Voor tech start-ups is het aantrekken van voldoende groeikapitaal bijna altijd een noodzaak. Voor ondernemers is toegang tot financiering essentieel om hun producten te ontwikkelen en op de markt te brengen. In veel gevallen gaat dit gepaard met een significante voorfinanciering van een aantal risico’s - onderzoek en ontwikkeling, het opzetten van verkoopkanalen en het investeren in voorraden in geval van hardware producten.
Investeren op mensmaat
Investeerders en geldschieters overtuigen mee te stappen in een risicovolle onderneming, vergt de nodige voorbereiding en inspanning. Het draait immers niet enkel om het schrijven - én valideren - van goede businessplannen, investeerders willen ook graag de ondernemers als mens en als team leren kennen en kunnen evalueren of het team ook echt delivert.
Vanuit imec.istart begeleiden we intussen meer dan 10 jaar techondernemers bij de uitbouw van hun start-up. Het aantrekken van de nodige financiering is daarbij altijd een belangrijke pijler geweest
“Vanuit imec.istart begeleiden we intussen meer dan 10 jaar techondernemers bij de uitbouw van hun start-up. Het aantrekken van de nodige financiering is daarbij altijd een belangrijke pijler geweest”, verduidelijkt Sven De Cleyn, imec.istart Program Director.
“We geven start-up ondernemers altijd mee dat ze erop moeten rekenen dat het afronden van een deftige financieringsronde tussen zes en twaalf maanden duurt, van het eerste contact tot effectief geld op hun rekening. Dat is veel tijd, tijd die ze niet kunnen besteden aan hun kerntaak: het overtuigen van klanten en uitbouwen van hun business. Dit is exact de reden waarom we een nieuw partnership model hebben ontwikkeld om fundraising voor start-ups efficiënter te helpen maken.”
Slimme co-investments
Door start-ups nog sneller op de radar te plaatsen van relevante investeerders, kan het fundraising proces met enkele maanden ingekort worden. Dit levert ondernemers cruciale tijdsbesparing op die ervoor zorgt dat hun start-up sneller kan doorgroeien. Deze beslissende voorsprong op eventuele concurrenten garandeert hen de verdere uitbouw of het behoud van hun business.
Dat beaamt Pitchdrive, dat samen met een aantal andere partijen een nieuw structureel partnership met imec.istart aangaat. “We screenen als early stage investeerder op jaarbasis meerdere honderden start-ups”, zegt Boris Bogaert, co-founder en managing partner van PitchDrive. “Door slim te partneren met andere investeerders, verrijken we niet enkel ons screeningproces, maar kunnen we ook sneller investeringen ‘poolen’ met andere investeerders. Dat maakt dat jonge start-ups niet enkele maanden later al opnieuw moeten gaan fundraisen, maar meteen wat langer verder kunnen met het opgehaalde geld en met een sterker dossier richting een grotere investeringsronde trekken.”
Door slim te partneren met andere investeerders, verrijken we niet enkel ons screeningproces, maar kunnen we ook sneller investeringen ‘poolen’ met andere investeerders
Isabelle Tennstedt van Seeder Fund treedt bij: “Door sneller betrokken te worden in de dealflow van imec.istart leren we sneller de voor ons relevante start-ups kennen. Door de kwaliteitsvolle begeleiding van imec.istart onmiddellijk te combineren met de ervaring van early stage VC’s, geven we alle kansen aan jonge start-ups om te focussen op hun core business en zo sneller te groeien. Op die manier kunnen we sneller besluiten om te investeren, of laten we ons mogelijk zelfs verleiden om wat vroeger mee in te stappen dan we anders zouden doen.”
Golden ticket naar vervolgfinanciering
De imec.istart portfoliobedrijven hebben inmiddels meer dan 650 miljoen aan financiering binnengehaald, wat hen volgens UBI Global bij de 3% sterkste programma’s wereldwijd benchmarkt op dit aspect. De initiële investering die door het imec.istart fonds gedaan wordt, treedt zo op als een sterke hefboom om sneller vervolgfinanciering van andere partijen te helpen aantrekken.
Imec.istart heeft momenteel nieuwe bijkomende partnerships afgesloten met Pitchdrive, SmartFin, Seeder Fund en Ventures by Delaware. MedTech spelers Theodorus en Mensura vervolledigen het lijstje. Deze ingreep zal het financieringsproces een stuk efficiënter maken. Hopelijk kunnen daardoor nog meer Belgische start-ups uitgroeien tot ware technologieparels die op internationale schaal impact maken.