hebben, maar er zijn er evengoed die vinden dat dit niet kan.
Het is een feit dat zieke of kleine kinderen extra zorgen nodig hebben. Dikwijls komt een medewerker dan inderdaad niet toe aan een volledige werkdag, hoe gemotiveerd hij of zij ook is. Er zijn werkgevers die hun medewerkers daarom vragen om een halve dag of zelfs een volledige dag vakantie te nemen wanneer de kinderen thuis zijn.
Wordt telewerk toch toegestaan, dan kan de telewerker bijvoorbeeld ook thuis ’s avonds wat langer doorwerken, om de uren die hij overdag verloren is, in te halen.
De gouden regel is sowieso: het maken van goede, vooraf duidelijk gecommuniceerde afspraken die makkelijk te raadplegen zijn.