Dark kitchens, waarbij in professionele, commerciële keukens maaltijden worden bereid die exclusief voor delivery bestemd zijn, kennen een sterke groei. Niet te verwonderen dus dat ze al enige tijd de aandacht trekken van Uber-oprichter Travis Kalanick. Na zijn onfortuinlijke exit bij Uber startte hij met CloudKitchens, dat in de VS keukeninfrastructuur verhuurt aan ondernemers die met een dark kitchen willen starten. Niet toevallig een concept dat naadloos aansluit bij en dus kan concurreren met Uber Eats, de dochteronderneming van Uber.

Concreet zou Kalancick met CloudKitchens betrokken zijn bij Cooklane, dat in Europa dark kitchens verhuurt en vooral erg sterk staat in Frankrijk. Veel meer is hier niet over geweten, aangezien CloudKitchens een heel strikte geheimhoudingspolitiek voert. Maar er zouden aanwijzingen zijn dat er nu met Cooklane gewerkt wordt aan lanceringen in Spanje, Duitsland en Italië.

In Europa is de dark kitchen-concurrentie in elk geval niet mals: zo kondigde Anton Soulier onlangs aan dat hij met zijn Taster tegen 2025 wereldwijd maar liefst 10.000 dark kitchens wil, en tegen 2021 van 11 naar 40 Europese steden met een vestiging wil. En dan zwijgen we nog over Deliveroo, Kbox, Kaetz, Glovo en het eerder genoemde Uber Eats.