Spraaktechnologie associëren we doorgaans met Siri of Alexa én met volwassenen. Daar wil de Ierse tech start-up SoapBox Labs verandering in brengen door personal artificial intelligence te ontwikkelen voor kinderen – onder meer om in speelgoed of educatieve apps te gebruiken.
Spraaktechnologie voor kinderen is niet evident, omdat die andere spraakpatronen gebruiken, een ander taalregister hebben en hogere tonen hanteren. Hun commando’s worden met andere woorden niet opgepikt door de technologie. Daarom besloot SoapBox Labs om een volledig nieuwe voice engine te ontwikkelen, in plaats van bestaande technologie te tweaken. Hiervoor gebruikt het een dataset van duizenden uren aan kinderpraat, met verschillende accenten en -dialecten, verzameld uit verschillende omgevingen (keukens, klassen en wagens) in maar liefst 192 verschillende landen.

Sinds de oprichting in 2013 heeft SoapBox al meer dan 12 miljoen dollar kapitaal bijeengebracht. De markt van spraaktechnologie is dan ook veelbelovend: tegen 2024 zouden meer dan acht miljard digitale voice assistants in gebruik zijn.