Nies Sioen en Marte Vandenbroucke, de twee trekkers van het Loaf Foam-project
Studenten biochemie van hogeschool HOGENT zijn erin geslaagd uit zetmeel van oude broodreststromen duurzame packing peanuts te maken – beter bekend als de schuimpjes die je in postpakketten met fragiele inhoud vindt. Een ecologische dubbelslag: niet alleen worden broodresten gerecycled, er wordt ook een bruikbaar product mee gemaakt dat anders uit plastics en virgin grondstoffen wordt geproduceerd. Bovendien gaat het om een wereldprimeur.
“Jaarlijks worden 1,5 miljoen ton vervuilende packing peanuts gemaakt”, vertelt teamleader Niels Sioen. “Bovendien wordt elk jaar 20 miljoen ton brood verspild in Europa alleen. Door dat laatste te gebruiken om dat eerste te vervangen, kunnen we vervuilingsimpact van verpakkingsdozen met maar liefst 90% reduceren.”
Het project werd ‘Loaf Foam’ gedoopt en de oprichters krijgen nu ondersteuning van HOGENT E-Lab om hun businessplan verder uit te werken. Overigens verdient Loaf Foam alleen al voor zijn baseline Take your bread away wereldwijde erkenning.