Co-founders David Ziegler (CCO) en Gill Scheltjens (CEO)

Zoals de naam al aangeeft, zet D-CRBN (uit te spreken als ‘decarbon’) het schadelijke CO2 om in koolstofmonoxide (CO). Dat is een belangrijke en waardevolle bouwsteen voor de petrochemische industrie en de metaalindustrie. Het is de ambitie van D-CRBN om 1 miljoen ton CO2 te recycleren, het equivalent van 45 miljoen bomen.


  • Founders? Gill Scheltjens, David Ziegler, Georgi Trenchev & Annemie Bogaerts
  • Sinds: April 2021
  • Werknemers? 4
  • Omzet? Break-even in het eerste jaar
  • Funding? Voorbereiding serie A-ronde voor 2023

D-CRBN is een spin-off van de Universiteit Antwerpen. Het klinkt misschien eenvoudig, CO2 omzetten naar CO (dioxide naar monoxide), maar het is een complex chemisch proces waar 10 jaar wetenschappelijk onderzoek aan voorafging. D-CRBN gebruikt plasmatechnologie om de schadelijke broeikasgassen te recycleren naar hoogwaardige chemicaliën.

“We zetten nu de stap van een labo-omgeving naar een prototype op industriële schaal”, vertelt co-founder David Ziegler. “We kijken in eerste instantie naar units die CO2 lokaal converteren, op de terreinen van grote industriële bedrijven.”

Geld verdienen met koolstofdioxide

“Er is heel veel interesse voor onze technologie, in die mate dat we zelf een beetje overweldigd zijn. Bij de bedrijven die vandaag al CO2 capteren, wordt die ondergronds opgeslagen om dan naar gasvelden getransporteerd te worden. Dat is eigenlijk een absurd businessmodel, een puur kostenverhaal. Als wij hun CO2 minstens deels kunnen recycleren naar CO, dan kunnen ze die inzetten in hun eigen productieprocessen. Dan halen ze winst uit het opslaan van CO2.”

Uniek aan de technologie van D-CRBN is ook dat ze volledig op hernieuwbare energie kan draaien en bijzonder flexibel is. “Je kan de installatie aan en uit zetten, zoals een lichtschakelaar. Dat lukt bij de meeste chemische processen niet. Zo is ons recyclageproces energie-efficiënter dan de meeste andere methodes om CO te produceren. Dat was cruciaal in ons ontwikkelingsproces. Je technologie mag nog zo innovatief zijn, je moet er ook een rendabel businessmodel aan kunnen koppelen.”

1 miljoen ton CO2 recycleren

Geduld is een schone deugd voor start-ups in de chemiewereld, verduidelijkt Ziegler. “We hopen in 2025 onze eerste commerciële units bij industriële ondernemingen te lanceren. Tegen 2030 willen we nog een stapje verder gaan. Dan willen we onze eigen recycling plants uit de grond stampen, die dan voor verschillende ondernemingen gecapteerde CO2 kan omzetten naar CO. Als we die ultieme ambitie realiseren, moeten we één miljoen ton CO2 kunnen recycleren.”


Elke woensdag stellen we in willekeurige volgorde een bedrijf voor uit onze Flanders Tech 30, een lijst van 30 meest innovatieve tech start-ups en scale-ups die Omar Mohout speciaal voor Bloovi samenstelde.