Right Brain Interface NV deelt mee dat de Rechtbank van Koophandel te Hasselt de stakingsvordering ten gronde tegen Right Brain vanwege M7 Group NV ongegrond verklaard heeft. De Rechtbank oordeelt dat de bhaalu-videorecorder geen inbreuk pleegt op de rechten van TV Vlaanderen. Op 7 maart 2014 verklaarde ook al de kortgedingrechter te Hasselt de vordering van TV Vlaanderen ongegrond.
TV Vlaanderen
Na de eerste afwijzing in kortgeding eiste TV Vlaanderen opnieuw, maar nu ten gronde, dat de bhaalu-videorecorder exclusief door klanten van TV Vlaanderen zou kunnen gebruikt worden, omdat de bhaalu-videorecorder exclusief met signalen van TV Vlaanderen zou werken. De Rechtbank oordeelde echter dat “deze voorstelling van de werking van het systeem van bhaalu niet blijkt te kloppen”.
Geen distributeur en dus legaal
Ook belangrijk is het oordeel van de Rechtbank dat de bhaalu-videorecorder een “product” is en geen dienst en dat de rechtbank expliciet stelt dat er een “fundamenteel onderscheid” bestaat tussen de hoedanigheid van tv-distributeur (of dienstenverdeler), zoals TV Vlaanderen, en de hoedanigheid van Right Brain, en dat Right Brain dus “geen distributeur is”. Hieruit blijkt dat bhaalu uiteindelijk perfect legaal is.
Medialaan, SBS & VRT krijgen ongelijk
Aangezien de rechtbank van oordeel is dat Right Brain geen TV distributeur of dienstenverdeler is, valt Right Brain niet onder het Decreet Signaalintegriteit en schendt het dat Decreet bijgevolg ook niet. De procedure die de Vlaamse zenders aanspanden bij de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) is dus duidelijk ook ongegrond.
De Rechtbank in Hasselt stelde ook expliciet dat er “geen wettelijke hinderpaal lijkt te bestaan dat de gebruikers van bhaalu, die over een geldig tv abonnement beschikken, hun recht van ontvangst van de technische signalen uitoefenen via apparatuur die zich in hun eigen, in onverdeeldheid gebruikte, infrastructuur bevindt”.
Indien de gebruiker zelf ontvangt, zoals de Rechtbank oordeelt, om daarna zelf zijn kopie te maken, te downloaden en af te spelen, is het bovendien duidelijk dat Right Brain onmogelijk het exclusief recht op reproductie en mededeling aan het publiek kan schenden, eenvoudigweg omdat Right Brain zelf niets meedeelt of reproduceert.
Right Brain onderscheidt zich dus niet van producenten van vorige generaties videorecorders. Over deze vermeende schendingen van het auteursrecht gaat de procedure die de zenders voor de Rechtbank in Antwerpen aanspanden tegen Right Brain.
Right Brain steekt de hand uit
Bart Bronselaer, sinds kort voorzitter van Right Brain Interface NV: “In deze uitspraak spreekt de rechtbank zich voor het eerst uit over de grond van de zaak: de bhaalu-videorecorder is een videorecorderproduct en geen distributiedienst. Daarmee komt alles in principe vast te staan. Ook het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten oordeelde vorige week in de Aereo case dat het leveren van een video recording product (zoals bhaalu nu juridisch werd erkend) rechtmatig is, in tegenstelling tot het leveren van een ongelicentieerde distributiedienst zoals Aereo.”
Zoals op 12 maart 2014 aangekondigd, bij het winnen van de eerste kortgeding rechtszaak in Hasselt, herhaalt Right Brain haar uitnodiging tot samenwerking: "Right Brain benadrukt dat het zich altijd als een vriendelijke, constructieve partij heeft opgesteld en zal blijven opstellen. Dat steeds met de focus op het creëren van waarde voor consumenten, zenders, operatoren en makers van content."
Wij willen geen conflict, wel verzoening
Bart Van Coppenolle, bezieler van bhaalu, voegt daar aan toe: “In tegenstelling tot wat recent nog gesuggereerd werd in de media, zoeken wij geen conflict maar verzoening. Wij willen NIET vechten! Niet geweld, maar Empathie is het geheim van succes en geluk. Daar gaat mijn volgend boek trouwens over.” Right Brain hoopt zo dat alle stakeholders van haar CVR (collaborative video recorder) hierdoor zullen inzien dat samenwerking echt te verkiezen valt boven juridische en andere gevechten.
Philip Vandormael, afgevaardigd bestuurder, concludeert: “Right Brain en de bhaalu gemeenschap blijven de hand uitsteken. Er kan een billijke vergoeding afgesproken worden, ook voorafgaand aan duidelijk wettelijk initiatief. De bhaalu VOD- en reclamerekening kan gelicentieerd worden aan commerciële en openbare omroepen, waardoor ze zich beter kunnen wapenen tegen internationale concurrentie zoals deze van de online marketing platformen Google en Facebook en online zenders zoals Netflix.”