Van 23 tot 25 mei wordt de Kinepolis in Antwerpen even Las Vegas. Niet voor een nieuwe film of een of andere ladies night, wel voor dé IT-conferentie van het jaar. Met de Amerikaanse feeststad als thema staat nu al vast dat Techorama plezant zal worden. Maar natuurlijk is het ook de bedoeling dat developers en CTO’s iets bijleren over het allernieuwste in IT. Organisatoren Pieter Gheysens, Gill Cleeren en Kevin De Rudder hebben er dus voor gezorgd dat de driedaagse vooral interessant wordt. Met sprekers uit binnen- en buitenland nemen ze een deep-dive in de wereld van technologie, gemixt met sessies over relevante soft skills voor IT-teams.
Eén van de sprekers op de agenda van Techorama is Bart De Smet. Hij is er al bij sinds het begin van de IT-conferentie in 2014 en mocht dus ook voor de editie van 2022 niet ontbreken. De Smet werkt intussen al vijftien jaar voor Microsoft in het hoofdkantoor van de IT-reus in het Amerikaanse Seattle. Maar voor Techorama keert de Vlaming dus met veel plezier nog eens terug naar zijn geboorteland. “Ik ben al naar veel IT-conferenties geweest en meestal heb je daarbij twee uitersten: ofwel is de beleving zo over the top dat de informatie ondergesneeuwd raakt, ofwel is er helemaal geen beleving en wil je gewoon enkele sessies volgen en weer weg. Bij Techorama zit de balans tussen beleving en informatieve sessies wél goed.”
Mensen blijven plakken
Een levendig thema, goede catering, sterke sprekerslijst, een locatie die niet te groot en niet te klein is: volgens Bart De Smet hebben de organisatoren van Techorama dus de ideale mix gevonden. En daardoor blijven mensen rondhangen op de conferentie, merkt hij elk jaar opnieuw. “Op andere conferenties valt het op dat bezoekers de laatste dag sessies skippen en vroeger naar huis gaan. Bij Techorama zie je dat niet. Mensen blijven plakken”, zegt De Smet. Hij voegt er lachend aan toe: “En laten we eerlijk zijn: developers zijn meestal niet de meest sociale mensen. Het is een cliché, maar het is wel waar: we zijn niet de grootste babbelaars. Maar op Techorama zie je mensen volop netwerken met elkaar. Dat is elk jaar opnieuw tof om te zien.”
Ook als spreker is het aangenamer zo. “Ik betrap mezelf er toch op dat ik mij op Techorama minder terugtrek in de speakers lounge dan op andere conferenties. Ik bereid me wel even voor op mijn sessie, maar ik sta al snel terug in de hal om andere sessies mee te pikken of met mensen te babbelen”, glimlacht de Microsoft-programmeur. “Onder de sprekers heeft Techorama intussen ook al een goede naam gekregen daardoor. Als je mensen erover aanspreekt, doet het zeker een belletje rinkelen en zie je in hun ogen de goesting om er ook wel eens op het podium te staan. Toch wel knap dat Pieter, Gill en Kevin dat op enkele jaren tijd hebben kunnen bereiken.”
Op Techorama trek ik mij minder terug in de speakers lounge dan op andere conferenties. Ik sta al snel terug in de hal om andere sessies mee te pikken of met mensen te babbelen
Level 666
Voor de gespecialiseerden onder ons: Bart De Smet zal het tijdens zijn sessie hebben over de programmeertaal C# (voor de leken: dat spreekt men uit als ‘See Sharp’). Hoewel hij bij Microsoft in zijn dagdagelijkse to do’s zelden in deze taal werkt, is hij de ontwikkelingen ervan wel altijd blijven opvolgen. Zo goed zelfs dat hij er uitgebreid kan over praten. Maar deze sessie is niet voor doetjes. Het niveau van de talk van De Smet krijgt als enige de stempel ‘level 666’ van de organisatoren van Techorama. Ter verduidelijking: level 200 is een introductieniveau, level 300 is voor kenners en 400 is voor experten.
“Het cijfer 666 zegt wel al genoeg, denk ik”, lacht De Smet. “In deze sessie gaan we dan ook heel diep in op die specifieke programmeertaal. We kijken onder de motorkap en laten niets liggen”, klinkt het. Wie denkt dat dat hoge niveau mensen afschrikt, is verkeerd, want bij vorige edities van Techorama trok de sessie van De Smet telkens veel volk. “Sommigen komen kijken uit nieuwsgierigheid, anderen komen kijken omdat ze er echt iets willen over bijleren. En dat is net het mooie aan Techorama: mensen gaan naar sessies die op het eerste gezicht niets voor hen lijken, maar zo leren ze wel iets nieuw bij of doen ze inspiratie op.”
Snel bijleren
Drie dagen lang je laten onderdompelen in de wereld van IT en met een leuke sfeer als kers op de taart: voor Bart De Smet bestaat er geen twijfel dat Techorama interessant is voor elke developer of CTO. “Je krijgt content te horen waar je waarschijnlijk anders niet naar op zoek zou gaan. En dat is normaal: meestal is er niet genoeg tijd in de dag om bij te leren over iets dat niet gaat over het project waar je mee bezig bent. Je moet ook al veel artikels lezen en video’s bekijken om een bepaald onderwerp echt te doorgronden.”
De sessies op Techorama daarentegen zijn volgens De Smet de ideale snelcursus in de meest uiteenlopende IT-onderwerpen. “Het is drie dagen van ontdekken, bijscholen en inspiratie opdoen. Je weet nooit dat een sessie over C# je kan helpen bij jouw project over iets totaal anders”, klinkt het bij de spreker. De verschillende niveau’s van de sessies zorgen ervoor dat elke developer altijd wel iets kan bijleren. De Smet: “Voor zowat iedereen is het ook wel relevant om te weten wat er nog zit aan te komen qua technologie en hoe ze nieuwe features of methodes kunnen gebruiken.”
Voor zowat iedereen is het relevant om te weten wat er nog zit aan te komen qua technologie en hoe ze nieuwe features of methodes kunnen gebruiken
Van Seattle naar Antwerpen
De IT-wereld verandert continu, innovaties volgen mekaar snel op. Er valt dus altijd wel iets nieuws te ontdekken. Het is niet voor elke developer of CTO even eenvoudig om altijd bij te blijven, maar daar wilt Techorama dus net op inspelen. “Techorama is al van in het begin sterk geweest in het doelpubliek aanbieden wat ze nodig heeft. De conferentie is de voorbije jaren dan wel gegroeid en populairder geworden, maar de organisatoren hebben nooit ingeboet op de kwaliteit van de sessies of de beleving. Voor mij is het dus een no-brainer om vanuit Seattle daarvoor af te zakken naar Antwerpen.”