Een blik op de toekomst? Daarvoor moet je op 29 en 30 september in Antwerpen zijn. SuperNova brengt er technologie, innovatie en creativiteit samen voor het grote publiek. Na de (uitverkochte) conferentie valt er tijdens het gratis festival in het weekend rond Het Eilandje heel wat spectaculairs te beleven: van ’s werelds eerste vliegende auto tot een hologram van jezelf en een robot die cocktails voor je shaket. Maar waarom moet je nu écht op expeditie naar het ‘leven van morgen’? Bloovi vroeg het aan Marie Boutsen, coördinator van de SuperNova Expedition.
1. Ontdek cutting-edge installaties en demonstraties
‘Expeditie’ betekent letterlijk een ontdekkings- of onderzoeksreis, en daar draait het in het weekend van SuperNova duidelijk om: een reis naar het leven van morgen. “We willen mensen graag verwonderen en verbazen. Er is vandaag al heel wat mogelijk, en dat willen we mensen zelf laten uittesten of ervaren”, zegt Boutsen.
Bedrijven halen het beste uit de kast met interactieve installaties en demo’s. Meer zelfs: sommigen creëerden iets compleet nieuws om aan de wereld te presenteren, uniek aan de locatie. Zo vind je op het water aan het MAS een futuristische installatie: een drijvend Paviljoen van de Haven dat aan de hand van 360° projectie toont hoe technologie de haven van de toekomst radicaal verandert. En dat in hartje Antwerpen, extreem relevant dus.
“Hoewel er ook een aantal internationale ondernemingen hun blik op de toekomst werpen tijdens SuperNova, zijn we er trots op dat toch vooral bedrijven van eigen bodem hun kunnen hier tentoonstellen”, aldus Boutsen. Zo is er bijvoorbeeld het Duurzaamheid Paviljoen waar je kan ontdekken hoe de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) een schonere wereld creëert dankzij de eerste Vlaamse geothermische centrale. Je loopt er best even zelf langs om te weten te komen hoe 7 kilometer diep in de aarde boren er precies voor zorgt dat we in elke woonkamer in Vlaanderen duurzame energie krijgen.
2. Beleef immersive experiences
Mag het nog wat intenser? Dan kan je je onderdompelen in een van de vele immersive experiences. “Virtual en augmented reality zijn intussen gekende termen maar hun potentieel wordt pas echt duidelijk als je ze ervaart”, vertelt Boutsen. En ervaringen zijn er genoeg op SuperNova met VR-demo’s die je helpen fobieën te overwinnen, op surrealistische reis door het werk van Magritte meenemen, of die je door een theaterervaring in een alternatieve realiteit sturen. Een belangrijke vraag bij al deze technologie is natuurlijk: worden we er lui door?”
"Ervaringen zijn er genoeg op SuperNova met VR-demo’s die je helpen fobieën te overwinnen, op surrealistische reis door het werk van Magritte meenemen, of die je door een theaterervaring in een alternatieve realiteit sturen"
“Waarom zouden we nog buiten komen als we al deze wonderlijke ervaringen kunnen beleven vanuit onze zetel?”, vraagt Boutsen zich luidop af. “Daarom is een persoonlijke favoriet van mij misschien wel de Sportscube. In het interactieve paviljoen van Sport Vlaanderen kan je zelf uitproberen hoe we in de toekomst gaan sporten. Het is voorlopig onduidelijk hoeveel calorieën je effectief verbrandt door je brein wijs te maken dat je aan het sporten bent, maar het is zeker een aanrader (lacht).” Andere immersive experiences die je zeker niet mag missen: een exclusieve VR preview van Cyborn (de grootste 3D studio in België) en de Galaxy Tunnel van Cronos – laat bij die laatste vooral je eigen verbeelding spreken.
3. Laat je inspireren door futuristen
Op SuperNova valt er anno 2018 heel wat te beleven en zelfs te eten ‘uit de toekomst’. Maar hoe ziet de verre toekomst er dan uit? Wat bestaat er vandaag totaal nog niet maar in de toekomst misschien wel? Wetenschappers en futurologen delen 20 minuten voor en 20 minuten na elk uur hun visie op de toekomst. Zo kom je onder andere te weten of we mensen straks onzichtbaar kunnen maken (11u40 en 14u40), of we over 10 jaar kankers kunnen genezen (12u20 en 15u20), en of zeewier het voedsel van de toekomst is (11u20 en 14u20).
