5G gaat de digitale wereld veranderen, veel meer nog dan 3G en 4G dat hebben gedaan. De smartphone blijft een essentieel onderdeel van de toekomst, al is de kans groot dat het toestel er binnen enkele jaren onherkenbaar uitziet.
Verzadigde markt
De smartphonemarkt is vandaag verzadigd. Iedereen wil een innovatief toestel op de markt brengen, maar in realiteit zijn de meeste veranderingen eerder beperkt. De grote verbeteringen gaan in de nabije toekomst niet komen van een radicaal ander soort hardware, maar van betere integratie tussen software en hardware, gekoppeld aan de mogelijkheden die 5G biedt.
We zoeken naar nieuwe manieren om met onze telefoons om te gaan, en nieuwe dingen om er mee te doen. In 2020, wanneer 5G op de wereld wordt losgelaten, zullen we een beter beeld hebben van de smartphone van de toekomst. Waar 3G en 4G vooral een snelheidsboost gaven aan mobiel internet, wordt 5G de echte game changer. De technologie zal centraal staan in een compleet nieuw digitaal ecosysteem, waarvan de smartphone van morgen een integraal onderdeel zal uitmaken.
Video en 5G
5G wordt een katalysator voor een nieuwe golf van digitale transformatie die zal doordringen tot de diepste hoekjes van onze maatschappij. Toch lijkt het dat video in eerste instantie de grootste drijfveer zal zijn voor adoptie van 5G. En dat virtual en augmented reality (VR en AR) daarbij een grote rol zullen spelen.
Stel je maar eens voor dat je kwalitatieve VR-content kan beleven onderweg. Buiten in het park zitten of onderweg in de trein, en van daaruit naar een virtuele wereld reizen. Dankzij de snelle verbinding heb je de pk’s van een krachtige gamingcomputer bij je in je broekzak. Mijn collega’s en ik geloven sterk in het potentieel van VR, al is het een feit dat de eerste killer app er nog moet komen om een mainstream-doorbraak te forceren. Onder andere daarom hebben we het Vivex-investeringsfonds gelanceerd. Dat moet start-ups aanmoedigen om kwalitatieve content te ontwikkelen. De eerste successen zien we vandaag al. Denk maar aan een project waarbij VR succesvol werd ingezet om de progressie van Alzheimer bij patiënten in te dijken.
Wanneer nieuwe en nuttige toepassingen het levenslicht zien, moeten we ons afvragen of de smartphone zoals we die vandaag kennen daarvoor nog de beste vormfactor is.
Nieuwe soorten interactie
De hele sector kijkt nu al naar nieuwe manieren om met de smartphone om te gaan. Stemcontrole is nog niet heel populair in België, maar in onder andere Amerika kijkt niemand er nog van op wanneer iemand tegen z’n smartphone praat via één of andere assistent.
Zelf lanceerden we telefoons waar je in kan knijpen om ze te bedienen, om de toestellen zo dichter bij de mensen te brengen die ze gebruiken. Binnen tien jaar is de hele vormfactor misschien wel voorbijgestreefd. Dankzij 5G en de mogelijkheden voor AR en VR die de technologie met zich meebrengt, is het niet ondenkbaar dat een bril onze voornaamste tool wordt voor interactie met de digitale wereld.
Gedecentraliseerd internet
Ook het internet zelf staat aan de vooravond van grote veranderingen. Het huidige internet beweegt zich razendsnel in twee verschillende richtingen. Langs de ene kant raakt heel veel data gecentraliseerd bij enkele grote spelers. Zij kennen alle details over hun gebruikers, en kunnen zo heel gepersonaliseerde content aanbieden. Hoe meer iemand deelt over zichzelf, hoe beter het aanbod op hem of haar raakt afgestemd.
Langs de andere kant is er een significant deel van de gebruikers dat zich steeds meer zorgen maakt over zijn privacy. Zij willen de controle houden over hun persoonlijke informatie.
Net zoals de PC centraal stond in de vroege dagen van het klassieke internet, denk ik dat de smartphone het centrum zal zijn van het gedecentraliseerde internet van morgen
Wie die strekking aanleunt, is de drijvende kracht achter een beweging van decentralisering. Hierin speelt de blockchain een erg belangrijke rol, niet alleen in haar huidige vorm, maar vooral omwille van het potentieel dat de technologie heeft om een gedecentraliseerd internet mogelijk te maken. Net zoals de PC centraal stond in de vroege dagen van het klassieke internet, denk ik dat de smartphone het centrum zal zijn van het gedecentraliseerde internet van morgen. Ook daar moeten de toestellen op voorzien zijn.
Snelheid troef
De ontwikkeling van nieuwe technologie duurt best lang, waardoor het belangrijk is om er snel bij te zijn wanneer zich nieuwe kansen voordoen. Dat geldt niet alleen voor de Europese Unie en de providers die 5G moeten uitrollen. Zij lopen immers het risico om achterop te raken vergeleken met andere regio’s. De fragmentatie van de markt en de steeds striktere regulering speelt hier een belangrijke rol. Ook hardwarebouwers moeten echter snel zijn.
Wie optimaal van de 5G-golf wil genieten, moet tijdig voorspellen waar de technologie het digitale landschap heen zal sturen, en welke toestellen centraal zullen staan. Het is naïef om te denken dat de smartphone in zijn huidige vorm voor altijd het beste toestel zal zijn om van alle mogelijkheden van het steeds uitgebreidere digitale netwerk te genieten.