Zes op de tien Belgische werknemers (59%) heeft geen angst voor jobverlies als gevolg van artificial intelligence (AI) en robotisering. Dat blijkt uit onderzoek van de vacaturesite Indeed. De respondenten zien verandering als heel waarschijnlijk. 41 procent maakt zich echter toch zorgen over hun eigen baan.
Vrouwen meer vertrouwen in de toekomst
Sander Poos, Managing Director van Indeed Benelux, geeft graag meer duiding bij de cijfers: “Artificial Intelligence en robotisering zijn relevante onderwerpen met gevolgen voor werknemers in bijna elke branche. Uit het onderzoek blijkt dat de meerderheid van de respondenten niet bang is om hun eigen job te verliezen aan de gevolgen van AI. Dat is natuurlijk erg positief, terwijl we tot nu toe vooral berichten zagen over dat AI en robotisering jobs laten verdwijnen."
"Mannen blijven toch wat kritischer dan vrouwen en maken zich toch een beetje zorgen”, vervolgt Poos. "Zo vreest 46,6% van de ondervraagde mannen zijn job te verliezen door AI de komende 15 jaar, bij de vrouwen is dat slechts 35,7 procent.”
Efficiëntie, eerlijkheid en jobcreatie
Een significant deel van de werknemers ziet bovendien ook heel wat positieve gevolgen van AI. 57,3 procent denkt dat AI de algemene arbeidsmarkt grondig zal veranderen en jobs zal creëren waarvan we nog nooit gehoord hebben. Ook geloven respondenten dat AI de werkprocessen objectiever en eerlijker zal maken. 34 procent is van mening dat AI hen kan helpen om hun werk efficiënter uit te voeren.
Poos: “De onderzoeksgegevens wijzen dus uit dat respondenten zich bewust zijn van de gevolgen van artificial intelligence en robotisering. Daarbij lijkt er voor de respondenten geen twijfel over mogelijk dat AI hoe dan ook zijn uitwerking zal hebben op werkprocessen in de toekomst.”
Jobs met emotie meest future proof
Wanneer gevraagd naar de impact van AI op de jobmarkt in het algemeen, verwacht 56,2 procent van de respondenten dat een groot deel van de jobs in de toekomst overgenomen wordt door robots. Een overgrote meerderheid (83,3%) verwacht dat jobs in de toekomst zullen veranderen onder invloed van technologie, maar 60,5 procent denkt dat dat alleen voor bepaalde sectoren zal gelden.
Veel respondenten (78,3 procent) verwachten immers dat menselijk handelen een vereiste zal blijven in veel sectoren. Dat geldt in het bijzonder voor functies waarin emotionele vaardigheden, zoals zorgzaamheid en humor, een rol spelen. Volgens 79,1 procent van de respondenten kunnen deze jobs, bijvoorbeeld in HR, onmogelijk vervangen worden door robots.
Van de ondervraagden denkt 41,5 procent dat in de toekomst vooral productiewerk door robots zal worden gedaan, gevolgd door de logistieke en financiële sectoren. De IT-sector volgt, opvallend genoeg, pas op de vierde plaats. Als de respondenten gelijk krijgen, zullen de functies van magazijnmedewerker (40,6 procent), telemarketeer (29,8 procent) en pakketbezorger (18,5 procent) binnen vijf jaar door robots worden uitgevoerd.
“Deze cijfers verklaren mogelijk ook de relatief grotere vrees voor jobverlies bij mannen, die vaak oververtegenwoordigd zijn in deze sectoren”, verklaart Sander Poos.