Omdat ze mogelijks aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En - misschien nog veel belangrijker - waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.
VDAB experimenteert met ‘Netflix-model’ voor vacatures
De Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB trekt vanaf deze week volop de technologiekaart. Online inschrijven moet de standaard worden en het vernieuwde digitale dossier ‘Mijn Loopbaan’ wordt prominenter ingezet. Opvolging en ondersteuning kan op die manier volledig digitaal verlopen.
Ook experimenteert de VDAB met artificiële intelligentie. Zo worden werkzoekenden via een Netflix-model vacatures getoond, waarbij de dienst zich baseert op wat gelijkaardige profielen interessante jobs vinden. Daarbovenop kan de AI ook voorspellen hoe groot je kans op werkzekerheid is binnen de eerste zes maanden. Fons Leroy, afgevaardigd bestuurder van VDAB, benoemt dit nieuwe systeem als de grootste hervorming in jaren binnen de dienst.
Limburgse healthtech start-up krijgt Amerikaanse primeur
Goed nieuws voor de Belgische start-up FibriCheck, die een app ontwikkelde om hartritmestoornissen op te sporen. Hun app werd door de FDA, de Amerikaanse waakhond op vlak van medische toepassingen, goedgekeurd. Daardoor is het voor FibriCheck mogelijk om nu ook de Amerikaanse markt te gaan betreden. Het is overigens de eerste keer dan een een medische smartphone applicatie voor hartritmestoornissen door de FDA werd goedgekeurd, een ware primeur dus.
FibriCheck meet je hartslag via de camera van je smartphone en de optische sensoren in je smartwatch. In combinatie met medische software kan de app zo analyseren of je hartritme afwijkend gedrag vertoont en houdt het ook je behandelende arts op de hoogte van je toestand.
In 2021 zelfrijdende shuttles in Antwerpen
Over drie jaar zal je in Antwerpen een zelfrijdende shuttle kunnen nemen. Nadat de stad en De Lijn een jaar lang de mogelijkheid onderzochten, hakken ze nu de knoop door. De shuttles - die overigens volledig elektrisch zijn - zullen rond zoeven op de Antwerpse Linkeroever en over de Scheldekaaien op de rechteroever. Doordat de voertuigen op de kaaien rijden, komen ze niet tussen wagens of ander verkeer vast te zitten en kunnen aan een sneller tempo dan de bus passeren aan de haltes. Elke shuttle zal 20 passagiers tegelijk kunnen vervoeren.
Eerder raakte bekend dat een De Lijn en Brussels Airport groen licht gaven voor een gelijkaardig proefproject met een zelfrijdende elektrische bus op de luchthaven van Zaventem. Het voertuig dat hiervoor wordt ontwikkeld, zal het eerste in België zijn dat (vanaf begin 2020) rijdt in volledig gemengd verkeer.
BMW brengt de Mona Lisa tot leven
BMW lanceerde zijn nieuwe feature 'Intelligent Personal Assistant' op een wel heel originele manier. De Duitse autofabrikant installeerde een maar liefst 10 meter hoge, interactieve versie van de Mona Lisa voor het Centre Pompidou in Parijs.
Dankzij gezichtsherkenning kon de Mona Lisa haar handen bewegen, en vragen uit het publiek beantwoorden. En dat dankzij de technologie die achter de Intelligent Personal Assistant schuilt. Die technologie zal overigens beschikbaar zijn vanaf maart 2019 in de nieuwe BMW 3 Reeks en geeft bestuurders de mogelijkheid om onder andere hun auto te bedienen via spraakinvoer. Hoe de reusachtige Mona Lisa er in het echt uitzag, zie je hieronder:
Google lanceert ‘superselfie’ gsm met behulp van AI
Google pakt uit met zijn derde generatie Pixel smartphones. Opvallend daarbij is dat de Pixel 3 en Pixel 3 XL - want zo heten de nieuwste paradepaardjes - meerdere fotofuncties hebben die gebruik maken van artificiële intelligentie. Niet alleen is de Pixel 3 volgens de makers uitgerust met "de krachtigste camera in een smartphone ooit", dankzij de nieuwe 'Photobooth'-functie kan je er de mooiste selfies mee trekken.
De telefoon bepaalt zelf wat het ideale moment voor je selfie is. En als je er een heleboel na elkaar neemt, kiest hij er zelf de mooiste uit. De kunstmatige intelligentie zorgt er ook voor dat je telefoon autonoom inkomende oproepen kan beantwoorden, geautomatiseerde telefoons - zoals van reclamebedrijven - eruit kan filteren en zelf berichten kan schrijven.
Vanaf 849 euro kan je vanaf 2 november een Pixel 3 op zak steken, voor een XL-versie moet je minstens 959 euro neertellen.