Facebook test momenteel een nieuwe, virtual-reality app, die thuis- en kantoorwerkers zal toelaten om via hun avatars samen te komen in een virtuele vergaderruimte – gratis, op voorwaarde dat die werkers gebruikmaken van de Oculus Quest 2 headsets van Facebook. In totaal zullen zestien VR headset users in zo’n vergaderruimte kunnen plaatsnemen.

De VR-app past in de visie van CEO Marc Zuckerberg om op termijn een zogenaamd ‘metaverse’ uit te bouwen, een wereldwijd universum van gedeelde ruimtes over verschillende platformen heen, waarbij fysiek en digitaal naadloos met elkaar versmelten. “Deze app is in elk geval een fundamentele stap in die richting”, aldus Andrew Bosworth, Facebooks vicepresident van de Reality Labs groep. “De pandemie heeft ons bovendien alleen maar meer vertrouwen gegeven in het belang van deze technologie.”

Facebook is de laatste tijd enorm gefocust op virtual en augmented reality. ’s Werelds grootste sociale netwerk ontwikkelde niet alleen deze app en de Oculus Quest 2 headsets, maar werkt ook aan een AR-bril en -polsband. Bovendien kocht het de afgelopen maanden een hele rits VR gaming studio’s op.