De Europese Commissie heeft de aanval geopend op zoekgigant Google. De Commissie beticht Google ervan om haar Android-besturingssysteem voor smartphones en tablets te misbruiken en concurrerende apps te boycotten. Volgens Europa zou Google haar eigen apps teveel bevoordelen.
Google schuldig aan machtsmisbruik?
Margrete Vestager, Europees commissaris voor Mededinging, heeft Google beschuldigd van machtsmisbruik via Android. Volgens Vestager misbruikt Google haar Android besturingssysteem om haar eigen zoekmachine en apps te bevoordelen.
Foto: Margrete Vestager, Europees commissaris voor Mededinging
Android-toestellen zitten standaard tot de nok gevuld met Google's eigen apps. Op zich geen probleem, gebruikers kunnen immers apps deleten en apps van derden installeren. Maar volgens Vestager gebeurt dat nooit. En dat is net het probleem. Volgens de Europese Commissie snijdt Google de belangrijkste wegen af waarlangs appmakers hun Android-apps aan de man kunnen brengen.
Beschuldiging stond in de sterren te lezen
In april 2015 had Vestager Google al in het vizier. Toen vertelde ze dat de zoekgigant zijn prijsvergelijker Google Shopper teveel bevoordeelde. Vestager vond dat Google door zijn eigen shoppingdienst te promoten concurrenten verpletterde. Daarnaast zouden consumenten ook verhinderd worden in de zoektocht naar de voor hen relevante winkels vinden.
Toen al was duidelijk dat het laatste over Google's concurrentievervalsing nog niet het laatste was gezegd. Kort nadien opende Vestager een onderzoek in Google's besturingssyteem Android.
"Het is op zich geen probleem dat bedrijven dominant zijn", zegt Vestager. "Maar ze mogen die dominantie niet misbruiken".
Intussen heeft de Europese Commisie ook andere merken in het vizier. Ook Amazon, McDonald's en Starbucks voelen de bui al hangen en worden nu al uitvoerig nagetrokken door de Commissie.
De zaak met Google Android doet erg denken aan de rechtzaak die De Commissie aanspande tegen Microsoft in de jaren 90. De computergigant zou Internet Explorer teveel hebben bevoordeeld door de browser te koppelen met het Windows-besturingssyteem. Dat resulteerde in een fikse boete. Benieuwd of Google hetzelfde lot beschoren is.