Azedine Bouafia, CEO van Quicksolution
Wat doen de meeste kleine en middelgrote bedrijven met hun gebruikte of defecte laptops, tablets en smartphones? In veel gevallen worden ze gewoon afgedankt of blijven ze stof vergaren in een opslagruimte. Dat dumpverhaal wil Azedine Bouafia doorbreken met Quicksolutions en een complete circulaire aanpak: aankoop en verkoop van gebruikte toestellen, en herstellingen. “Via onze online diagnose komen de klanten direct te weten hoeveel we betalen om hun apparaat over te nemen. We lieten daarvoor ook een app ontwikkelen die alles automatisch afhandelt. Zo kunnen we nu veel sneller opschalen.”
Azedine Bouafia, CEO van Quicksolutions, ziet het groot maar wil wel een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Hij zag de digitale afvalberg met lede ogen aangroeien en begon daarom acht jaar geleden al een herstelservice voor digitale toestellen zoals smartphones, tablets en pc’s. De voorbije jaren hebben hij en zijn medewerkers op die manier een heel brede technische ervaring opgebouwd met allerlei soorten apparaten. Quicksolutions is zelfs een van de weinige moederbordspecialisten in België - maar liefst 95% krijgen ze hersteld.
Geen herstelcultuur
Toch bleek het niet zo eenvoudig om voldoende klanten te bereiken met een hersteldienst alleen. “Er is in België helemaal geen herstelcultuur”, vindt Bouafia. “Zowel de producenten als de gebruikers zijn niet gericht op het verlengen van de levensduur van elektronica. Gebruikers die met oudere of defecte toestellen teruggaan naar de plaats waar ze die gekocht hebben, krijgen meestal te horen dat hun toestel niets meer waard is en dat ze beter een nieuw kunnen kopen. Intussen lijken we dat allemaal normaal te vinden.”
Een betrouwbaar aanspreekpunt
In bedrijven – kmo’s vanaf een tiental medewerkers – komt daar nog bij dat de bedrijfsleider meestal geen tijd heeft om zich daarmee bezig te houden. “Bedrijven weten niet waar ze terecht kunnen met hun gebruikte toestellen”, zegt Azedine Bouafia. “Ze verwachten ook dat ze er wellicht maar ‘een appel en een ei’ voor krijgen.”
“En aangezien er geen transparantie is en ze er zelf ook te weinig over weten om de echte waarde te kunnen inschatten, lijkt het allemaal onbetrouwbaar. Door het ontbreken van een degelijk aanspreekpunt blijven die toestellen meestal gewoon liggen tot ze écht geen waarde meer hebben omdat ze te verouderd zijn.”
Ecologisch en sociaal
Erg jammer, vindt Bouafia, want ook gebruikte toestellen hebben absoluut nog waarde. Digitale apparaten zijn op zich al erg belastend voor het milieu – de ontginning van grondstoffen, de productie, het transport – en dus vindt hij het niet meer dan logisch om ze zo lang mogelijk te gebruiken. Daarom breidde hij zijn herstelservice uit met de aankoop en verkoop van gebruikte toestellen, zowel voor particulieren als voor bedrijven. ‘Verkoop jouw oude toestel en red onze planeet’, is de slogan waarmee hij meer mensen wil overtuigen om de levensduur van hun toestellen te verlengen.
Als onderneming kan je via Quicksolutions een circulaire aanpak volgen en tegelijk maatschappelijk verantwoord ondernemen
“Zo is de cirkel rond en kunnen bedrijven voor alles bij ons terecht”, legt Azedine Bouafia uit. “Bovendien schenken we per aangekocht toestel een euro aan een goed doel. We hebben daarvoor een contract afgesloten met een sociale partner die ervoor zorgt dat de donaties goed worden besteed. Als onderneming kan je via Quicksolutions dus een circulaire aanpak volgen en tegelijk maatschappelijk verantwoord ondernemen.”
Transparante bepaling van overnameprijs
Natuurlijk is het ook economisch zeer interessant om te kiezen voor hergebruik van computers en smartphones. “Ik ben niet alleen een verkoper – ik bied geld voor gebruikte toestellen!”, beklemtoont Azedine Bouafia. “De overnameprijs wordt op een heel transparante manier bepaald. Voor smartphones en tablets lieten we daarvoor een unieke app ontwikkelen. Als gebruiker kan je de app gratis downloaden via een link of door de QR-code op onze website te scannen. De app scant je toestel en toont meteen het bedrag dat je ervoor kan krijgen.”
