‘Smart Sporting City’ is een proefproject van Sport Vlaanderen en de stad Leuven om het sport- en beweeggedrag van de Leuvenaars in de publieke ruimte met slimme technologie in kaart te brengen. Met de inzichten wil het stadsbestuur zijn sportbeleid versterken en meer bewoners tot bewegen aanzetten. Wat het project extra interessant maakt, is dat er rond de groeiende groep van ongebonden sporters (dus niet in clubverband) nog niet veel onderzoek is gebeurd.

“Met onder meer Internet-of-Things-technologieën en slimme camera’s kunnen we – op basis van betrouwbare data zonder persoonsgegevens – effectiever inspelen op opportuniteiten”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Niet iedereen aardt in een sportclub, en ons sportaanbod moet matchen met de sportnoden en -wensen van elke Vlaming – ook de ongebonden sporter.”

"Het Smart Sporting Cities-project illustreert het potentieel en de meerwaarde van technologische innovatie voor de samenleving. Met het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten zetten we daar graag onze schouders mee onder”, besluit Vlaams Minister van Innovatie Hilde Crevits.