Bron foto: Shutterstock
Voor computerwetenschappers is het menselijke brein een droom. Het heeft een enorme rekenkracht, maar verbruikt tegelijk weinig energie. Wetenschappers over de hele wereld gebruiken ons brein dan ook als basis om dé ultieme microchip te bouwen. Een krachtige, energiezuinige chip, die tegelijk ook zelflerend en neuromorf is. Zo'n soort chip heeft imec, de onderzoeks- en innovatiehub op vlak van nano-elektronica en digitale technologie, recent als eerste weten te ontwikkelen. De microchip is geïnspireerd op hoe onze hersenen werken en kan zelf muziek componeren.
Toepassingen in IoT en gezondheidszorg
Zo'n neuromorfe chop kan in veel toepassingen gebruikt worden. Zo zijn ze uitermate handig voor IoT, waar ze als kleine sensoren kunnen ingezet worden. Ze kunnen namelijk niet enkel data interpreteren en erop reageren, maar ook op basis van eigen ervaringen de aangeleerde patronen verder optimaliseren. Maar ook in de gezondheidszorg kunnen ze een grote rol gaan spelen. Zo kunnen de chips in bijvoorbeeld hartsensoren een subtiele verandering in hartslag identificeren die mogelijke gezondheidsrisico’s inhoudt. Deze chips kunnen ook leren om kleine verschillen in een ECG-patroon tussen verschillende individuen te herkennen. Ze zouden dus een belangrijke stap vormen naar een efficiëntere en betere, patiëntgerichte gezondheidszorg.
Imec’s ultieme doel is om artificiële intelligentie mogelijk te maken in zo klein mogelijke microchips, die zo weinig mogelijk energie verbruiken. Dat aan een heel lage kostprijs zodat de chips overal gebruikt kunnen worden. Imec’s muziekcomponerende neuromorfe microchip is gebaseerd op een geavanceerde OxRAM geheugenchiptechnologie. De chip kan zelf associaties maken tussen oude en nieuwe ervaringen. Hoe meer ervaringen de chip opbouwt, hoe sterker de associaties worden die de chip maakt. Op die manier heeft imec’s neuromorfe microchip geleerd om zelf muziek te componeren.
“Omdat alle hardware, systeemontwerp en software expertise bij imec aanwezig is, zijn we ideaal geplaatst om in dit uiterst interessante en nog jonge onderzoeksdomein belangrijke vooruitgang te boeken,” zei Praveen Raghavan van imec. “Met onze holistische benadering waarbij we alle aspecten samen ontwikkelen en optimaal op elkaar afstemmen zijn we er in geslaagd om de bouwblokken te realiseren voor zelflerende systemen.”