Hoewel er de laatste jaren veel aandacht is om onze ongezonde buitenlucht te verbeteren, is die er maar weinig voor onze binnenlucht. Nochtans spenderen we heel wat uren tussen vier muren. In kantoorgebouwen wordt te weinig rekening gehouden met de gezondheid van wie er rondloopt, vinden ze bij Verstraete Development. “Bedrijven hebben er nochtans alleen maar baat bij, want een gezond kantoor levert gelukkige medewerkers op”, zegt Anthony Verstraete.
Met vader, moeder en twee zonen die elk hun eigen rol hebben, is Verstraete Development een op en top familiebedrijf. Waar ze tien jaar geleden begonnen met een focus op residentieel vastgoed, zitten bij de projectontwikkelaar nu ook kantoorgebouwen in het portfolio. Innovatie en welzijn staan centraal in hun projecten, want tijden veranderen en gebouwen moeten mee.
Uitgebreide ventilatie, productiviteit omhoog
We hebben alsmaar meer oog voor ons welzijn: een goeie work-lifebalans, gezond eten, voldoende beweging… En toch zitten we dagenlang aan computers in kantoren die vaak te weinig licht hebben, een ongezond binnenklimaat, en veel te veel excuses om vastgekleefd te blijven aan onze bureaustoel. “In veel oudere gebouwen wordt de lucht bijvoorbeeld gerecirculeerd”, vertelt de jongste Verstraete. “Dat wil zeggen dat de lucht die al in het gebouw zit ook in het gebouw blijft. Erg gezond is dat niet. Het is ook niet echt een aangename gedachte dat je de vervuilde uitgeademde lucht van je collega’s opnieuw inademt.”
In tijden van corona heb je liever geen recirculatie in je kantoorgebouw. “Maar ook los van het coronavirus worden mensen rapper ziek van zo’n systeem”, klinkt het. We hebben verse, gefilterde lucht nodig. Dat is niet alleen goed voor het welzijn van werknemers, maar ook voor dat van het bedrijf. “Wetenschappelijke studies hebben al meermaals aangetoond dat ons cognitief vermogen stijgt als we in een gezonde lucht werken. Met andere woorden: we worden productiever en presteren beter. Dat komt het gehele bedrijf ten goede.”
Een goed ventilatiesysteem en verse lucht zijn twee belangrijke elementen van een gezond kantoor. Maar licht is even belangrijk. “Het belang van voldoende natuurlijk daglicht is bewezen: mensen worden er rustiger van en ze zijn minder gestresseerd”, weet Verstraete. Grote ramen, dus. En als mensen door die ramen nog een streepje groen kunnen zien, is dat alleen maar voordelig. Tijdens donkere herfst- en winterdagen moet een goede verlichting bovendien hetzelfde effect als daglicht teweegbrengen: “De juiste lichtsterkte is cruciaal.”
Duurzame werkomgeving
Fysieke gezondheid even terzijde, ook het mentale welzijn van medewerkers is van belang. En ook daar kan een goed kantoor bij helpen. Vroeger was een kantoorgebouw gewoon een ruimte om te werken en niets meer. Maar de verwachtingen van jongere generaties liggen anders. “Mensen willen tussendoor wel eens kunnen ontspannen met collega’s”, zegt Verstraete. “De nood aan gemeenschappelijke ruimtes met onder meer ontspanningsmogelijkheden en ontmoetingsruimtes is groter geworden. Ook dat beïnvloedt het welzijn. Niet alleen is het een manier voor collega’s om banden te smeden, nu en dan een pauze nemen en de benen strekken is gewoon gezond.”
Als je echt een future proof kantoor wil, dan start je best met een nieuwbouw. Dat is de beste manier om te voldoen aan de huidige en toekomstige normen en wensen van de gebruikers
Eigenlijk komt het erop neer om een duurzame werkomgeving te creëren. Eentje waar zowel het fysieke als het mentale welzijn van mensen centraal staat. En eentje die vlot kan mee evolueren met de snel veranderende tijden. Een likje verf hier of een kleine renovatie daar is vaak niet voldoende, vinden ze in het familiebedrijf. “Je kan de allereerste iPhone 2G een nieuw design geven, maar de technologie die erin zit, zou onze huidige apps of 4G-verbindingen niet kunnen dragen”, zegt Verstraete.
“Hetzelfde geldt voor een gebouw. Je kan het mooier maken of een aantal technologische verbeteringen aanbrengen, maar je blijft bezig in een oud gebouw. Als je echt een future proof kantoor wil, dan start je best met een nieuwbouw. Dat is de beste manier om te voldoen aan de huidige en toekomstige normen en wensen van de gebruikers.”
Een duurzaam voorbeeld in Kortrijk
Verstraete Development geeft met hun project Kortrijk Business Park het goede voorbeeld van sustainable development. “We hebben ons voor de ontwikkeling van Kortrijk Business Park gebaseerd op de ‘9 foundations of a healthy building’ van For Health, een organisatie die gelinkt is aan de Amerikaanse Harvard University. Dat zijn negen fundamentele aspecten om rekening mee te houden bij de ontwikkeling van een gezond gebouw”, legt Verstraete uit. “Van grote raampartijen tot een klimaatplafond om constant de juiste temperatuur te hebben, maar ook liften die je met een badge meteen naar de juiste verdieping brengen zonder dat je iets moet aanraken.”
Het innovatieve kantoorgebouw, waar de eerste huurders vanaf januari 2021 zullen intrekken, is dus niet alleen future proof, maar meteen ook corona proof. “Toen we de plannen maakten voor Kortrijk Business Park was er nog geen sprake van corona, maar bij deze kunnen we wel aantonen dat onze kijk op kantoorgebouwen de juiste is. Het enige dat we last minute nog hebben voorzien in ons project in Kortrijk Business Park zijn de anti-bacteriële dispensers. Voor de rest was ons gebouw corona proof, zonder dat we het bij de eerste tekeningen beseften. Zo zie je maar wat het nut is van sustainable development: je bent klaar voor elke verandering.”
Focus op de mensen
Verstraete wil niet negeren dat zo’n nieuw innovatief kantoorgebouw wel wat meer kost dan een bestaand ouder gebouw. Maar daar zou het niet mogen om draaien, vindt hij. “Ja, de huur in zo’n gebouw zal misschien een beetje hoger liggen. Maar een gezonde werkomgeving levert een hogere productiviteit op, dus die huur verdien je meer dan terug. Als het aankomt op welzijn van mensen, zouden we niet naar een euro mogen kijken, toch? Focus op je mensen en hun welbevinden, en die prestaties volgen vanzelf.”
Geïntrigeerd en gëinspireerd door dit artikel? Kom hier meer te weten over hoe Verstraete Development bedrijfspanden klaarstoomt voor de toekomst.