Omdat ze mogelijks aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En misschien nog veel belangrijker, waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.

Apple heeft 6 miljard dollar veil voor eigen series en films

Dat Apple concrete plannen heeft voor een eigen streamingservice is al lang geen geheim meer. Apple TV+, zoals de dienst heet, zou er dit najaar dan eindelijk komen. Om de strijd aan de gaan met onder andere Netflix, HBO en Disney, investeert de techgigant maar liefst 6 miljard dollar in eigen producties. Ter vergelijking: Netflix trok daar afgelopen jaar zo’n 15 miljard dollar voor uit.

Waar Apple al dat geld voor nodig heeft? Het zijn vooral ex-Sony Pictures Television topmannen Jamie Erlicht en Zack Van Amburg die dat bepalen. Die werken al sinds 2017 voor de dienst. Eerst moesten de twee het met één miljard dollar doen, maar ondertussen is dat bedrag dus verzesvoudigd. Dat budget blijkt broodnodig, want Apple nam beroemdheden zoals Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Steve Carell, Oprah Winfrey en Steven Spielberg onder de arm. Netflix en co zijn dus gewaarschuwd.

Belg ontvangt prestigieuze award voor AI-onderzoek

Vorige week vrijdag mocht Guy Van den Broeck de Computers and Thought Award in ontvangst nemen. Die werd uitgereikt op de International Joint Conference on Artificial Intelligence in het Chinese Macau. Een mooi eerbetoon voor de Belg, want de award wordt gezien als een van de belangrijkste onderscheidingen voor AI-onderzoekers onder de 35 jaar.

Van den Broeck vertoeft momenteel in Amerika, waar hij assistant professor is aan de Universiteit van Californië - Los Angeles (UCLA). Daar heeft hij onder andere de leiding over een onderzoekslab rond machine learning. Hij werkt er aan een soort universele programmeertaal voor machine learning, wat het voor iedereen mogelijk moet maken programma’s te schrijven die werken met AI.

(Bron foto: DTAI KU Leuven)

Eerste rit rond de zon zit erop voor Starman en zijn Tesla Roadster

We schrijven 6 februari 2018 wanneer een knalrode Tesla Roadster, met aan boord een etalagepop in astronautenpak en 'Starman' gedoopt, door SpaceX de ruimte werd ingeschoten. Diezelfde Tesla heeft er intussen zijn eerste rit rond de zon opzitten na meer dan 298.591.974 kilometer te hebben overbrugd, aan een snelheid van zomaar eventjes 1.500 kilometer per uur.

Die indrukwekkend afstand is het equivalent om 34 keer over alle wegen ter wereld te hebben gereden. Sinds de lancering heeft ‘Starman’ al 151.790 keer naar ‘Space Oddity’ van David Bowie geluisterd. Ervan uitgaande dat de batterij het nog doet. Deze en veel andere leuke weetjes vind je op de website whereisroadster.com waar je de 'roadtrip in space' op de voet kan volgen.

Robotstaart voorkomt dat oudere mensen vallen

Japanse onderzoekers hebben een 1 meter lange robotstaart ontwikkeld die moet voorkomen dat oudere mensen die moeilijk te been zijn voorover kunnen vallen. Met vier artificiële spieren en met behulp van een extern persluchtsysteem dat de bewegingen mogelijk maakt, zorgt de staart ervoor dat de drager bij elke beweging automatisch zijn evenwicht bewaarr.

Het harnas zou bijvoorbeeld ook kunnen gedragen worden door mensen die beroepshalve veel en zwaar moeten tillen. Of om de ervaring van gamers nog realistischer te maken.

WeTransfer haalt 35 miljoen euro groeikapitaal op

De Amsterdamse scale-up WeTransfer heeft tijdens een Series B-financieringsronde, geleid door het Europese durfkapitaalfonds HPE Growth, maar liefst 35 miljoen euro opgehaald. De twee nieuwe investeerders nemen aandelen van bestaande aandeelhouders over, wat betekent dat er geen vers geld in de kas komt. Het bedrijf is naar eigen zeggen al zes jaar winstgevend.

Het bedrijf, opgericht in 2009 door drie Nederlanders als een gebruiksvriendelijke tool om gratis bestanden (tot 2 gigabytete) te versturen die te zwaar zijn om ze te mailen, wist vier jaar geleden al eens 22 miljoen euro aan groeikapitaal te verzamelen. Geld dat het toen gebruikte om zijn expansie op de Amerikaanse markt te kunnen versnellen.

WeTransfer wil de enorme opportuniteit om 'een nog veel breder publiek aan te spreken' met beide handen grijpen. De service telt nu ongeveer 50 miljoen gebruikers die elke maand meer dan een miljard bestanden versturen.