“Geen zorg: het worden geen complexe, technische praatjes. We laten je wel graag wegdromen aan de hand van korte, inspirerende talks”, stelt Boutsen. “Daarbij willen we vooral ook de positieve kant van technologieën benadrukken. We moeten af van dat doembeeld waarin de robots het menselijke overstijgen. SuperNova gaat voor een groot stuk over de krachtige combinatie van menselijke vaardigheden en machines.” De durvers willen zeker niet ‘Survivaltips voor tijdreizigers’ missen om 10u40 en 13u40. Goed om weten: alle talks in de conferentiehal worden zowel op zaterdag als zondag gegeven.
4. Van duurzaamheid tot sport en retail: voor elk wat wils
Met 9 thema’s gaande van onder andere mobiliteit en werk tot mode en wonen, kom je ongetwijfeld ogen te kort. Elk van de 16 locaties is toegespitst op een thema. Zo is het MAS bijvoorbeeld omgebouwd tot een heuse Health House. Van het gelijkvloers tot de zevende verdieping wandel je zo door de nieuwste ontwikkelingen in technologieën die ons bijstaan van de geboorte tot de dood. Op de achtste verdieping is er dan weer het ‘Mode’ paviljoen waar je een slim shirt kan uitproberen dat je hartslag en ademhaling controleert. Of wat dacht je van een 3D-printed jurk met vliegende drones als accessoire? Als je graag eens voor een interactieve spiegel wil staan die je helpt de perfecte look te kiezen, dan trek je best naar het ‘Wonen & Winkelen’ paviljoen.
Een thema waar velen ongetwijfeld vragen over hebben, is de toekomst van werk. Ook daar belicht SuperNova graag de optimistische kant. “Zo kan je bijvoorbeeld state-of-the-art slimme brillen voor industriële toepassingen ontdekken in het ‘Werk’ paviljoen. Handig voor hands-free assistentie op afstand in telecom, of voor jij-ziet-wat-ik-zie toepassingen. Je kan er ook kennis maken met ‘cobots’: collaboratieve robots die samenwerken met mensen door bijvoorbeeld zware gewichten te tillen,” vertelt Boutsen. “Een ander voorbeeld: het ontwerpen en maken van gepersonaliseerde producten is ook veel makkelijker dankzij 3D print technologie. Een bril of schoenen op maat die als een tweede huid aanvoelen, worden nu realiteit.”
Voor zij die de files beu zijn, is er dan weer ’s werelds eerst vliegende auto, geeks kunnen zich uitleven in het Wetenschap paviljoen waar je onder andere de wondere wereld van het zee-onderzoek kan ontdekken.
5. Het Eilandje omgetoverd tot Tomorrowland van de tech festivals
In het weekend spreidt SuperNova zich volledig uit over ’t Eilandje. Het festival van formaat verandert de meer dan 1 kilometer lange strook langs de dokken in een uitgerekt parcours van paviljoenen, tijdelijke constructies en openlucht locaties die volgestouwd zijn met interactieve demo’s en installaties. In de mobility zones test je de vervoersmiddelen van de toekomst en in de drone zone mag je zelf plaatsnemen achter de knoppen.
Een van die tijdelijke constructies waar je niet naast kan kijken is Belvedère, de panoramabrug / vlaggeninstallatie die je langs het hele parcours gidst. ’t Eilandje wordt op die manier echt omgetoverd tot festivalzone, maar dan overgoten met de creatieve saus van architect-kunstenaars Gijs Van Vaerenbergh. Maak onderweg een pitstop aan een van de mobility zones, waar je de vervoersmiddelen van de toekomst kan uitproberen. In de drone zone kan je dan weer zelf plaatsnemen achter de knoppen.
“Bij een festival horen natuurlijk ook food & drinks”, glundert Boutsen. “De chef van Felix Pakhuis heeft speciaal een toekomstmenu ontwikkeld: hummus van krekels, hennepburger en algenijs als dessert. Je drankjes kan je dan weer laten shaken door de cocktailrobot – zonder dat daar een mens aan te pas komt!”, klinkt het enthousiast. Ook de culinaire liefhebbers blijven dus op SuperNova duidelijk niet op hun honger zitten.
Bekijk het volledige programma en kies zelf uit welke highlights je zeker wil zien op SuperNova. Tickets voor de conferentie zijn uitverkocht, maar het festival in het weekend is gratis. Allen daarheen!
Daarbovenop kan je dankzij Bloovi gratis naar de techparty op zaterdagavond. Interesse? Vul jouw gegevens hier in, en wie weet ben jij wel een van de gelukkigen! Deelnemen kan tot en met woensdag 26 september.