Wie op zoek is naar sterke IT-profielen voor zijn bedrijf weet het: ze zijn bijzonder schaars. Ondanks het feit dat de techwereld een ronkende toekomst biedt (AI, big data en robotica), studeren er in België niet genoeg IT’ers af om aan de grote vraag te kunnen voldoen. De oplossing? Outsourcen naar het buitenland. Volgens Vanessa Alaj van rekruteringsbureau AppliSquare is Kosovo the place to be. “Kosovaarse IT’ers willen aantonen dat ze écht goed zijn in hun vak. Hun mentaliteit van hard werken en hun loyaliteit maken hen voor Vlaamse kmo’s uitstekende werknemers.”

Alaj heeft zelf ervaren hoe vraag en aanbod op het vlak van technische profielen de afgelopen jaren uit elkaar zijn gegroeid. “Ik begon dertien jaar geleden als recruiter en heb me altijd gefocust op IT-vacatures”, vertelt ze. “De vraag is alleen maar gegroeid, terwijl het uitgebreide aanbod aan types IT’ers uitblijft.”

Bovendien zijn er veel bedrijven die hengelen naar gespecialiseerde profielen. “Iemand die vandaag een job zoekt in IT heeft al snel vijf sollicitatiegesprekken. De kans dat hij of zij net jouw bedrijf er uitkiest, wordt daardoor wel een pak kleiner.”

Vissen in buitenlandse vijvers

Het is duidelijk: er is nood aan een grotere pool IT’ers. Om de juiste match te vinden, vissen almaar meer bedrijven in buitenlandse vijvers. “En waarom ook niet?”, klinkt het bij Alaj. “Heel wat jobs, vooral die in IT-richtingen, kunnen perfect vanop afstand gedaan worden. Dat heeft de coronacrisis nog maar eens bewezen. Outsourcen naar het buitenland zorgt ervoor dat je meer keuze hebt qua kandidaten. Zo vergroot je niet alleen de kans dat je écht een goeie match vindt, maar ook dat je snel iemand beet hebt.”

Vanessa Alaj van AppliSquare

Toch is outsourcen voor veel bedrijven nog een grote stap. “Zeker in ons land zijn organisaties eerder afwachtend. Dat past wel wat binnen onze mentaliteit, nee?”, lacht Alaj. “Wij Belgen zijn wat voorzichtiger, denken over alles lang na, nemen liever geen al te grote risico’s,... Ik begrijp die terughoudendheid wel, maar als je niet achterop wil hinken op IT-vlak, dan heb je wel de juiste mensen nodig.

Cultuurverschillen overbruggen

Die juiste mensen, die zoekt AppliSquare in Kosovo. “Mijn vader is Kosovaar, mijn moeder Belgische. Ik ben daar geboren, maar toen ik acht was, zijn we gevlucht voor de oorlog.” Dat maakt Alaj perfect geplaatst om de cultuur- en taalverschillen tussen een Belgisch bedrijf en een Kosovaarse IT’er te overbruggen.

Om die brug nog te versterken, zorgt Alaj ervoor dat ze regelmatig in Kosovo is. “Voor de coronacrisis reisde ik één keer per maand naar Kosovo om nieuwe contacten te leggen, maar vooral ook om de relatie met huidige contacten en recruits te onderhouden”, legt ze uit. “Het is niet omdat medewerkers remote werken dat je ze niet moet verzorgen of dat ze geen eerlijk loon moeten krijgen. Door regelmatig naar daar te gaan én door mijn roots, bouw ik een vertrouwensband met hen op. En dat vertrouwen is de basis voor een goeie samenwerking.

“Het geeft ons ook wel een voordeel tegenover andere bedrijven die aan outsourcing doen in Kosovo. Zowel voor de Kosovaarse medewerkers als de Belgische bedrijven is het veel interessanter dat er iemand is die hen op alle vlakken begrijpt.”

