De Tour De France kijken is sinds tegenwoordig niet enkel de wedstrijd meevolgen op de televisie. In het tijdperk van data is er veel meer mogelijk. Data-specialist Dimension Data wil bewijzen dat sport kijken in deze tijd nog een pak boeiender kan worden. Zo kan je vandaag tal van data uit het peleton raadplegen. De meest opvallende weetjes tot nu toe op een rijtje:
Sensoren vinden hun weg naar het peleton
Ook dit jaar rijden alle renners in de Tour De France rond met de GPS-transponders onder het zadel. Tijdens de eerste negen etappes werd een pak aan data verzameld en deze leverden interessante conclusies op.
De snelste spurter?
Hoewel Mark Cavendish drie van de vier spurten wist binnen te rijven, was hij niet de snelste van het pak. De transponders toonden dat die eer naar Marcel Kittel van Etixx-Quick Step gaat. Hij liet een snelheid van maar liefst 74,27 km/u optekenen in de zesde rit naar Montauban.
Meer klimwerk dan beklimming Mount Everest
In de derde rit zat het peloton 5u59’ 54” in het zadel. De Pyreneeën-etappes waren samen goed voor 9000 positieve hoogtemeters, hoger dan de Mount Everest, terwijl de traagste klim aan 13,6 km/u tot 15,8 km/u werd verreden.
Gemiddelde snelheid en afstand van het peleton
De gemiddelde afstand die het Tourpeleton aflegde in de eerste 9 dagen was 196.6 km per dag. De snelste Tour-etappe werd gemeten in de eerste, deze vlasten de renners af met een snelheid van 44,35 km/u. Chris Froome haalde een gemiddelde snelheid van 39,67 km/u gezien over de eerste 9 etappes.
Benieuwd welke data de volgende etappes nog zullen opleveren! :)