Ook al neemt het aantal tech hubs elk jaar flink toe, toch blijft het voor vele opkomende steden een grote uitdaging om een plek te bemachtigen bij de absolute wereldtop. Volgens Tech Insider is San Francisco (en dan vooral Silicon Valley) nog steeds hét epicentrum van alles wat met technologie te maken heeft. Het is de geboorteplaats van de pc, de thuisbasis van tech giganten zoals Apple, Google en Facebook alsook de bakermat van duizenden start-ups. Maar toch kan de felbegeerde titel van ’s werelds belangrijkste hightech stad in de komende tien jaar nog overal naartoe gaan. San Francisco staat momenteel dan wel nog altijd op nummer 1 in de ranglijst, we kunnen niet ontkennen dat het in dit digitale tijdperk steeds moeilijker wordt te achterhalen waar de technologische polsslag nu precies zit. Maar als San Francisco niet langer de belangrijkste hightech stad ter wereld zal zijn, wie dan wel? Een korte voorstelling van de tien grootste kanshebbers.

1. Santiago, Chili

Binnenkort zullen we slimme elektrische voertuigen niet meer kunnen wegdenken uit het straatbeeld van Santiago. Dankzij het overheidsprogramma ‘Start-up Chili’ worden nieuwkomers in de Chileense hoofdstad aangemoedigd bedrijven op te richten die de technologische reputatie naar ongeziene hoogtes moeten tillen. Door zijn meest geavanceerd transportnetwerk van Latijns Amerika wordt ‘Chilecon Valley’ misschien wel dé hightech stad van de toekomst!

2. Durban, Zuid-Afrika

Maar ook andere, minder voor de hand liggende spelers laten steeds meer van zich horen! Een daarvan vinden we in het Zuid-Afrikaanse Durban, dat zich dankzij innovatieve technologieën op de kaart heeft gezet. Aan de Durban University of Technology gaat een professioneel team dagelijks op zoek naar innovatieve oplossingen om de grootste uitdagingen aan te pakken waarmee Zuid-Afrika dagelijks wordt geconfronteerd: een overmatig drugsgebruik en onveilig straatbeeld. Misschien mag Durban zich sneller tot de belangrijkste hightech steden rekenen dan men in de rest van de wereld had kunnen vermoeden.

3. Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten

Ook in Abu Dhabi lag er een innovatief project op tafel, Masdar City gedoopt, maar dat viel al snel in duigen. In 2008 begon de Britse toparchitect Norman Foster met de bouw van een ommuurde, groene stad in de woestijn die 50.000 tot 100.000 mensen zou huisvesten. Deze ‘ecohoofdstad van de wereld’ zou tevens de thuisbasis worden voor een onderzoekcentrum naar duurzame energie maar blijkt intussen een fata morgana te zijn. Want door de economische crisis liepen de bouwwerken serieuze vertraging op en werd de stedelijke droom (met een prijskaartje van maar liefst 22 miljard dollar) uitgesteld, waardoor het vooropgestelde doel van volledige CO2-neutraliteit schijnbaar onmogelijk werd.

4. Songdo, Zuid-Korea

Songdo, een hypermoderne wijk die voor een prijskaartje van 30 miljard euro aan de rand van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul verrees, werd de techdroom wél een succesverhaal. In het Internationaal Business District houden computers tegenwoordig de straten in de gaten en voert een innovatief tunnelsysteem met luchtdruk de vuilniszakken automatisch naar een ondergrondse verwerkingsinstallatie. Dankzij andere milieuvriendelijke technologieën stoot deze ultramoderne stad tot 33 procent minder broeikasgassen uit.

Songdo wil echter niet alleen de titel van allereerste smart city op deze planeet wegkapen, maar hecht tegelijk ook veel belang aan de work-life balance van zijn inwoners. Songdo en Cisco Systems – de Silicon Valley fabrikant van netwerkapparatuur – sloegen de handen in elkaar, wat heeft geleid tot de geboorte van het ‘telepresence system’, waardoor de burgers audiovisueel met elkaar kunnen communiceren. Bovendien belooft Songdo zijn inwoners ook innovatieve apparatuur, zoals vernuftige systemen waarmee ze hun kinderen kunnen opsporen.

