Fietsen zit in de lift. We grijpen steeds vaker naar ons stalen ros, of het nu is om een kleine boodschap te doen of om elke dag naar ons werk te gaan. Het is handig, snel en gezond. Alhoewel, gezond? De laatste tijd komt fijnstof steeds meer in het nieuws. Op sommige plekken is de concentratie veel te hoog. Toch wegen de gezondheidsvoordelen tegen de eventuele nadelen - al vermijd je het best plekken waar er veel fijnstof is. Om je daarbij te helpen, komt SAP BeLux nu met een app op de proppen die je helpt een ‘fijnstofvrije’ route uit te stippelen.
We fietsen steeds vaker. Zo kiest 30% van Belgische werknemers, die minder dan 10 km van het werk wonen, regelmatig voor de fiets. De opkomst van de e-bike zit daar zeker voor iets tussen. Toch stellen steeds meer mensen zich ook vragen bij het fijnstof dat in de lucht hangt, en hoe schadelijk het is om daar dagelijks door te fietsen. Daarom bedacht het NextGen team van SAP BeLux de ‘Healthy Biking’ app, waarmee je de hoeveelheid fijnstof kan meten én je een alternatieve route kan aangeven met minder fijnstof.
“Het idee is simpel” zegt Thierry Siraut die het SAP NextGen Team begeleidde. “Bij het starten van een fietstocht worden de waarden gemeten en vertaald in een ‘health level’. Op die manier krijg je voor elk punt van je traject een zicht op de hoeveelheid fijnstof die zich daar bevindt.”
Momenteel worden een aantal fietsen, verspreid over verschillende steden in de Benelux, uitgerust met sensoren zodat gestart kan worden met het verzamelen van zoveel mogelijk data. “We willen echter nog een stap verder gaan” besluit Alain Georgy, Managing Director SAP België en Luxemburg. “We starten gesprekken op met onder meer fietsfabrikanten om de sensoren te integreren in de fiets. En we denken aan onze allerkleinsten die het meest gevoelig zijn voor fijnstof. Stel je voor dat buggy’s standaard uitgerust zouden zijn met een Healthy Biking sensor. Als jonge ouder kan je dan meteen de gezondste wandelroute uitkiezen voor je kroost.”
De sterkte van de app is vooral dat er binnenkort alternatieve routes zullen worden weergegeven, waar de concentraties lager zijn. “De toepassingen van dit staaltje creatieve innovatie zijn talloos” licht Georgy toe. “Denk aan iedereen die te voet is. Aan joggers, wandelaars, zelfs toeristen die al wandelend een stad willen verkennen. Dankzij de Healthy Biking app zullen zij hun meest geschikte route kunnen kiezen. Bovendien kan de overheid op basis van de beschikbare data beslissen om, op bepaalde plaatsen, eventuele maatregelen te treffen.”
Meer info over de app vind je hier.