In deze minireeks laten we specialisten van Gumption Group aan het woord met allerhande tips voor thuiswerken in coronatijden. De laatste in het rijtje is Liene De Bie, recruitment expert en growth Xcelerator bij Brightest & Gumption Group. Zij geeft 5 tips over hoe je je best kan voorbereiden op een sollicitatiegesprek via videochat.
Een videogesprek is niet evenwaardig aan een face-to-facegesprek. De manier waarop je met elkaar spreekt, is anders. Doelgerichter, formeler, met minder finesses.
Voor je een contractvoorstel doet, wil je iemand toch eerst in het echt ontmoeten.
Maar videobellen heeft wel degelijk zijn waarde in het rekruteringsproces. Voor een eerste gesprek is het prima. Ik denk dat veel recruiters dat nu ontdekken. In de toekomst gaan we zeker naar een gezonde mix van offline en online communicatie.
Kandidaten begrijpen dat je nu geen gesprekken doet om hen morgen aan te werven. Je kan daar open over communiceren
Recruitment moet je op lange termijn bekijken. Nu is de toekomst onduidelijk, maar straks is het weer business as usual. Je kan sneller schakelen met een waardevolle werfreserve. Kandidaten begrijpen dat je nu geen gesprekken doet om hen morgen aan te werven. Je kan daar open over communiceren.
Doorgaans zijn sollicitanten minder zenuwachtig voor een videogesprek. Omdat ze in hun vertrouwde omgeving zijn. Er zijn een aantal dingen waar kanidaten best op letten om een goede indruk te maken bij hun - mogelijks - toekomstige werkgever.
Tip 1: test alles goed vooraf
Doe een testrun vooraf. Probeer de software uit. Check je audio en video. Staat alles aan? Klinkt het goed? Kom voorbereid aan de start. Dat helpt om je te focussen op het gesprek. Praten via technologie verloopt niet altijd van een leien dakje. De meeste problemen kan je perfect op voorhand oplossen.
Tip 2: wees netjes gekleed
Kleed je behoorlijk. Je bent thuis, maar je voert wel een professioneel gesprek. De dagelijkse dresscode verschilt van bedrijf tot bedrijf - van dassen tot hoodies. Maar in je eerste gesprek mag je gerust een beetje je best doen.
Vooral schoolverlaters beseffen niet altijd hoe belangrijk het is om netjes voor de dag te komen. Je hoeft geen driedelig kostuum aan te trekken. Maar een hemdje misstaat niemand.
Tip 3: beter te vroeg dan te laat
Vraag op voorhand het telefoonnummer van je contactpersoon. Stel dat er technisch iets misloopt met de verbinding, dan kan je hem of haar op de hoogte brengen.
Kom op tijd voor je gesprek. Dat geldt online net als offline. Bel gerust al tien minuten eerder in. Bij een gesprek op kantoor wacht je meestal toch ook eventjes aan de receptie. Het gebeurt dat kandidaten te laat inbellen. Dat maakt geen goede indruk.
Tip 4: stel je vragen op het juiste moment
Neem pen en papier. Noteer je vragen tijdens het gesprek. Dat werkt beter dan wanneer je voortdurend onderbreekt. Op voorhand duidelijke afspraken maken over wanneer je vragen mag stellen: dat helpt om het gesprek vlotter te laten verlopen.
Tip 5: installeer je in een rustige ruimte
Kies een rustige ruimte waar je ongestoord kan bellen. Dat geeft je gemoedsrust. Het is geen halszaak als de hond op de achtergrond blaft of je de kinderen in de tuin hoort joelen. Zeker nu de hele familie thuis is, is het niet evident om de stilte op te zoeken. Maar op een rustige plek kan je je beter op het gesprek concentreren.