Het New Yorkse ruimtetoerismebedrijf SpaceVIP lanceert dit jaar een Michelin-sterrendiner geserveerd op de rand van de ruimte op een hoogte van 30 km, met een prijskaartje van maar $500.000.

De 6 uur durende reis begint met een spectaculaire lancering vanop een boot in een hightech capsule, bevestigd aan een geavanceerde ruimteballon van het bedrijf Space Perspective. Terwijl je langzaam opstijgt, serveren sterchefs gerechten die speciaal zijn ontworpen om optimaal te smaken in de unieke omstandigheden op grote hoogte. De chef-kok is Rasmus Munk van The Alchemist, een 2-sterren restaurant in Kopenhagen.

Het diner wordt geserveerd terwijl de zon opkomt over de kromming van de aarde. De smaakbeleving verandert wanneer je 30 kilometer boven het aardoppervlak zweeft. De organisatoren hebben jarenlang samengewerkt met voedselwetenschappers en topchefs om een menu te creëren dat deze veranderingen niet alleen compenseert, maar er juist gebruik van maakt.

ⓒ by spaceperspective

Het bedrijf heeft al meer dan $40 miljoen aan investeringen binnengehaald van durfinvesteerders die geloven in de visie van democratisering van de ruimte - al begint die democratisering voorlopig bij de ultra-rijken. Eén van die investeerders is trouwens Richard Branson.

De eerste capsule met betalende gasten gaat in de loop van 2025 de lucht in. Voor degenen die de reis kunnen betalen, belooft het een maaltijd te worden die ze nooit zullen vergeten - met een 360° uitzicht op onze planeet.

Inmiddels is er een wachtlijst voor deze kosmische culinaire belevingsreis.

ⓒ by spaceperspective
ⓒ by spaceperspective