De krapte op de arbeidsmarkt geeft werknemers een steeds betere onderhandelingspositie. Werkgevers zijn dan ook (noodgedwongen) bereid het salarispakket van hun personeel te herzien: bijna de helft is post-corona bereid toegevingen te doen op vlak van afstandswerk (58%), flexibel werk (49%), extralegale voordelen (46%) en hoger loon (40%). Dat alles blijkt uit recent onderzoek van rekruteringsspecialist Robert Half.
“In een periode waarin de war for talent een nieuw hoogtepunt bereikt, zullen werkgevers er alles aan moeten doen om zich te differentiëren”, weet Jeroen Diels, directeur bij Robert Half. “Ondersteuning van afstandswerk en een sterkere focus op het welzijn van de werknemers in die nieuwe werksituatie is daar een belangrijk onderdeel van. Maar ook op vlak van salarispakket zullen bedrijven het verschil kunnen maken in een wereld waarin de kandidaat, of werknemer, aan zet is.”
Opleidingen en welzijn van werknemers
Verder zullen ook opleidingen steeds belangrijker worden. “Werkgevers zullen het verschil kunnen maken naar hun werknemers toe, door hen hiervan te voorzien en te ondersteunen in de continue veranderingen”, besluit Diels.
De belangrijkste aandachtspunten voor bedrijven om te navigeren door deze nieuwe en continue veranderende manier van werken zijn daarom een groter toezicht op de workload (29%) en een hernieuwde, intensere aandacht voor het welzijn van werknemers (29%). Ook de evolutie naar een cultuur die focust op impact (24%) en mogelijkheden creëert om werknemers te voorzien van een ingekorte werkweek (22%) staan hoog op het lijstje.
Daarnaast is ook een grotere nadruk op de inrichting van de werkplaats aan de orde. Bedrijven zullen niet alleen focussen op return-to-office begeleiding (28%) en re-integratie van werknemers op de werkvloer (24%), maar ook op ondersteuning van de werknemers om hun thuiswerkomgeving zo goed mogelijk in te richten (25%).