Mondmaskers uitgerust met slimme sensoren en software: dat is wat de Hasseltse start-up NextGenics ontwikkelde dankzij onder meer innovatieve starterssteun, het gloednieuwe subsidie-instrument van Vlaio. De resulterende mondmaskers maken niet alleen het leven van de dragers aangenamer, de verwerkte technologie kan ook levens redden.

De eerste versie van de slimme mondmaskers, die treffend Smart Face Masks werden genoemd en vervangbare FFP2-filters en ingebouwde stemversterker hebben, komen in het voorjaar van 2022 op de markt. Deze zijn ook bedoeld voor medisch- en of verzorgend personeel dat dikwijls in aanraking komt met slechthorenden, of voor mensen die in een drukke en lawaaierige omgeving werken en liever een mondmasker blijven dragen (bijvoorbeeld kappers).

“Het ophalen van Vlaio-middelen helpt ons om de laatste hand te leggen aan onze financieringsmix van 300.000 euro. Voor commercialisatie, maar ook de opstart van onze tweede versie met remote monitoring-technologie” aldus co-founder Cedric Liebens. “Die tweede versie zal artsen toelaten toezicht te houden op patiënten met longaandoeningen of na ontslag op intensieve zorgen. Daarnaast zal het specialisten helpen bij diagnostische differentiatie met behulp van artificiële intelligentie.”