5. Tokio, Japan

Ook aan de andere kant van de Japanse Zee wordt stevig ingezet op technologische urbanisatie. Als gastheer van de Olympische Spelen in 2020 wil Tokio van de gelegenheid gebruik maken een modelstad van de toekomst te bouwen in de vorm van een volledig door waterstof aangedreven Olympisch dorp.

6. Singapore

In Singapore loopt het momenteel op hightech wieltjes. De stad integreerde technologie en stedenbouw op unieke wijze en groeide uit tot pionier op vlak van hightech. Een inventief systeem van camera’s, sensoren en GPS duiden verkeersfiles aan op kaart zodat de burgers deze kunnen voorkomen en heel wat tijd uitsparen. Bovendien ontvangen senioren en gehandicapte burgers identificatiekaarten (op basis van radiofrequentie) die de verkeerslichten voor hen aanhouden. En dan hebben we het nog niet gehad over het gratis high-speed internet waartoe elke burger toegang krijgt!

7. Hongkong, China

Ook Hongkong schittert bovenaan het lijstje van groeiende smart cities. Zo is hun contactloos smartcardsysteem, initieel ingevoerd om vervoerstarieven te betalen, nu overal hét betaalsysteem bij uitstek. Je kan het zo gek niet bedenken, maar vingerafdruklezers maken er deel uit van het dagelijkse leven. Zo kunnen de inwoners gemakkelijker en veiliger heen en weer reizen. Je buzzypas vergeten? Geen probleem. Leg je vinger op de lezer en de wereld van het openbaar vervoer gaat automatisch voor je open!

8. Barcelona, Spanje

Zelfs sommige van de minder futuristische steden in Europa zijn bezig aan een stevige opmars als tech hub. Zo heeft Barcelona zich onlangs uitgerust met energiezuinige straatverlichting, touchscreen informatiezuilen, verkeers- en vervuilingssensoren en oplaadpunten voor zowel telefoons als voertuigen. Het is dan ook geen toeval dat het Smart City Expo World Congress jaarlijks plaatsvindt in de Spaanse grootstad.

Barcelona

9. Tallin, Estland

Misschien wel de meest veelbelovende Europese hoofdstad vinden we in Estland. Dan hebben we het uiteraard over Tallin, waar Skype in 2003 het levenslicht zag. Van borden die de dichtstbijzijnde wifi-hotspots aanduiden tot een handig systeem van e-Residency, waardoor je een online burger van Estland wordt. Tallin was ruim tien jaar geleden trouwens de eerste stad waar burgers tijdens de verkiezingen digitaal konden stemmen. Sinds de onafhankelijkheid van Estland in 1991 heeft de regering alles in het werk gesteld om Tallin te brengen waar het vandaag staat. Of om het met hun woorden te zeggen: ‘the smart capital of a digital nation’.

10. Seoul, Zuid-Korea

En last but not least: het veelbelovende Seoul. De Zuid-Koreaanse hoofdstad en thuishaven van giganten Samsung en LG, maakt toch wel het meeste kans om de titel van 's werelds grootste hightech stad in de wacht te slepen. In Seoul wil de regering 5G tegen 2020 op grote schaal implementeren. Elke burger moet verbinding kunnen maken waar hij maar wil – en dat is niet alleen meer bij de meer dan 10.000 gratis Wi-Fi hotspots in de stad – maar zelfs ondergronds, terwijl ze op een van de beste metrosystemen ter wereld rijden. Real-time displays moeten pendelaars op de hoogte houden van de locatie van de volgende trein, en hetzelfde geldt voor bussen. De bijna 10 miljoen inwoners van Seoul kunnen ook te allen tijde shoppen in een van de vele ‘virtuele winkels’ in de stad, gewoon door met hun mobieltje een foto te maken van het gewenste product waarna dat in no-time aan huis wordt geleverd.

En toch kan de titel van 's werelds grootste hightech stad de komende tien jaar nog overal naartoe gaan: naar een stad die op het punt staat triomfantelijk uit de ontwikkelingslanden tevoorschijn te komen (go Durban!), naar een historische stad die zich op de toekomst heeft gericht,… of - wie weet - zelfs naar een plek die nog uit de as moet verrijzen. De Silicon Valley van vandaag wordt misschien wel de Chilecon Valley van morgen!

(Bron: The Guardian)