Taboes. Onderwerpen waar mensen niet graag over praten, om welke reden ook. Ze kunnen een gevoel van schaamte en onzekerheid geven, omdat het buiten het ‘normale’ valt. Voor veel bedrijven is het dan ook niet makkelijk om een product dat in de taboesfeer zit aan de man te brengen. En toch slagen sommigen hier in, dankzij slimme marketingcampagnes.
Op de Vlaamse televisie werd vorig jaar op grappige wijze aandacht besteed aan de vele taboes die nog steeds heersen. In het tv-programma ‘Taboe’ van Philippe Geubels wordt gelachen om mensen waar men eigenlijk niet om mag lachen. Of ze nu ongeneeslijk ziek zijn, fysiek beperkt zijn of last hebben van obesitas. Inmiddels is het format aan vele landen verkocht.
Ook voor bedrijven is het een grote uitdaging om een taboe verkocht te krijgen. Niet elk product leggen we even gemakkelijk op de loopband van een supermarkt. Wat moet de buurvrouw wel niet denken als ik met een winkelmandje vol haargroeimiddel aan de kassa sta? Toch weten verschillende bedrijven een taboe succesvol te verkopen aan de hand van slimme marketingcampagnes. Een paar voorbeelden:
Een maatje groter aub
Kijk naar een willekeurige televisiereclame, een billboard op straat of een advertentie in een magazine. Er geldt een schoonheidsideaal, dat zegt dat vrouwen zo slank mogelijk dienen te zijn. En als een model net iets te dikke benen heeft, wordt dat simpelweg gefotoshopt. Er zijn echter veel kledingmerken die juist een doelgroep met iets ruimere maten willen aanspreken. Mensen die door het grote publiek worden gezien als mollig of dik. Het Amerikaanse Eloquii is een fashionmerk voor plus size kleding. De focus ligt op vrouwen die niet binnen het ‘normale’ schoonheidsideaal vallen. Of hoe ze het zelf omschrijven: “Fashion doesn’t stop at size 12.”
Maar voor veel mensen is het helaas not done om ook maar enige aandacht te hebben voor mode advertenties waarin uitsluitend plus size modellen worden opgevoerd. Hoe kan je in godsnaam kledij promoten wanneer diegene die deze dragen niet eens worden geaccepteerd? Met de inzet van de succesvolle Hollywood-actrice Reese Witherspoon! Iemand die haar sporen heeft verdiend met een eigen kledinglijn. En erom bekend staat een uitgesproken mening te hebben als het gaat om uiterlijk van vrouwen.
De gevierde actrice begon ooit met een eigen kledinglijn, onder de naam Draper James. Op basis van de feedback van vrouwen die niet altijd voldeden aan het schoonheidsideaal, ging Witherspoon zich steeds meer te focussen op plus size vrouwen. Ze bereikte miljoenen followers op Instagram en wist het taboe bespreekbaar te maken. Uiteindelijk ging ze een partnership aan met Eloquii, met een succesvolle plus size-kledingcollectie als resultaat.
Jong geleerd is oud gedaan
De seksueel overdraagbare aandoening geldt als groot taboe, bij jong én oud. Vaak gaan soa’s gepaard met ongemakkelijke en pijnlijke symptomen in en rond de geslachtsorganen. Veel mensen staan niet te springen om daarvoor bij de huisarts of gynaecoloog langs te gaan. Vaak uit gevoel van schaamte en onzekerheid, maar soms ook omdat er geen sprake is van pijn of jeuk. En juist die terughoudendheid kan na verloop van tijd leiden tot ernstige klachten. Zo wordt chlamydia in veertig procent van de gevallen niet eens opgespoord. Maar hoe kan de terughoudende doelgroep in een vroeg stadium worden bereikt? Een soa-test, die thuis kan worden uitgevoerd, bleek de oplossing.
Voor het ontwikkelen van deze anonieme zelftest koos de Nederlandse start-up Testalize.me voor een partnership met traditionele zorgverleners, zoals apothekers en laboratoria. Daarmee werd de medische kwaliteit gewaarborgd en slaagde men er tevens in een grote online doelgroep aan te spreken. Met name jongeren, die via social media werden bereikt. Bijvoorbeeld aan de hand van populaire YouTube-vloggers, die nog steeds als voorbeeld gelden voor veel tieners. Het doel was hen te informeren over de voordelen van de anonieme test, en erop te wijzen dat het schaamtegevoel definitief verleden tijd was. Met de acceptatie door deze jonge doelgroep werd finaal ook de oudere doelgroep over de streep getrokken.
Een grappig rubbertje
Durex geldt al jaren als succesvol condoommerk. Toch is het een taboe om met een winkelkar vol condooms aan te schuiven aan de kassa. Een grote uitdaging dus om een dergelijke product de nodige bekendheid te geven. In verschillende advertentiecampagnes worden condooms op ludieke wijze gepromoot. Advertenties die grappig zijn, die de boodschap weten over te brengen en die makkelijk te onthouden zijn.
Zo wordt de XL condoom onder de aandacht gebracht met een foto van mensen met een Schotse kilt en het toepasselijke bijschrift: “Scottish or not, every man’s pride is hidden inside”. Een andere advertentie, voor de nog groter geschapen man, mag er ook zijn. Er zijn twee urinoirs te zien met op de vloer 2 stickers van voetstappen, inclusief een logo van Durex. Zo weet de man exact waar hij moet staan tijdens het plassen. Maar er is ook een derde urinoir te zien en die stickers met voetstappen staan veel verder verwijderd van het urinoir. Bij het logo van Durex staat nu XXL vermeld. Een hilarische advertentie, die direct duidelijk maakt voor wie de extra extra large versie bedoeld is.
Niet alleen wordt het eigen product gepromoot, ook durft Durex het aan de concurrentie te benoemen. In één van de advertenties wordt aan de betrouwbaarheid van andere merken getwijfeld. Er is slechts één boodschap weergegeven, namelijk: ‘To all those who use our competitors’ products... Happy Father’s Day’. Lees: betrouwbaarheid is zeker niet gegarandeerd bij andere condoommerken.
Maar ook de keuze om geen condoom te gebruiken wordt belicht door Durex. In één van de advertenties is een babybedje en een condoom te zien. Aan het babybedje hangt een prijskaartje van $420,- en aan de condoom hangt een prijskaartje van $2,50. Met andere woorden, wordt het een dure baby of kiest men voor een goedkope condoom?
Ook dit is een duidelijke boodschap die op een grappige manier wordt verteld, waardoor het taboe wordt doorbroken.