Bron foto: Shutterstock
Video, in 2016 een enorm grote én succesvolle speler. Het moet niet gezegd worden dat video alsmaar belangrijker wordt, ook in jouw strategie. Maar wat scoorde goed in 2016? En wat kunnen we verwachten voor 2017? Een overzicht:
1. Het voorspelde succes van 2016 werd een feit
Immense investeringen in de online infrastructuur hebben ervoor gezorgd dat video zich makkelijker dan ooit over het web kan bewegen. Met name op sociale media is er flink geïnvesteerd en werd video omarmd als nooit tevoren.
Een eerste voorbode van deze ontwikkeling was een bericht dat Instagram in het voorjaar de wereld in stuurde. Video’s mochten voortaan 60 seconden duren in plaats van 15. Niet snel erna volgde Instagram Stories en sinds afgelopen maand ook Instagram Direct. Die laatste is Instagrams antwoord op live video.
Ook bij Facebook wordt het duidelijk dat video koning is. De voorspelling dat Facebook meer en meer mobiel gaat en dat onze feeds vooral uit video’s bestaan, voltrekt zich in een razend tempo. De lancering van Facebook Live verliep dan ook uitermate succesvol. Consumenten en bedrijven haakten meteen in, met als gevolg dat voorloper Periscope van de troon der live video streaming werd gestoten. Bedrijven gaven in het begin van het jaar nog 33% vaker de voorkeur aan Periscope dan aan Facebook Live. Inmiddels heeft er een totale ommezwaai plaatsgevonden. Bijna de helft van de bedrijven gebruikt nu Facebook Live terwijl maar 16% live video’s post op Twitter met Periscope.
Het zal dan ook niet verbazen dat video is ook verkozen tot beste performende social media content. Het enige minder heugelijke nieuws dat dit jaar uit videoland kwam was de ondergang van Vine. Het eens zo vooruitstrevende videoplatform heeft haar plaats op de markt niet gevonden en werd voorbijgestreefd door Snapchat en Instagram.
2. Korte mobiele video’s voeren de boventoon
Consumenten worden steeds mobieler, waardoor ze overal en altijd toegang tot informatie hebben. Het blijkt dat die informatie in ons hectische bestaan het liefst in videovorm geconsumeerd wordt. Het afgelopen jaar is de online video consumptie op mobiel dan ook met 19,8 procent toegenomen.
Voor bedrijven is het daarom belangrijk om hun klanten daarin te volgen en video’s ook mobiel aan te bieden. Video’s zijn er in verschillende soorten en formaten. Het is belangrijk dat bedrijven uitzoeken welke bij hen en hun doelpubliek passen. Gelukkig hoeven ze dat niet alleen te doen en kunnen ze rekenen op video partners die hen bijstaan om dit te achterhalen.
Zo verwachten we dat kortere vormen van storytelling aan belang winnen in 2017 omdat door de groei van video content er ook meer concurrentie tussen de videocontent onderling ontstaat. Een video moet vanaf het begin weten te boeien, want voor je het weet is je video al voorbij gescrold. Dat wil echter niet zeggen dat de langere vormen van storytelling verleden tijd zijn. De uitlegvideo blijft van belang om complexe informatie inzichtelijk te maken.
3. Cross-channel wordt de norm
De tijd dat een video op een homepage stond en met een beetje geluk nog op een YouTubekanaal is definitief voorbij. Dat is vandaag de dag slechts de basis en niet meer voldoende om een video onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Een videostrategie is daarom onontbeerlijk.
Door de grote verscheidenheid van kanalen en platformen waar je video op kunt delen, kunnen bedrijven het in 2017 zich niet meer permitteren om selectief aanwezig te zijn. Voor een consistente communicatie over al deze platformen heen is het belangrijk dat video’s overal zichtbaar zijn. Uit onderzoek van Google komt naar voren dat 85% van de volwassenen hun content op meer dan twee schermen consumeren. Als je dan ook op twee kanalen tegelijk aanwezig bent, is de kans dubbel zo groot dat je je doelpubliek bereikt.
Daarbij is er dan ook nog een onderlinge strijd onder de platformen. Facebook en Instagram gaan wat sneller met hun tijd mee en staan volledig op eigen benen wat betreft video hosting. Een LinkedIn of e-mailcampagne hebben dan weer steun nodig van een hostingplatform of landing page om hun communicatie visueel aan de man te brengen.
4. Vorm en distributie gaan samen in 2017
Video blijft verder evolueren in 2017. Er wordt nog steeds volop geëxperimenteerd met verschillende vormen en lengtes. De juiste lengte van een video bestaat niet, al zijn er natuurlijk ijkpunten. Wat vooral opvalt is dat de video’s steeds een stukje korter zullen worden.
Waar Instagram in het voorjaar van 2016 nog inzette op 60 seconden, gaan we langzaam terug naar video’s die een lengte tussen de 15 à 30 seconden hebben. Op een YouTube Preroll heb je zelfs maar 5 seconden om de aandacht te grijpen en op Facebook moet je het in eerste instantie zien te redden zonder audio. Zo'n 85% procent van de video’s die verschijnen op Facebook worden namelijk zonder geluid bekeken.
Live Video, de grote hit van 2016, zal ook verder aan belang toenemen. De impact van een live video ligt namelijk drie keer hoger omdat de relevantie ervan echt in het moment ligt. Het is een authentieke manier om te engagen met je publiek. De mogelijkheden zijn legio, een korte productvoorstelling, een kijkje achter de schermen of het beantwoorden van klantvragen.
Een creatieve videostrategie is daarom een noodzaak. En die strategie draait niet enkel om de inhoud van de video’s, maar moet ook rekening houden met de specificiteiten van de platformen waarop je ze wil verspreiden. Vorm en en distributie zullen een echt team vormen in 2017.
YouTube is vooral een hosting platform geworden voor video waar jouw video concurreert met de andere 576,000 uur aan video die dagelijks wordt geüpload. Zo zal die concurrentie ook toenemen op de andere platformen als het aantal video’s blijft groeien. Investeer daarom in een flexibele strategie waarmee je ambitieuze cross-channel campagnes kan opzetten die kunnen meeliften op de laatste video-ontwikkelingen.
Bron foto: Shutterstock
5. Video data en VR regeren over videoland in 2017
Highly targeted video content zal een term zijn die je nog vaker zal horen. Er zijn steeds slimmere tools om de performance van een video te meten. Het is belangrijk om de data uit deze metingen inzichtelijk te maken, zodat we er ons voordeel mee kunnen doen. Een goede data-analyse zorgt er er namelijk voor dat je je video’s beter kunt afstemmen op je doelgroep en dat is uiteindelijk toch het ultieme doel: een relevante video maken voor je doelgroep.
En dan is er natuurlijk VR. Een goed teken is dat er naar schatting alleen al in 2017 meer dan 50 VR-headsets op de markt komen. Virtual reality is klaar voor het grote publiek zoals de integratie op YouTube en Facebook met de 360º video's aantoont. Maar er is meer onderweg! Uit Ericsson’s 2017 Consumer Trend rapport blijkt dat mensen steeds verder bereid zijn om te experimenteren met virtual reality en dat ook als onderdeel van het dagelijks leven zien. Over drie jaar zou Virtual Reality net zo normaal zijn als video.
Kortom, video blijft een belangrijke rol spelen in 2017, hetzij in andere vormen dan we nu gewend zijn. Short en snappy blijft de tendens.