De laatste dagen lopen de spanningen tussen Apple en de FBI steeds hoger op. De Amerikaanse veiligheidsdienst wil immers toegang tot de iPhone van de man die 14 mensen vermoordde in een schietpartij in San Bernandino. De rechter gaf de FBI gelijk. Apple weigert een backdoor in te bouwen omdat het geen precedent wil scheppen en de privacy van klanten niet in gevaar wil brengen. Dit is waarom:
Apple: "het is onmogelijk om toegang te krijgen"
In het verleden was Apple naar eigen zeggen wél staat om informatie uit te wisselen met veiligheidsdiensten als een rechter daarvoor opdracht had gegeven. Sinds iOS 8 kan Apple informatie op iPhones niet langer raadplegen aangezien de encryptiesleutels niet langer door de technologiegigant worden bijgehouden.
"Het is voor ons onmogelijk om toegang tot iPhones te krijgen. Zo'n software bestaat momenteel zelfs niet. En dat willen we ook zo houden," zegt Apple.
Apple kan de FBI naar eigen zeggen niet helpen zonder een backdoor in te bouwen in iOS. Met de iCloud-hack in het achterhoofd, iets wat Apple absoluut wil vermijden. De FBI liet op haar beurt weten dat het enkel moorden wil oplossen. Toch is iedereen het daar niet over eens. Intussen is ook bekend geraakt dat ook het Amerikaanse Department of Justice ook toegang heeft gevraagd tot 12 andere verdachte iPhones.
"Iedere maatregel die digitale veiligheid aantast is slecht idee"
Tijdens zijn speech op de Mobile World Conference in Barcelona vertelde Mark Zuckerberg dat iedere maatregel die digitale veiligheid aantast een slecht idee is. Met deze uitspraak steunt hij Apple-CEO Tim Cook, die sinds de iCloud-hack en het NSA-schandaal, de lans breekt voor digitale privacy.
Zuckerberg: “I don’t think building back doors is the way to go, so we’re pretty sympathetic to Tim and Apple”.
Bill Gates: geen sprake van een backdoor
Intussen heeft ook ex-Microsoft topman Bill Gates ook zijn visie kenbaar gemaakt. Hij is van mening dat de FBI helemaal niet om een backdoor vraagt en Apple wel degelijk toegang heeft tot informatie op de telefoon van de dader.
"Het onderzoek van de FBI wil geen backdoor in Apple's sofware," zegt Gates in een interview met de Financial Times. "Het is een verzoek om informatie. Er is geen reden om te denken dat ze toegang willen tot élke iPhone. Dit is een uitzondering," zegt Gates. "Dit is een goed moment voor technologiespelers om het debat rond deze kwestie te starten. Er moet worden nagedacht tot welke informatie de overheid toegang kan krijgen en tot welke niet."
Apple heeft nog tot vrijdag 26 februari om te reageren op de eis van de FBI.