Het AppliSquare team

Goeie opleiding dankzij internationale steun

Met Alaj als tussenpersoon hoeven er geen drempels meer te zijn voor bedrijven van hier om iemand uit Kosovo aan te nemen als remote IT’er. Maar hoe zit het dan met het opleidingsniveau van de mensen daar? “Hier in België wordt bij Kosovo nog vaak de link gelegd met de oorlog. Ondertussen is die al twintig jaar voorbij, maar in de hoofden van mensen is dat relatief kort geleden. Belgen hebben het beeld dat Kosovo nog een arm land is, dat de opleidingen geen hoog niveau hebben, dat er geen goeie universiteiten zijn”, benoemt Alaj de vooroordelen die ze het vaakst hoort.

Hun mentaliteit van hard werken en hun loyaliteit maken hen voor Vlaamse kmo’s uitstekende werknemers

Maar Kosovaarse IT’ers krijgen er wel degelijk een goeie opleiding, mede dankzij internationale steun. Zo zag de Verenigde Staten een tiental jaar geleden al het potentieel van de ICT-profielen in het land. Financiële steun van de VS aan de sector heeft het aantal Kosovaarse bachelor- en masterstudenten sinds 2008 verdubbeld.

Maar dat die vooroordelen hardnekkig zijn, maakt ook net dat Kosovaren zo’n goeie werkers zijn. “Ze willen het tegendeel bewijzen. Ze willen aantonen dat ze écht goed zijn in IT. Hun mentaliteit van hard werken en hun loyaliteit maken hen voor Vlaamse kmo’s uitstekende werknemers.”

Langdurige samenwerkingen

Vooral die loyaliteit is een belangrijk aspect, want de filosofie van AppliSquare is om langdurige samenwerkingen op te zetten. “Als je aan een kmo vraagt of ze een freelancer of vaste medewerker verkiezen, dan opteren ze eerder voor dat laatste. Ze houden de kennis en expertise liever in huis. Daarom zoeken we geen IT’ers die op projectbasis werken of als freelancers voor meerdere bedrijven. Nee, de mensen die wij aannemen in Kosovo werken elk uitsluitend voor één klant hier in België.

Eigenlijk zijn het gewone medewerkers die net als de anderen deel uitmaken van het team, met het enige verschil dat ze remote werken. We houden bij AppliSquare zelf ook van zulke langdurige en standvastige samenwerkingen met onze klanten. Net dat maakt dat we hen door en door kennen en de juiste kandidaat vinden die voor hen dan ook dedicated gaat werken.”

We plannen zelfs de reis van Kosovaarse medewerkers naar hier, zodat ze kunnen meedoen aan de teambuilding van het bedrijf

Bij AppliSquare draait alles rond een persoonlijke aanpak. “We zijn begonnen met twee, mijn collega Charlotte Samain en ik. Sinds kort zijn we met drie. Elk van ons heeft haar eigen klanten, waar we alles van A tot Z voor doen”, legt Alaj uit. “Dat betekent dat klanten altijd hetzelfde aanspreekpunt hebben: iemand die hen door en door kent en hun noden begrijpt.”

Voor onze klanten die een medewerker in Kosovo hebben, regelen we ook de hele papierwinkel. Zij moeten zich niet bezighouden met de verloning of het regelen van een kantoor voor de IT’er. Dat regel ik allemaal voor hen. Niet alleen in de zoektocht, maar ook in de administratie bij de aanwerving en nadien treed AppliSquare dus op als tussenpersoon. We plannen zelfs de reis van Kosovaarse medewerkers naar hier, zodat ze kunnen meedoen aan de teambuilding van het bedrijf. Zo ontzorgen we onze partners niet alleen bij de zoektocht naar de juiste IT-profielen, maar ook daarna.”


Ben je op zoek naar een IT-profiel om je kmo te versterken, maar heb je moeite om een goeie match te vinden? AppliSquare helpt je op weg.