Het bouwen van software om de back office vlot te laten draaien, kost bedrijven heel veel tijd en geld. Ondernemer en Software architect Didier Desmyter weet waarom: “Er gaapt een diepe kloof tussen de mensen die de toepassingen bouwen en de mensen die er ook echt mee moeten werken. Ze begrijpen elkaar niet.” Daarom ontwikkelde hij Athreia, een platform waar de eindgebruikers zonder IT-kennis zélf de tools bouwen waarmee ze hun bedrijf doen draaien. “Ze bouwen de toepassing die ze nodig hebben. Niet meer, niet minder.”
Didier Desmyter werkte meer dan tien jaar als IT-consultant. “Letterlijk élk bedrijf, in eender welke sector, worstelde met hetzelfde probleem. De IT’ers waren overbevraagd en werkten keihard, maar toch was geen enkel ander departement tevreden over hun werk. De klachten liepen overal gelijk. ‘We weten niet wat ze eigenlijk godganse dagen doen.’ ‘Ze kosten ons een arm en een been.’ ‘Ze leveren alles te laat op.’ In hun perceptie kon het IT-departement weinig goeds doen.”
“De reden is eenvoudig: een gebrek aan communicatie. In bijna alle bedrijven staat er een muur tussen de mensen die de IT-oplossingen maken en de mensen die er uiteindelijk mee moeten werken. Maar die twee groepen denken fundamenteel anders. De gebruikers willen een functionele ‘happy flow’ waarbij alles goed gaat, maar ze vergeten beveiliging, machtigingen, hoe omgaan met fouten … De IT’ers focussen daar dan weer veel te sterk op, en verliezen de gebruikerservaring uit het oog”, aldus Desmyter.
“Die kloof is het perfecte recept voor eindeloze meetings, voor miscommunicatie, voor redesign. Voor een proces dat elke keer opnieuw te lang duurt en te veel geld kost. Maar toch blijft elk bedrijf eraan vasthouden.”
From scratch de eigen tools bouwen
Dat moet toch simpeler kunnen? Vanuit dat uitgangspunt ontwikkelde Didier Desmyter een nieuw platform, dat hij Athreia doopte. “Het idee is eenvoudig. Mensen willen een toepassing die doet wat ze nodig hebben. Niet meer, niet minder. Op het platform bouwen ze zelf hun interface. Ze tekenen het scherm, zoals ze dat voor zich willen hebben. ‘Als ik op X klik, dan gebeurt Y.’ Heel logisch. En anders dan bij een wireframe of mockup werkt dat scherm ook direct. Een van onze architecten bouwt de toepassing samen met hen, on the spot. De gebruiker kan er onmiddellijk mee aan de slag.”
Athreia is een no code platform, benadrukt Desmyter. “Dat is net het hele idee: je krijgt pas werkbare software als de eindgebruikers hun toepassingen zélf bouwen. De meeste no code/low code tools zijn nog altijd bestemd voor IT’ers. Ze sparen dan misschien wel tijd en geld uit, maar ze vertrekken nog altijd van hun eigen, typische IT-mindset. Dat kan je alleen vermijden door de gebruikers een instrument te geven om rechtstreeks hun eigen tools te bouwen, from scratch.”
Van tijdsverlies naar tijdswinst
Het platform dient in de eerste plaats om toepassingen voor de back office te bouwen, legt Desmyter uit. “Er bestaan al heel wat tools om zelf websites of webshops te maken. Wij focussen ons op het werk achter de schermen, waar alle bedrijven in alle sectoren dezelfde noden hebben: boekhouding, tijdsregistratie, onkosten, toepassingen eigen aan de bedrijfsactiviteit … Daar vallen veel bedrijven vandaag tussen twee stoelen. Ofwel vallen ze terug op de klassieke Excel-tabellen of een tooltje voor dit en een ander tooltje voor dat en nog eentje voor zus of zo, ofwel betalen ze veel geld voor veel te complexe software waarvan ze de helft van de mogelijkheden zelden of nooit gebruiken en dan heb ik het nog niet over implementatie en opleidingskost om het te kunnen gebruiken”
Technologie mag creatie nooit in de weg staan. Met traditionele ontwikkeltools is dat nog veel te veel het geval
“Neem nu als voorbeeld de onkosten van medewerkers. Bedrijven gaan dan de markt op en komen uit bij dure software om onkosten in te dienen, te laten verifiëren en te laten uitbetalen. In veel bedrijven dient 90 procent van de medewerkers misschien twee of drie bonnetjes per maand in. Vroeger legden ze die gewoon in het bakje op het bureau van de secretaresse, met de nieuwe software zijn ze een kwartier bezig om die ene restaurant rekening of dat ene parkeerticket correct in te dienen.”
“Bedrijven moeten tijd en geld uitsparen met softwaretoepassingen. Vandaag doen veel tools net het omgekeerde. Ze maken zaken net complexer en tijdrovender. Als het bedrijf waarbij de onkosten moeten ingediend worden daar zélf een toepassing voor bouwt, zal die geen functionaliteiten hebben die ze toch nooit gebruiken. Het is de beste garantie om een efficiënte tool te krijgen die precies doet wat hij moet doen.”
Mindset van IT’ers veranderen
Uit reeds uitgevoerde projecten blijkt dat de projectkost voor IT-toepassingen met 50 tot 80 procent naar omlaag kan. “Nieuwe softwaretools passeren vandaag langs analisten, architecten, developers, testers en eindgebruikers, en gaan vaak nog eens een paar keer over en weer. Voor je het weet, ben je als bedrijf maanden verder. Of komt er van die tool helemaal niets in huis, omdat het budget op is. Of omdat de toepassing alweer ingehaald is door de realiteit.”
“Ik wilde geen puur technologisch platform bouwen. Ik wil ook de mindset van IT’ers veranderen. Nu worden ze vaak in een passieve rol gedwongen. Ze moeten wachten tot een business unit bepaalde software nodig heeft, en dan mogen ze in actie schieten. Als de medewerkers dan nog eens maanden moeten wachten tot de nieuwe tool helemaal op punt staat heeft het bedrijf al heel veel tijd verloren. En waarschijnlijk ook heel veel geld.” En zo wordt de IT afdeling al snel, ik het niet anders zeggen, het zwarte schaap van het bedrijf. De huidige manier van ontwikkelen heeft hier een groot aandeel in. Dat wil ik veranderen.
Je bent pas agile als de bouw effort geen rol van betekenis speelt
“Ons platform versnelt het bouwen van software, en het vergroot de wendbaarheid. Je kan gemakkelijk aan reverse engineering doen zodat je reeds bestaande toepassingen heel snel kunt moderniseren. Software is niet voor de eeuwigheid. Digitalisering en technologie doet business noden steeds sneller verschuiven en veranderen. Maar toch bouwen IT’ers al tientallen jaren op dezelfde manier software. Dat moet anders.”
Je leest geregeld in de krant dat er duizenden IT specialisten te kort zijn. De traditionele manier van software ontwikkelen helpt zeker niet om dit probleem op te lossen. We moeten anders denken, anders ontwikkelen en daar wil Athreia een oplossing voor zijn.
Wil jij meer informatie over de diensten van Athreia? Neem dan snel een kijkje op de website en schrijf je in voor een gratis workshop.