Omdat ze misschien aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En misschien nog veel belangrijker, waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.

1. Nederlandse scale-up voor 330 miljoen dollar verkocht aan Amerikaanse concurrent

De Amsterdamse scale-up 3D Hubs, een online marktplaats waar bedrijven via 3D-printen en andere technieken snel en op kleine schaal onderdelen kunnen laten maken, wordt voor een bedrag van 280 miljoen dollar (waarvan 130 miljoen in contanten en 150 miljoen in aandelen) overgenomen door zijn Amerikaanse branchegenoot Protolabs. Daar kan nog eens 50 miljoen dollar bijkomen als 3D Hubs de komende twee jaar bepaalde doelstellingen haalt.

Financieel ging het 3D Hubs nochtans voor de wind- het bedrijf mag onder meer NASA en Audi tot zijn klanten rekenen, draaide vorig jaar zo’n 25 miljoen dollar omzet en haalde in totaal al zo’n 30 miljoen dollar aan kapitaal op. De drie founders waren dan ook totaal niet bezig met een verkoop, tot ze afgelopen zomer dus zelf werden benaderd.

Het Nederlandse bedrijf, waar vandaag 135 man werkt, sprong in 2013 op de hype van het 3D-printen en wilde de technologie toegankelijk maken voor een groter publiek door een particulier netwerk van 3D-printers op te zetten. Het leverde hen al snel de bijnaam de ‘Airbnb van het 3D-printen’ op. Maar eind 2017 volgde er een belangrijke pivot en kwam de focus exclusief op de B2B-markt te liggen. Een gouden zet, zo bleek achteraf.

Voorlopig blijven beide bedrijven zelfstandig opereren, maar op termijn worden de twee platforms samengevoegd en zal er slechts één naam overblijven. De Nederlandse CEO van 3D Hubs treedt toe tot het managementteam van nieuwe eigenaar Protolabs.


2. Veroordeelde ex-Google-ingenieur krijgt gratie van Trump

Op zijn laatste werkdag als president van de VS heeft Donald Trump, zoals de traditie het voorschrijft, gratie verleend aan een resem mensen, waaronder zijn voormalig adviseur Steve Bannon en rapper Lil Wayne. Op de lijst met 73 personen die een vrijbrief kregen, duikt nog een heel opvallende naam op: die van de 40-jarige Anthony Levandowski.

Levandowski stond van 2009 tot 2016 aan het hoofd van Google-dochter Waymo, dat de technologie voor zelfrijdende auto’s ontwikkelt. In augustus vorig jaar werd hij veroordeeld voor bedrijfsspionage nadat bewezen was dat hij geheime Google-documenten over de zelfrijdende wagen had gestolen, kort voor zijn intrede bij Uber dat met een soortgelijke ontwikkeling bezig is. Levandowski bekende schuld in ruil voor strafvermindering, maar zijn celstraf zou pas ingaan na de coronacrisis. Maar zover komt het dus niet.

In de argumentatie voor zijn vrijlating lezen we dat Levandowski al een grote prijs heeft betaald voor zijn daden en dat hij de intentie toont om ‘zijn talenten voortaan in te zetten voor het algemeen belang’. En dat de beslissing mee wordt gedragen onder meer de omstreden ondernemer/investeerder Peter Thiel die we vooral kennen als co-founder van PayPal. Toeval of niet, Thiel is één van de weinige techondernemers uit Silicon Valley op wiens steun Trump altijd kon rekenen.

March 2, 2020 Mountain View / CA / USA - Waymo self driving car performing tests on a street near Google's offices, Silicon Valley; Waymo, a subsidiary of Alphabet, is developing an autonomous car

3. Drake haalt als eerste ooit 50 miljard streams op Spotify

Drake is de eerste artiest ooit die meer dan 50 miljard keer streams op Spotify achter zijn naam kan schrijven. De 34-jarige Canadese rapper en zanger is daarmee de best beluisterde artiest op het Zweedse streamingplatform. Van al zijn liedjes werd God's Plan, een nummer uit 2018, het meest afgespeeld: 1,6 miljard keer.

En de man lijkt de records aan elkaar te rijgen want eerder werd Drake al uitgeroepen tot de artiest die tussen de jaren 2010 en 2019 de meeste streams wist te behalen, op dat moment waren dat er ‘slechts’ 28 miljard. En zijn laatste album Scorpion werd op dag één na de release ruim 132 keer miljoen beluisterd op Spotify, wederom een record.


4. Audi gaat vanaf 2024 elektrische wagens produceren in China

In het kader van de lokale productie van volledig elektrische modellen gaat Audi gaat nog dit kwartaal - na goedkeuring door de Chinese autoriteiten - een joint venture opzetten met de Chinese constructeur FAW (First Automobile Works) Group, waarin het samen met moederconcern Volkswagen een belang van 60 procent neemt.

In de drie decennia dat Audi actief is in China - de grootste automarkt te wereld, ook in elektrische wagens - kende de Duitse autobouwer er ondanks de coronacrisis zijn beste jaar ooit: goed voor 727.000 verkochte wagens.

In Changchun, een provinciestad met meer dan 2 miljoen inwoners, komt een nieuwe fabriek waar vanaf 2024 elektrische luxewagens van Audi van de band zullen rollen. Deze zijn uitsluitend bestemd voor de Chinese markt.

Berlin, Germany - May, 2019: Car tower, Autotower Audi, Berlin, Germany

5. Netflix meer dan 250 miljard dollar waard

De aanhoudende lockdown-maatregelen hebben ervoor gezorgd dat mensen massaal zijn beginnen bingewatchen en die trend heeft marktleider Netflix duidelijk geen windeieren gelegd. Het afgelopen jaar kreeg de Amerikaanse videostreamingdienst er zomaar even 37 miljoen abonnees bij, waarvan 8,5 miljoen in het vierde kwartaal van 2020. De teller staat intussen op 203,7 miljoen betalende gebruikers.

Dankzij die sterke kwartaalcijfers schoot het aandeel van Netflix bij de opening van de Amerikaanse beurs werd schoot het aandeel van Netflix met 14% naar omhoog en rondde de waarde van het bedrijf voor het eerst de kaap van 250 miljard dollar. Alle Netflix-werknemers kregen thuis champagne en confetti opgestuurd om deze mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf alsnog te kunnen vieren.

De omzet, zo blijkt uit jaarcijfers van Netflix, bedroeg vorig jaar zo’n 25 miljard dollar (+24% in vergelijking met 2019) en de nettowinst kwam uit op 2,8 miljard dollar. De prognose voor het eerste kwartaal van 2021 is een omzet van 7,1 miljard dollar met een nettowinst van 1,4 miljard dollar.