Omdat ze mogelijks aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En misschien nog veel belangrijker, waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.
The Ocean Cleanup weer even op het droge
Vorige maand wisten we al te melden dat The Ocean Cleanup System niet naar behoren werkte doordat de 600 meter lange plastic-vanger in de Great Pacific Garbage Patch onvoldoende snel door het water beweegt. Een probleem dat Boyan Slat en zijn team op het water hoopten te kunnen verhelpen.
Maar op oudejaar maakte de Nederlandse ondernemer via Twitter bekend dat Wilson, zoals hij systeem 001 doopte, als gevolg van een structurele storing veel eerder dan voorzien terug naar de haven in Hawaï moet voor om er nodige herstellingswerken uit te voeren. De beslissing kwam er nadat werd vastgesteld dat een 18 meter lange eindsectie na een breuk is losgekomen van de rest van het opruimsysteem.
“Tegenslagen zoals deze zijn onvermijdbaar wanneer je aan een snel tempo pioniert met nieuwe technologie. Hoe dan ook zullen we van de gelegenheid gebruik maken om, op basis van de data die we tot dusver verzameld hebben meteen een aantal upgrades aan het systeem door te voeren”, klinkt het strijdvaardig op hun blog.
Noorwegen mondiaal koploper in verkoop van elektrische wagens
Noorwegen, nochtans de grootste olieproducent van Europa, mag zich met een marktaandeel van ruim 31 procent in 2018 wereldwijd koploper noemen in de verkoop van elektrische wagens. Een spectaculaire toename als je weet dat dit percentage in 2017 nog geen 21% bedroeg.
Naar een verklaring hoeven we niet lang te zoeken: de vele aanmoedigingsmaatregelen door de overheid. Doordat die elektrische auto's niet belast, ligt de aankoopprijs ongeveer even hoog als voor de vervuilende brandstofwagens. Het doel is dat tegen 2025 alle diesel- en benzinewagens van de Noorse wegen gebannen worden.
Noorse eigenaars van elektrische wagens genieten van wel meer interessante voordelen, waaronder gratis parkeren en gebruik maken van tolwegen. Ook is het aanbod laadpalen in het Scandinavische land fors toegenomen: op de hoofdwegen wordt er gestreefd naar 2 laadstations om de 50 kilometer. Nog een leuk weetje voor de liefhebbers: de best verkochte elektrische wagen in Noorwegen vorig jaar was de Nissan Leaf.
Zes populairste cryptomunten verbruikten evenveel energie als België
Hoewel heel wat cryptomunten vorig jaar in vrije val geraakten, bleven ze vlot verhandeld worden. En dat kost blijkbaar heel wat energie. Een studie van de Cambridge University toonde aan dat de zes grootste cryptomunten samen evenveel energie verbruikten als heel België.
Samen consumeerden de zes populairste cryptovaluta (bitcoin, bitcoin cash, ether, litecoin, monero en zcash) vorig jaar tussen de 52 en 111 terawattuur. Met de bitcoin als grootste energievreter. Om je een idee te geven: het totale jaarlijkse energieverbruik van ons land bedraagt zo’n 82 terawattuur.
Toch wil de studie het verbruik nuanceren. Zo stellen ze dat het slechts om 0,01 procent van de totale energieproductie gaat en een groot deel daarvan van hernieuwbare energiebronnen komt.
Deliveroo lanceert on-demand roomservice in België
Deliveroo en twaalf Belgische hotels slaan de handen in elkaar. Wie in een van de partnerhotels verblijft, zal van Deliveroo roomservice kunnen genieten. Gasten kunnen er kiezen uit de menu’s die het beste van de lokale gastronomische scène van elk hotel bieden. Ook moet de klant niet apart betalen, maar wordt de kost rechtstreeks aan de hotelrekening toegevoegd.
Het Brusselse hotel Made in Louise experimenteert al langer met de service. “De Deliveroo for Business service voor hotels overtuigde ons onmiddellijk toen het ons twee jaar geleden werd voorgesteld”, stelt manager Martin Duchateau. “Vandaag waarderen de klanten de diversiteit van het aanbod en het concept. En zelf hoeven we niet langer te investeren in het soms zeer complexe beheer van een keuken en het bijhorende personeel.”
Rodolphe Van Nuffel, Head of Corporate Affairs van Deliveroo Benelux: “Zakenmensen en Belgen waarderen de eenvoud van Deliveroo. Het is een prachtige diversiteit aan gerechten en keukens die in 30 minuten of minder bij je worden geleverd, waar je ook bent. Het is geweldig om ons aanbod uit te breiden en buitengewone maaltijden rechtstreeks aan hotelkamers in het hele land te kunnen leveren.” De doelstelling is om meer dan 25 hotels dit jaar voor de nieuwe Deliveroo-service te laten registreren.
Netflix-film toont pijnlijke beelden treinramp Buizingen
Netflix ligt onder vuur. In de horrorfilm Death Note, een eigen productie van de Amerikaanse online streamingdienst, zitten namelijk echte beelden verwerkt van de treinramp in het Vlaams-Brabantse Buizingen. Tijdens een fictieve nieuwsuitzending in de film worden er luchtbeelden getoond van het treinongeval dat negen jaar geleden ons land opschrikte.
Hoewel Death Note deze zomer al gereleased werd, kwam het gebruik van de beelden nu pas aan het licht. Het is nog niet duidelijk of streamingdienst de beelden aankocht of ongevraagd gebruikt heeft. Slachtoffers van de treinramp reageren alvast geshockt. Ook de NMBS zelf is niet te spreken over het voorval. De vervoersmaatschappij gaf aan te bekijken of ze verdere stappen gaan ondernemen.
Update: ondertussen is er meer helderheid over de herkomst van de beelden.