Omdat ze mogelijks aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En - misschien nog veel belangrijker - waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.
Alibaba’s AI copywriting tool
Bij Alimama, Alibaba’s technologieplatform voor online marketing, hebben ze heugelijk nieuws te melden: hun copywriting tool, gebaseerd op artificiële intelligentie, is geslaagd voor de Turingtest en kan geheel autonoom per seconde maar liefst 20.000 tekstregels in de Chinese taal produceren. De grote hoeveelheden data en algoritmes worden gehaald uit miljoenen bestaande voorbeelden op de e-commerce sites Tmall en Taobao, daarbij gebruik makend van deep learning en natural language processing (NLP).
Volgens Alimama zou de copywriting tool nu al gemiddeld een miljoen keer per dag worden gebruikt, voor productbeschrijvingen op verschillende e-commerce platforms van de Alibaba Group. “Copywriting houdt vaak ook repetitief werk in, zeker als er rond eenzelfde product meerdere tekstjes moeten worden geschreven voor verschillende advertentiekanalen”, klinkt het. “Dat kan veel efficiënter wanneer je dit soort handelingen overlaat aan een computer. Bovendien zal dit een menselijke copywriter toelaten meer tijd en energie te steken in zaken waar wel de nodige creativiteit bij komt kijken.”
Online Museum2030 zet verloren voorwerpen en vergeten jobs in de kijker
Wie kent vandaag nog de VHS videocassette en floppy disk? De kans is groot dat we binnen pakweg tien jaar op dezelfde nostalgische manier naar de plastic bankkaart, kaartlezer of papieren handleiding kijken. Het online Museum2030, een initiatief van de Vlaamse vzw CodeFever dat programmeerlessen voor kinderen van 8 tot en met 15 jaar organiseert, laat zien welke andere objecten en beroepen tegen 2030 niet meer bestaan of alleszins compleet veranderd zullen zijn.
De museumstukken werden voor niet lukraak gekozen, maar vakkundig geselecteerd door telkens een expert terzake: visionairs, belangrijke industry leaders en inhoudelijke experts. In het Museum van Verloren Voorwerpen en Vergeten Jobs krijg je ook concrete tips over hoe te overleven op de arbeidsmarkt in de 21ste eeuw.
Museum 2030 is een sensibiliseringscampagne om jongeren en hun ouders bewust te maken van de impact van digitalisering op de arbeidsmarkt. En hen op een originele wijze wil overtuigen van het belang van 21st century skills. Wil jij ook een virtuele wandeling maken? Hier kan je het online museum bezoeken.
België verbiedt killer robots als eerste land ter wereld
België heeft een heuse primeur te pakken. We zijn namelijk het eerste land waar ‘killer robots’ verboden zullen zijn. Dat keurde de Kamercommissie Landsverdediging afgelopen donderdag goed. Concreet houdt het in dat de productie en het gebruik van volledig autonome wapens in de toekomst verboden zal zijn. Onderzoek naar de technologie mag nog wel. De resolutie moet wel nog goedgekeurd worden in het parlement.
President Oeganda laat onderdanen betalen voor gebruik sociale media
Je zal als fervente social media-gebruiker maar in Oeganda wonen. Sinds 1 juli moet je er een extra belasting betalen om toegang te krijgen tot Facebook, Twitter, WhatsApp of Instagram. Een drastische maatregel van president Yoweri Museveni die vindt dat via dat soort kanalen te veel roddels worden verspreid. Volgens zijn minister van Financiën is de nieuwe belasting ook nodig om de staatsschuld af te betalen. Je kan er toegang 'kopen' per dag (0,04 euro) , per week (0,31 euro) of per maand (1,32 euro).
De 73-jarige Museveni, al ruim 30 jaar aan de macht in het Oost-Afrikaanse land, liet tijdens de presidentsverkiezingen in 2016 al eens Twitter en Facebook blokkeren om - zo zei hij zelf - het verspreiden van leugens tegen te gaan.
Geniaal: een airbag voor je smartphone
We hebben het allemaal al eens meegemaakt: één momentje van onoplettenheid, en hup, je smartphone ontmoet de keiharde grond. Met een beetje geluk overleeft je toestel de val zonder krassen, maar vaak betekent het een bezoekje aan de dichtstbijzijnde reparatiewinkel. Daar bedacht de 25-jarige student Philip Frenzel wat op. Hij ontwikkelde namelijk een ‘airbag’ voor smartphones, die ingebouwd in een hoesje zit. Detecteert het hoesje dat jouw gsm plots een val maakt, dan klappen er acht veren open die de klap absorberen. Frenzel bouwde meer dan vier jaar aan dit prototype. Hier zie je de ‘airbag’ in actie: