Kunnen we iets innovatiefs bedenken voor de utilities sector met de huidige status van het internet of things? Dat is een vraag waar ik al eens graag mijn hoofd over breek. Een idee op papier is mooi, maar hoe sneller we iets kunnen bouwen hoe beter we dit kunnen maken: Rapid prototyping. Vandaag zijn er zoveel tools beschikbaar waarmee je snel iets kan protoypen en testen. Het niet kunnen programmeren is geen excuus meer.

Tools

Voor deze case zijn we aan de slag gegaan met Hue verlichting en Wemo stopcontacten. Standaard consumenten toestellen van respectievelijk Philips en Belkin.

Philips Hue

Belkin WeMo

We koppelden deze via hun IFTTT kanalen. Om het geheel in beweging te krijgen activeerde we enkele eenvoudige recepten, met enkele extra kanalen: Twitter, mail en een Android device.
Coding ervaring nodig hiervoor: 0.

Tijdens het schrijven van dit artikel, na de demo opzet dus,  werd bekend gemaakt dat ook Smappee een kanaal heeft op IFTTT. Smappee is een belgische slimme energie oplossing. In de volgende iteratie gaan we die zeker meenemen.

Ideeën

De eerste ideeën kwamen snel. Het huis verlaten zorgt ervoor dat het strijkijzer zeker uitvalt. Verlichting die aangaat bij thuiskomst en weer uitgaat bij het verlaten van het huis. Maar in in een periode dat een mogelijke blackout volop besproken wordt in de media, was er toch ruimte voor een kortsluiting. Kunnen we deze technologie niet gebruiken om een blackout te voorkomen of uit te stellen?

Even rekenen

We maken even een rekensommetje. Belgie telt ongeveer 4 miljoen gezinnen. Stel dat we er in slagen in 20%  van de huishoudens een afschakelbaar vermogen te vinden van 500 Watt. Enkele lampen, een computer en een TV zijn voldoende. Dan komen we aan 400 MWatt aan afschakelbaar vermogen, dit is bijna een hele schijf uit het afschakelplan.

Dit kan op geheel vrijwillige basis gebeuren, met de boodschap dat als iedereen een steentje bijdraagt niemand zonder electriciteit komt te zitten. We kunnen misschien hopen dat er een energieleverancier hier een commerciële campagne voor wil opzetten. Dit is enkel een aandeel vanuit privé gebruik. Als vanuit de ondernemingen een gelijkaardige inspanning komt is een blackout afgewend.
Als je meer wil weten over de grote verbruikers in huis dan is dit artikel van energids een interessant bron van informatie.

Conclusie

Een dergelijk scenario opzetten met IFTTT, Belkin stekkers en Philips Hue verlichting bleek kinderspel. We stellen ons voor dat er een Tweet de wereld ingestuurd wordt: "Blackout code #oranje". Daarop schakelen de Belkins en de Hue verlichting zich uit om deze manier energie te besparen.

Is dit een echte, duurzame oplossing voor de blackout. Ik denk het niet. We mogen hopen dat er structurele maatregelen komen. Wat leert het ons wel:

  • Probeer snel mogelijk ideeën uit via prototypes. Je leert nieuwe dingen door het te proberen.
  • De technologie van vandaag gaat morgen een grote impact hebben op de bestaande sectoren. Zonder dat bestaande spelers in de markt daar noodzakelijk vat op hebben.
     

Tijdens mijn speech op Mobile Day ga ik op dit gigantische potentieel nog wat dieper in. Tot dan?