Met de regelmaat van de klok worden studies uitgebracht rond de app-economie. Voor sommigen is deze nieuwe sector de redder van de Europese economie, anderen wijzen dan weer op de moeilijkheden van vele app-ontwikkelaars om een goed businessmodel te vinden. Wat is er nu van aan?
Eerst, wat is de app-economie? Het gaat over de werkgelegenheid die is ontstaan nadat Apple in 2008 zijn 30-70%-retributiestructuur lanceerde voor mobiele apps verdeeld door derden via zijn Apple iTunes App store. We overlopen zes studies die de app-economie van vandaag in kaart proberen te brengen.
Studie 1: 466,000 jobs (CTIA- USA)
De eerste studie die uitkwam is van CTIA, Wireless Assocation, in de VS. Van 2008 tot einde 2011 ontstonden er bijna 50 000 jobs dankzij de app-economie. Een update, in april 2012 sprak zelfs over 519.000 jobs. Deze studie extrapoleerde en rekende ook bedrijven mee die betrokken zijn met het maken van smartphones en besturingssystemen.
Studie 2: (OESO 2013)
Deze studie gooit het over een andere boeg en geeft geen cijfers over de jobs zelf. Wel besteedt deze studie aandacht voor het beleid en mogelijke remedies tegen scheeftrekkingen in de app-markt. De gemiddelde consument investeert 26 USD in apps. Het meenemen van die apps naar een ander platform (van iphone naar android bijvoorbeeld) is niet makkelijk gezien de verticale integratie. De OESO spreekt zelfs van "digital content locked", inhoud die vastzit in een softwareomgeving.
De OESO wijst ook op de nood aan opleiding gezien de app-ontwikkeling vooral kleine bedrijven en individuen beslaat. Het computer curriculum van secondair en tertiair onderwijs zal waarschijnlijk moeten aangepast worden aan die technische evolutie.
Bron : “The App Economy”, OECD Digital Economy
Studie 3: 'Sizing the EU app economy' (2014)
Deze studie werd uitgevoerd in het kader van het EURAPP-project en werd op 13 februari voorgesteld in aanwezigheid van Neelie Kroes. App-ontwikkelaars in de EU hebben inkomsten gegenereerd van 23,7 miljard euro in 2013 en dit zal stijgen naar 85,3 miljard over 5 jaar. De app-economie is nu goed voor 1 miljoen directe jobs en 1,8 miljoen in 2018. Indirect kan de jobgroei richting 5 miljoen evolueren in 2018.
Deze studie toont terecht aan dat het grootste deel van de jobs zal gaan naar 'contractwerk' en dat er maar een aantal bedrijven verder zullen bestaan als pure 'productbedrijven' met hun eigen strategie als 'publisher' in app-stores. De trend naar contractwerk lijkt ook in België te gebeuren door de verglijding van PC naar smartphones en tablets.
Studie 4 Visionmobile en Plum Consulting. (2013)
Deze studie van 28 Europese landen spreekt over 794.000 jobs, 22% van de wereldwijde ontwikkeling van appgerelateerde producten en diensen komt uit de Europese Unie. VisionMobile geeft nog aan dat er sociale voordelen zijn dankzij nieuwe geolokalisatie-apps en dat nieuwe businessmodellen zoals een combinatie van cloud en mobile vroeger niet mogelijk waren.
Studie 5: Gartner
Gartner, onderzoeksbureau rond IT en vooral bekend om zijn 'magic quadrant', gelooft dan weer helemaal niet in de app-economie. Gartner geeft aan dat er miljoenen apps beschikbaar zijn. Daarvan zullen er maar 0,01 percent financieel succes brengen voor app-ontwikkelaars tegen 2018. Tegen 2017 zullen 94,5 % van de apps gratis zijn. Van de betalende apps zullen 90% minder dan 500 keer per dag worden gedownload met minder dan 1250 dollar per dag inkomsten. De markt volgens Gartner is "hyperactief" met miljoenen ontwikkelaars, verdelers van mobiele applicatie ontwikkelingsplatformen enzovoort.
Allicht wordt er in deze studie te nauw gekeken naar onafhankelijke productontwikkelaars. Zoals Gartner in andere rapporten al aangeeft "apps are eating the world" zullen de apps voor interactie met de consument uitdeinen naar andere platformen zoals 'wearable'. Apps hebben dus toekomst, Gartner gelooft dat er een zekere marktconsolidatie zal komen.
Studie 6: Belgische app-economie Agoria
Vanuit Agoria APP Alliance werd ook gekeken naar het aantal app-ontwikkelaars in België. De groei van de app-economie in ons land gaat onverminderd door. Technologiefederatie Agoria telt nu al 150 app-bedrijven en zo’n 1000 app-ontwikkelaars, meer dan een verdubbeling tegenover één jaar geleden. Waren apps tot voor kort vooral consumentgericht, zijn ze nu bezig aan de verovering van de B2B-markt en worden ze ook steeds meer gebruikt op de werkvloer in productieprocessen. Agoria verwacht in 2014 een verdere doorbraak van de mobiele economie.
De Agoria App Alliance zet de Belgische know-how alvast van 24 tot 27 februari in de schijnwerpers tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Tanguy De Lestré (@tdelestre en @appalliancebe op Twitter) is tijdens het congres te volgen op Twitter (hashtag #MWC14B).