Omdat ze mogelijks aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En misschien nog veel belangrijker, waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.
9 op de 10 Belgische werkgevers zijn niet klaar voor pensioen babyboomers
Vier op de tien werkgevers zeggen dat de veroudering van hun werknemers een van de drie grootste bezorgdheden zijn voor de komende twaalf maanden. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek van het rekruteringsbureau Robert Half. De vergrijzing van de Belgische bevolking is meer dan ooit actueel, want ons land bereidt zich voor op het vertrek van om en bij de 700.000 werkkrachten. Ze zullen de komende jaren onze arbeidsmarkt inruilen voor hun welverdiend pensioen.
88 % van de ondervraagde werkgevers geeft aan zich zorgen te maken over de kennis die verloren dreigt te gaan met het vertrek van de babyboomers. Eén op de drie werkgevers gaat zelfs zo ver dat ze het een zeer grote bedreiging noemen. De aankomende vertrekken betekenen niet enkel een verlies van kennis, ook nieuwe aanwervingen dringen zich op om de vertrekken op te vangen.
“De vergrijzing van de bevolking is een feit. Daarbij komt dat de babyboomersgeneratie een kapitale bron van kennis en know how is. Het is dan ook niet meer dan normaal dat dit thema de Belgische bedrijven bezig houdt. Het is essentieel goed te anticiperen op de uitstroom van babyboomers , zowel op micro- als op macroniveau. Op korte termijn kunnen er problemen de kop op steken bij het vinden van (gepast) personeel. De verantwoordelijkheid ligt dan bij de werkgevers om de juiste maatregelen te nemen als oplossing voor deze golf aan vertrekken”, duidt Joël Poilvache, Director bij Robert Half.
Om de naderende leegtes op te vullen, bereiden werkgevers zich nu al voor. 97% van de werkgevers zeggen maatregelen te nemen om de kennis over te dragen en om de kloof die de babyboomers zullen achterlaten te dichten.
Founder Booking.com wil Eneco kopen
Kees Koolen, founder van Booking.com, wil het energiebedrijf Eneco - dat binnenkort geveild wordt - kopen om er een ‘groene kampioen’ van te maken. Daarvoor zou Koolen de handen in elkaar slaan met onder andere Gerben Pek, directeur van zonnepaneelgroothandel Gutami, Michiel Rexwinkel, grootaandeelhouder bij Greenchoice, en Willem Smelik, directeur van investeringsfonds Meewind. Samen moeten ze zo’n 3 miljard euro neertellen.
Ze zijn niet de enige gegadigden. Shell maakte enkele maanden terug al bekend dat ze willen bieden op Eneco. Ook Total heeft interesse. Koolen wil vermijden dat Eneco in handen valt van zo’n oliebedrijf. Samen met wat hij het ‘Het Groene Consortium’ noemt, kijkt hij om het nodige geld bij elkaar te rapen. Daarvoor zou de groep geld lenen van investeerders uit Australië, Nederland, Denemarken en Noorwegen en enkele banken.
Het Groene Consortium wil alle energie van Eneco volledig groen opwekken en alle gascentrales die het bedrijf nu nog heeft, sluiten.
Jack Ma blijft extreem overwerken verdedigen
Alibaba-oprichter Jack Ma blijft, desondanks de vele kritiek, pleiten voor een twaalfurige werkdag - en dat zes dagen per week. Dat noemt Ma het 996-schema: werken van 9 uur ‘s ochtends tot 9 uur ‘s avonds, en dat dus zes dagen op zeven. Volgens hem leidt dat tot “groot geluk”, zo verkondigde hij op een interne bijeenkomst van Alibaba.
Die uitspraak veroorzaakte een storm van kritiek. Maar Ma blijft zijn visie verdedigen en IT-medewerkers aanzetten tot extreem overwerk. In een blogpost tikt hij IT’ers op de vingers die vasthouden aan de klassieke werkdag van acht uur. Tegelijk vertelt hij dat hij werknemers niet wil dwingen om veel overuren te kloppen. Maar volgens hem willen sommige mensen dat nu eenmaal. “Zij die het 996-schema volgen, hebben hun ware passie gevonden, los van het geld”, bejubelt hij in zijn blogpost.
Start it @KBC, KBC en LRM bundelen de krachten om Limburgse start-ups een boost te geven
Accelerator Start it @KBC, bankverzekeraar KBC en de Limburgse investeringsmaatschappij LRM slaan de handen in elkaar om de start-ups in Limburg naar een hoger niveau te tillen. Start-ups die gevestigd zijn in één van de negen Limburgse incubatoren van LRM konden al rekenen op werkruimtes en begeleiding, maar kunnen vanaf nu ook een beroep doen op de financiële expertise van KBC en zich kandidaat stellen voor het acceleratieprogramma van Start it @KBC.
Lode Uytterschaut, CEO van Start it @KBC, is enthousiast over de samenwerking: “Het ondersteunen van start-ups in gespecialiseerde incubatoren biedt inhoudelijk zeker voordelen, zo kunnen we heel gericht werken. De onderlinge kruisbestuivingen binnen het ecosysteem en ons internationaal netwerk zijn enkele van de grootste troeven van Start it @KBC.” Ook de CEO van LRM, Tom Vanham, vindt de samenwerking een grote troef: “Jonge bedrijven kunnen veel van elkaar én van experts leren. Een goed uitgebouwd ecosysteem is daarom goud waard. De samenwerking met Start it @KBC vergroot het netwerk van onze Limburgse start-ups en zet deuren open voor startende ondernemers.”
Uber Eats introduceert Apple Pay op bestelplatform
Binnenkort zal je je bij Uber Eats je bestelling ook kunnen afrekenen met Apple Pay. Zo wil de koerier betalen gemakkelijker maken. België is een van de landen die de nieuwe functionaliteit zal krijgen. Daarnaast zullen onder andere ook Frankrijk, Nederland, Italië, maar ook Canada, Hong Kong en Japan gemakkelijk kunnen afrekenen via Apple Pay. De functie wordt binnenkort gradueel uitgerold in de app.