Volgens onderzoek van Aion Bank is Brussel de meest ideale Belgische stad voor startende ondernemers. De topdrie wordt vervolledigd door Gent en Antwerpen.

De beste Belgische stad voor (toekomstige) ondernemers? Dat is volgens onderzoek van Aion Bank hoofdstad Brussel. De selectie gebeurde op basis van zeven verschillende statistieken die enerzijds rechtstreeks verband houden met het bedrijfsleven en anderzijds met betrekking tot het leven in en rond een stad. Denk aan beschikbaarheid van talent, kosten van levensonderhoud, beschikbare kantoorruimte, nabijheid van universiteiten en het aantal start-ups dat er al gevestigd is.

Uit dat alles blijkt dat Brussel dé place to be is. Zo bedraagt de maandhuur voor kantoren er gemiddeld slechts 577 euro en staat daar een gemiddeld jaarinkomen van 46.000 euro tegenover. Brussel telt bovendien het meeste start-ups én zes universiteiten.

Gent en Antwerpen op plaats twee en drie

Gent komt op de tweede plaats wat betreft aantal aanwezige start-ups, op de voet gevolgd door Antwerpen. Wat betreft leef- en onderhoudskosten voor aspirant-ondernemers, komt Luik als goedkoopste uit de bus, gevolgd door Kortrijk.

Leuven scoort dan weer sterk op basis van zijn gerenommeerde universiteit, die wereldwijd in de top-50 prijkt. Mede als gevolg van al dit aanwezige talent telt de stad 6% van alle start-ups die worden gelanceerd. En ook hier vallen de levenskosten mee.