Artificial intelligence en machine learning ontwikkelen zich aan duizelingwekkende snelheid en spelen een steeds grotere rol in onze maatschappij. Ook in Vlaanderen bestaat er veel interesse, de industrie is klaar om AI te implementeren in hun dagelijkse werking. De AI Academy wil bedrijven ondersteunen bij deze totstandkoming.
Wist je dat er eind vorig jaar al 4 miljard toestellen gebruik maakten van artificiële intelligentie? En dat meer dan 80% van de Japanse ouderenzorg tegen 2025 door robots zal uitgevoerd worden? Tegen 2021 zal er wereldwijd jaarlijks 52 miljard euro uitgegeven worden aan AI.
Ook in Vlaanderen begint het gebruik van kunstmatige intelligentie op gang te komen in het bedrijfsleven. Daarom sloegen de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) en Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen in 2018 de handen in elkaar om een heuse AI Academy op te richten. Na een succesvolle eerste editie kunnen Vlaamse ondernemers en IT-managers opnieuw bij de AI Academy terecht om hun kennis over artificial intelligence bij te spijkeren. De tweede editie zal zich voornamelijk focussen op hoe AI binnen de verschillende bedrijfsprocessen zoals marketing, logistiek HR, ... kan ingezet worden.
Geen ex cathedra
“We bieden acht seminaries aan, met tien sprekers op verschillende locaties in West-Vlaanderen”, verduidelijkt Lode De Geyter, algemeen directeur bij Howest. “We baseren ons op het model van de reeks van 8. De eerste sessie geeft enerzijds een historisch perspectief en anderzijds een blik in de toekomst. De tweede behandelt datastrategie, een soort ‘voorbereidend werk’. In de laatste sessie denken de deelnemers na over hun eigen implementatie. De seminaries zijn meestal op locatie, meer bepaald bij een gastbedrijf dat een case rond AI in het één specifiek toepassingsdomein kan bespreken. “We kiezen zeer bewust voor een praktische uiteenzetting”, aldus De Geyter.
“Het wordt zeker geen ex cathedra presentatie waarbij je alleen maar luistert”, vult Bert Mons, algemeen directeur bij Voka West-Vlaanderen, aan. “We gaan het heel concreet maken. Elk seminarie zal uit vier onderdelen bestaan. Binnen elk seminarie komt een academische spreker en praktische spreker aan bod. Daarnaast zullen we ook verschillende praktijk cases voorstellen: start-ups en ondernemers zullen laten zien hoe zij artificial intelligence hebben geïmplementeerd in hun manier van werken, hun producten en diensten. En tot slot bestaat er natuurlijk de mogelijkheid om te netwerken met andere AI-minded collega-ondernemers die geïnteresseerd zijn in het thema van de avond.”
Voorbij de hype
“Ondernemers zien heel veel hypes passeren”, legt Bert Mons het nut van zijn AI Academy uit. “Maar wat zijn daarvan de meest relevante voor hun specifieke business? En hoe moeten ze daar dan mee omgaan? Wij willen onze ondernemers geen schrik aanjagen maar artificial intelligence vooral demystifiëren, zodat ze er zelf mee aan de slag kunnen. Daarom hebben we binnen deze AI Academy zowel wetenschappers als technologen en ondernemers samengebracht die AI in een begrijpelijke taal kunnen gieten voor andere ondernemers.”
Met de AI Academy willen we nu verder gaan zodat er in West-Vlaanderen een echte AI community ontstaat
“Binnen onze universiteiten en hogescholen bestaat natuurlijk al behoorlijk wat theoretische kennis rond kunstmatige intelligentie”, geeft Lode De Geyter aan. “Maar dat volstaat niet. Met de AI Academy willen we nu verder gaan en een heel concrete grondlaag rond dit domein installeren bij onze Vlaamse ondernemers, zodat er in West-Vlaanderen een echte AI community ontstaat.”
Verhoogde intelligentie
Artificiële Intelligentie heeft volgens Lode De Geyter twee grote troeven voor het zakenleven: “Enerzijds maakt het een vergaande automatisering van processen en taken mogelijk. Daardoor kunnen er minder menselijke fouten gebeuren en komt er bovendien tijd vrij voor andere zaken. Anderzijds kan artificiële intelligentie mensen ook assisteren bij allerlei taken. We kunnen op dat vlak zelfs spreken van augmented intelligence – verhoogde intelligentie – waarbij de mens en de artificiële intelligentiesystemen samenwerken om de cognitieve prestaties te verhogen.”
“Ik geef altijd graag het voorbeeld van het Illumeo-systeem van Philips”, legt Bert Mons uit.“Dat is een systeem dat radiologen helpt met het analyseren van hun röntgenfoto’s. Op basis van artificiële intelligentie zal het systeem eerdere foto’s en diagnoses met de huidige foto’s vergelijken om de beelden en de informatie te interpreteren. Zo wordt er veel werk uit handen van de radiologen genomen en kan men veel sneller tot een bepaalde diagnose komen. Dankzij die kunstmatige intelligentie en de bergen data die worden ingevoerd, zal het systeem autonoom steeds meer verbanden zien tussen de gegevens en zichzelf steeds opnieuw verbeteren, zodat het intelligenter wordt.”
De intelligente kmo
“De grote uitdaging van onze AI Academy wordt natuurlijk om de vertaalslag te maken naar de Vlaamse kmo”, geeft Mons toe. “We mogen niet blijven vasthangen bij de obligate voorbeelden van zelfrijdende auto’s en chatbots, want daar heeft de gemiddelde kmo in ons land niet veel aan. Waar hij volgens ons wel oor naar zal hebben, is verbeterde productieprocessen. Een efficiëntere en snellere dienstverlening. Hogere en verbeterde productiviteit van hun werknemers. Allemaal zaken die artificiële intelligentie mogelijk maken. Maar we gaan ook de negatieve kanten van het verhaal, de dark side van AI, niet uit de weg.”
“De achillespees van de meeste AI-systemen zijn bijvoorbeeld de betrouwbaarheid van de data”, legt Lode De Geyter uit. “Gegevens moeten kwalitatief en duurzaam zijn.” Zonder correcte en voldoende betrouwbare data is er geen AI. Maar er komt ook ethiek, gevoel, psychologie bij kijken. Autonome machines moeten in kritische situaties bijvoorbeeld keuzes maken, en dat zijn momenteel nog niet dezelfde als deze die wij als mensen met ratio en emotie maken. Ook conflictsituaties stellen momenteel nog veel uitdagingen voor AI.”
“Cyberveiligheid is natuurlijk een big issue bij artificiële intelligentie”, gaat Bert Mons verder. “Maar steeds meer bedrijven werken bijvoorbeeld ook met zelfsturende robots. Wat betekent dat concreet voor preventie en veiligheid op de werkvloer?”
Toch zijn zowel Bert Mons als Lode De Geyter ervan overtuigd dat AI binnenkort zal opduiken in elk facet van de Vlaamse kmo. “Of het nu gaat over productontwikkeling, procesoptimalisatie, medewerkers of de dienst na verkoop, overal zal AI zijn nut bewijzen”, is Mons overtuigd. “En daar willen we met onze sessies inzicht in brengen.”
Benieuwd welke thema’s aan bod zullen komen binnen de AI Academy? Ontdek ze hier en reserveer je plaats. Wacht echter niet te lang, want de interesse is groot en de plaatsen beperkt!