De coronacrisis bracht de digitale werkplek in een ongeziene stroomversnelling. Werken op afstand en het ondersteunen van klanten met nieuwe, digitale middelen veranderen niet alleen de manier waarop we werken, maar vragen ook om nieuwe vaardigheden. Ongeacht je huidige rol of positie, de skills die je nodig hebt om je huidige rol goed te kunnen blijven vervullen, veranderen razendsnel. Nù is een goed moment om je vaardigheden toekomstbestendig te maken voor een succesvolle carrière in de afstandseconomie.
Ook vóór de crisis hadden nieuwe technologieën en nieuwe manieren van werken al veel impact op diverse functies. Al in 2018 bleek uit onderzoek van McKinsey dat bijna de helft van het aantal werknemers wereldwijd nieuwe vaardigheden nodig heeft. Ruim 20 procent van de huidige activiteiten kan immers worden geautomatiseerd of overgenomen door kunstmatige intelligentie of robots.
Stap uit je comfortzone
De arbeidsplaatsen die als gevolg van de pandemie op de tocht staan, vertonen raakvlakken met banen die verloren gaan als gevolg van automatisering. Het gaat onder meer om werknemers in de horeca, administratieve krachten, verkopers en accountants.
McKinsey maakte tevens een analyse van online profielen op LinkedIn. Dit leidde tot de constatering dat medewerkers geneigd zijn de overgang te maken naar banen die dichtbij hun huidige functie liggen (ofwel vergelijkbare of aanvullende vaardigheden vereisen).
Zo blijkt dat mensen die aan de slag gaan in functies waar meer vraag naar is - zoals software engineers, rekruteerders of specialisten op het gebied van digitale marketing – al eerder functies hebben vervuld waar veel behoefte aan was. Tegelijkertijd hebben mensen, werkzaam in functies waar minder vraag naar is, de neiging op zoek te gaan naar nieuwe functies waar eveneens minder behoefte aan is.
Om je te verzekeren van een goede loopbaan is het dus belangrijk dat je uit je comfortzone stapt en uitkijkt naar nieuwe functies en vaardigheden waar een grote vraag naar is.
Wat kan jij doen?
Op een persoonlijk niveau kan je verantwoordelijkheid nemen voor je eigen loopbaan door je inzetbaarheid voor toekomstige functies te vergroten. Omarm het levenslang leren en ga actief op zoek naar mogelijkheden om je continu verder te ontwikkelen en te blijven groeien. Neem deel aan online cursussen, lees blogs, voer discussies op allerlei fora, doe een beroep op collega’s die in een bepaalde functie werkzaam zijn of over vaardigheden beschikken waarmee jij jezelf ook vertrouwd wil maken.
Er zijn meer dan voldoende mogelijkheden om nieuwe vaardigheden aan te leren:
1. Leer te werken in een digitale omgeving
Werken op afstand is een ‘blijvertje’. De meeste organisaties zullen een hybride werkomgeving omarmen waar medewerkers zowel online als op locatie zullen werken. Dit zal een digitale infrastructuur en processen vereisen, niet alleen om werken op afstand mogelijk te maken, maar ook - en misschien belangrijker- om een naadloze digitale dienstverlening en klantbeleving te waarborgen.
Basale digitale skills zullen hierbij cruciaal zijn, inclusief een redelijk begrip van technologie. Als een productielijn wordt geautomatiseerd, moet je als kwaliteitsmanager de technische vaardigheden eigen maken om productiegegevens goed te monitoren en analyseren. En als sales manager moet je leren hoe je klantrelaties op afstand effectief kunt managen met behulp van digitale tools en netwerken.
2. Bouw aan je netwerk
Mensen die in verbinding staan met anderen beschikken vaak over meer energie en zijn dikwijls positiever dan mensen die zich afzonderen. Je netwerk - online en offline - is je belangrijkste kanaal. De mensen die je kent, samen met de dingen die je weet, zijn doorslaggevend voor een succesvolle carrière.
Als je echt nieuwe connecties willen maken, moet je sommige dingen uit het verleden loslaten. De mensen die je het beste kennen zijn precies diegenen die verandering eerder ontmoedigen. Maak dus contact met verschillende groepen en netwerken
Je kan niet transformeren in isolatie of binnen een groep met alleen maar geestesverwanten. Als je echt nieuwe connecties willen maken, moet je sommige dingen uit het verleden loslaten. Dat is belangrijk ! De mensen die je het beste kennen zijn precies diegenen die verandering eerder ontmoedigen. Maak dus contact met verschillende groepen en netwerken. Op die manier leer je ook andere normen, waarden en verwachtingen kennen.
3. Werk aan jouw eigen merk
Voor babyboomers was een traditioneel, lineair carrièrepad vanzelfsprekend. Werknemers hielden het vaak jarenlang bij dezelfde werkgever. Iets wat nu tot het verleden behoort. Organisaties zijn vandaag gebouwd op plattere structuren en zelfsturende teams.
In deze omgeving zijn het jouw specifieke expertise en ervaringen die je verder helpen in je carrière. Welke unieke vaardigheden kan je inzetten tijdens een project of in een team? Ontwikkel je portfolio, neem je vaardigheden regelmatig onder de loep en probeer deze voortdurend te verbeteren en uit te breiden met nieuwe.
4. Stimuleer een leven lang leren
Als gevolg van de vergrijzing zullen steeds meer mensen langer werken. Zo zullen we waarschijnlijk tot na ons zeventigste moeten doorwerken, voordat we met pensioen kunnen. Het hebben van verschillende carrières wordt steeds meer de norm. Jezelf een vaardigheid aanleren en verwachten dat je hiermee een baan voor het leven krijgt, is verleden tijd.
Wetende dat steeds meer functies overtollig worden, is het voor veel beroepen cruciaal jezelf nieuwe vaardigheden aan te leren. Zo is coderen een veelgevraagde vaardigheid en niet alleen in de technologiesector. Door een leven lang te leren en jezelf vertrouwd te maken met nieuwe functiegebieden zorg je er voor dat je óók in een snel veranderende werkomgeving iets te bieden hebt.
5. Verbeter je sociale vaardigheden
Een diepgaande kennis van een specifiek onderwerp of een specialisatie in een bepaald vakgebied is nog steeds aantrekkelijk voor werkgevers. Zeker als je kan laten zien dat je ook beschikt over ‘zachte’, sociale vaardigheden.
Daarom is het goed om vaardigheden te ontwikkelen die je helpen een dynamisch netwerk op te richten, te werken in multiculturele en diverse teams, anderen te inspireren, te overtuigen en een uitweg te vinden voor complexe problemen. Dit zijn unieke menselijke kwaliteiten waaraan steeds meer behoefte zal zijn. Machines en kunstmatige intelligentie nemen immers onze repetitieve taken over.
6. Wees nieuwsgierig
Sta open voor verandering, stel oude gewoontes en stereotypen ter discussie en experimenteer met nieuwe manieren om werk en privé met elkaar te integreren. We noemen dit ook wel ‘routine-busting’. Dagelijkse routines bieden weliswaar structuur en voorspelbaarheid, maar het herhalen van oude patronen kan ons ook doen terechtkomen in niet-productieve cyclussen.
Dagelijkse routines bieden weliswaar structuur en voorspelbaarheid, maar het herhalen van oude patronen kan ons ook doen terechtkomen in niet-productieve cyclussen
Verander je werkomgeving; koop een nieuwe bureaulamp of een nieuwe stoel. Zet een plant neer en zorg er voor dat je een aangename omgeving creëert. Of sta een uur eerder op en houd tijd vrij voor jezelf. Het doorbreken van vastgeroeste routines geeft veel energie en bereidt je brein voor op nieuwe ervaringen.
Het veranderen van baan en het aanleren van nieuwe vaardigheden is spannend, maar dat is oké. Het vraagt een andere mindset om open te staan voor nieuwe mogelijkheden en tijd te investeren in je ontwikkeling. Het is onderdeel van je leercurve en helpt je om zowel persoonlijk als professioneel te groeien.
Er is geen beter moment dan nù om jezelf voor te bereiden op de toekomst en jezelf open te stellen voor verandering.