“Een andere optie voor de waardebepaling – bijvoorbeeld voor laptops of toestellen met een kapot scherm – is ons online platform waar je een aantal vragen invult over de staat van het toestel. Ook dan krijg je direct en automatisch de overnameprijs te zien. In beide gevallen is de waardebepaling neutraal en transparant.”
“Alle criteria zijn op voorhand vastgelegd in een algoritme. Werkt bijvoorbeeld de trilfunctie van je smartphone niet meer, dan gaat er een bepaald bedrag van de waarde af. Ga je akkoord met de overnameprijs, dan print je het gratis verzendlabel en verstuur je je toestel via de post. Na ontvangst en analyse krijg je je betaling of gebruik je het bedrag als korting bij de aankoop van een refurbished toestel uit onze online shop.”
Het werken met de app of online diagnose en het opvolgen van de verzending, kan gemakkelijk worden overgelaten aan de eindgebruiker. “Bedrijfsleiders hoeven daar uiteraard zelf geen tijd in te investeren”, zegt Bouafia. “Ondernemingen die een groter aantal toestellen tegelijk willen verkopen, kunnen ons ook vragen om die te komen ophalen.”
Data wiping met attest
Transparantie, service en een interessante overnameprijs: er zijn volgens Bouafia geen drempels meer voor bedrijven die bewust willen omspringen met hun digitale toestellen. Ook over hun data hoeven ze zich geen zorgen te maken: Quicksolutions wist alles vakkundig met behulp van Blancco software, een bekende technologie voor het veilig en definitief verwijderen van gegevens. Achteraf krijg je ook een gedetailleerd rapport en een certificaat dat de dataverwijdering garandeert.
“We zijn door Blancco gecertificeerd voor het uitvoeren van ‘data wiping’. Een grondige aanpak mét rapportering is belangrijk voor bedrijven in het kader van de GDPR, de wetgeving op het vertrouwelijk behandelen van persoonsgegevens”, legt Azedine Bouafia uit.
Alles in eigen handen
Met de nieuwe app en het online platform voor de aankoop van gebruikte toestellen wil hij nu op veel grotere schaal gebruikte toestellen aan- en verkopen. “We willen absoluut zelf het materiaal aankopen en eigenhandig herstellen. Alleen op die manier zijn we zeker dat alles fair en in goede werkomstandigheden gebeurt. Soms komen refurbished toestellen namelijk uit China, zodat je helemaal niet weet welke weg ze hebben afgelegd en je ecologische voetafdruk meteen weer een pak groter is.”
Hoe komt het dat elektronica zelfs voor herstellingen vaak heen en weer gaat tussen Europa en Azië? “Simpel: de elektronicawinkels hebben geen herstelexpertise en de loonkosten zijn hier erg hoog”, verklaart Bouafia. “Vandaar dat we bij Quicksolutions kunnen bouwen op onze troeven: onze jarenlange expertise, waardoor we efficiënt kunnen herstellen, en de automatisering van de hersteldienst en de administratieve opvolging.”
De elektronicawinkels in België hebben geen herstelexpertise
“Alle achterliggende processen verlopen snel en gestroomlijnd. Bovendien hebben we geïnvesteerd in een groot magazijn met alle nodige onderdelen die we zelf rechtstreeks bij de fabrikanten aankopen. Precies door die hele aanpak kunnen we voor de gebruikte toestellen een aantrekkelijke overnameprijs geven en ze daarna ook tegen een interessante prijs doorverkopen.”
Groeiplannen
De automatisering en het magazijn van Quicksolutions zijn alvast voorzien op de groeisprong die Azedine Bouafia voor ogen heeft. “Ik ben héél ambitieus”, bevestigt hij. “Het is mijn doel om in België de beste en grootste aanbieder van refurbished toestellen te worden. Ik wil de komende maanden minimaal 3000 gebruikte toestellen per maand aankopen.”
“Op termijn zie ik dat groeien naar tienduizenden toestellen. Het wordt in ieder geval razend druk, maar daar houd ik van. Mijn energie haal ik uit de positieve impact die ik maak: hoe meer toestellen er bij Quicksolutions belanden, hoe meer steun er naar het goede doel gaat en hoe kleiner we de afvalberg houden.”