Zonnepanelen zijn al een tijdje aan een opmars bezig, maar appartementsgebouwen blijven achterop hinken. Start-up Power2Apartments (P2A) wil daar komaf mee maken. Daarom start het een test in Brussel om groene energie ook voor bewoners van appartementen toegankelijk te maken. De vereniging van eigenaars gaat samen een huurkoop aan: vanaf dag één consumeren ze de groene stroom die ze zelf produceren en halen ze hun energiefactuur naar beneden. Na tien jaar worden ze eigenaar van de zonnepanelen op hun gedeeld dak, en betalen ze geen huurkosten meer.
Complexer dan dak van huis
In Vlaanderen zijn zonnepanelen op grote schaal doorgebroken. Alle zonnepanelen samen hebben er een totaal PV-vermogen van bijna 2.500 MWp. In Brussel is dat slechts 60 MWp. Een belangrijke verklaring ligt in het groot aantal appartementsgebouwen in een grootstad als Brussel.
“De installatie van zonnepanelen in appartementsgebouwen is complexer en duurder dan op het dak van een woning”, verduidelijkt Frank Tribout, oprichter van Power2Apartments. “Bovendien telt één appartementsgebouw vaak heel wat verschillende eigenaars, die niet zo gemakkelijk een grote beslissing nemen als het gezamenlijk aankopen van zonnepanelen. Niet alle eigenaars beschikken trouwens over het budget om de installatie te betalen.”
Eerst 10 jaar huren, dan kopen
De Brusselse start-up komt nu met een oplossing om de drempel voor zonnepanelen op de daken van appartementsgebouwen fors te verlagen. Verenigingen van eigenaars kunnen samen een huurkoop aangaan. Dat betekent niet alleen dat ze de installatiekosten van de zonnepanelen delen, maar ook dat ze die niet in één keer moeten ophoesten. De eigenaars spreiden de kosten van de investering en huren de zonnepanelen eerst. Na tien jaar huren, worden ze zelf volledig eigenaar van de installatie.
“Met de constructie van de huurkoop plukken de eigenaars van de appartementen vanaf de eerste dag de vruchten van hun zonnepanelen”, legt Frank Tribout uit. “Ze betalen wel een huursom, die afhankelijk is van het type installatie en het aantal eigenaars, maar ze consumeren de energie die ze zélf produceren. Wij zorgen voor de monitoring en garanderen maximale groene productie, onderhoud en garantie gedurende tien jaar. In sommige gebouwen kunnen we er zo voor zorgen dat de energiefactuur van de gemeenschappelijke ruimten tot 75% daalt.”
De start-up koos bewust voor Brussel als pilootstad, omdat de stad heel veel appartementsgebouwen telt, maar ook omdat ze volop inzet op groene energie en zonnepanelen. Het Brussels Gewest wil de productie van hernieuwbare energie tussen 2013 en 2020 verdubbelen, en het aantal zonnepanelen in dezelfde periode verdrievoudigen.
“Als je weet dat nu hoogstens 1 procent van de circa 35.000 appartementsgebouwen in Brussel een zonnepaneleninstallatie heeft, is daar nog ontzettend veel marge om véél beter te doen”, benadrukt Frank Tribout. “Nu trappelen die investeringen een beetje ter plaatse omdat de drempel te hoog blijft voor de eigenaars. Met de oplossing die Power2Apartments lanceert, kunnen we daar voor een stroomversnelling zorgen en verhogen we de meerwaarde van appartementsgebouwen bij wederverkoop.”