Omdat ze misschien aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En misschien nog veel belangrijker, waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.
1. Jack Dorsey blijft (voorlopig) CEO van Twitter
Op twee oren slapen kan Jack Dorsey, CEO van Twitter, waarschijnlijk niet maar voorlopig blijft de internetondernemer nog even aan het roer van het bedrijf dat hij in 2006 mee oprichtte. Het activistische investeringsfonds Elliott is sinds begin maart een belangrijke investeerder van Amerikaanse techbedrijf en maakte meteen duidelijk geen grote fan te zijn van huidige CEO Jack Dorsey, omdat hij zich te veel zou bezighouden met zijn andere bedrijf Square, gespecialiseerd in digitale betalingen. Hierdoor heeft Twitter de afgelopen jaren onvoldoende innovatiehonger getoond, zo luidt de kritiek. Dat Dorsey plannen had om remote te werken in Afrika, spreekt wellicht ook niet in zijn voordeel.
Hoewel het investeringsfonds van de Amerikaanse miljardair Paul Singer de CEO maar al te graag aan de kant wou schuiven, kwam het ondertussen tot een (tijdelijk) akkoord. Twitter krijgt er drie nieuwe directeurs bij, waaronder iemand van Elliott zelf, en gaat de opvolging van Dorsey onderzoeken. Voorlopig blijft het kopstuk van Twitter dus nog even aan, maar voor hoelang is maar de vraag.
2. Airbnb introduceert flexibeler reserveringsbeleid als gevolg van coronavirus
De impact van het coronavirus op de reisindustrie is enorm. Luchtvaartmaatschappijen cancelen vluchten, hotels sluiten de deuren en ook Airbnb ziet zichzelf genoodzaakt in te grijpen. Het online boekingsplatform maakte bekend dat het zijn reserveringsbeleid zal aanpassen.
Zo zal er tot en met 1 juni geen sprake meer zijn van de standaard 3% administratiekosten voor verhuurders die gasten meer terugbetalen dan het annuleringsbeleid van Airbnb van hen eist. Daarnaast hoeven gasten die hun boeking annuleren uitzonderlijk geen 14% servicekosten te betalen.
3. Financieringsronde levert Leuvense THEO Technologies 10 miljoen dollar op
Dat Vlaanderen grote ambities heeft in de media- en technologiesector, bewijst ook het Leuvense THEO Technologies. Het technologiebedrijf zag in 2012 het levenslicht en heeft maar één doel: videodiensten in staat stellen om hun publiek een hoogwaardige video-ervaring te bieden op elk platform of apparaat, op elk moment en overal.
Hun belangrijkste product is ongetwijfeld de THEOplayer, die met elk aspect van de videoketen geïntegreerd kan worden, zoals streaming, DRM, analyse en het invoegen van advertenties op de server.
Met namen als Telenet, CNN, Mediahuis en NBC servicet THEO Technologies al enkele van de grootste streamingdiensten ter wereld. Het bedrijf kondigde deze week aan dat het 10 miljoen Amerikaanse dollar heeft opgehaald na een Series A-financieringsronde geleid door SmartFin Capital, gevolgd door investeringsmaatshappij PMV en Media Invest Vlaanderen (MIV). Met dat geld willen ze hun marktbereik verder uitbreiden, het team verder laten groeien en ongeëvenaarde innovatie te bieden aan mediabedrijven over de hele wereld.
“Smartfin is verheugd om dit ambitieuze team te ondersteunen en hen te helpen om hun productleiderschap te vertalen in marktleiderschap”, aldus Thomas Depuydt, managing partner bij SmartFin Capital. “Video groeit exponentieel, en THEO speelt een belangrijke rol bij het oplossen van de technische uitdagingen van mediabedrijven en het bieden van een superieure kijkervaring.”
4. Tweet van Donald Trump krijgt label ‘gemanipuleerd’
Afgelopen weekend zorgde Donald Trump - alweer - voor heel wat ophef. De Amerikaanse president stuurde namelijk een video de wereld in, die later door Twitter bestempeld werd als ‘gemanipuleerde media.’ Een bedenkelijke primeur voor het Witter Huis.
Het gaat om een video waarin Democratische presidentskandidaat Joe Biden zijn steun aan Trump zou betuigen door te zeggen: “Excuseer, we kunnen enkel Donald Trump herverkiezen.” Wie de originele beelden bekijkt, zal opmerken dat Biden eigenlijk zegt: “Excuseer, we kunnen Donald Trump enkel herverkiezen wanneer we deelnemen aan dit vuurpeloton. Het zal een positieve campagne worden.” De video werd eerst gedeeld door Trumps Director of Social Media, Dan Scavino, en nadien geretweet door diens grote baas.
Content die wordt gezien als manipulatief of het verdraaien van de waarheid, krijgt van Twitter voortaan een duidelijk waarschuwingslabel of gewoon wat meer context.
5. Tesla produceert miljoenste elektrische wagen
Met een korte Twee feliciteerde Elon Musk het volledige Tesla-team met het bereiken van een mijlpaal: namelijk één miljoen elektrische wagens rolden er ondertussen van de band. Daarmee lijkt een einde gekomen aan de productieproblemen waar het bedrijf in het verleden meermaals mee kampte, mede te wijten aan het overmatig inzetten van robots.
De allereerste Tesla kwam in 2008 op de markt. Hoewel het dus 12 jaar duurde om de kaap van een miljoen te halen, lijkt het verdubbelen hiervan heel wat sneller te gaan. In 2020 alleen al verwacht de autofabrikant namelijk een half miljoen auto’s te verkopen.