“Mijn droom is niet per se geld verdienen, maar vooral impact kunnen maken in een nieuwe wereld.” De ambities van Jonathan Berte, AI-specialist en oprichter van Robovision, zijn niet de minste. Zijn bedrijf maakt robots slim, waardoor bijvoorbeeld planten sneller kunnen worden geplant. Toch stelt onze samenleving zich de vraag over de potentieel jammerlijke gevolgen van artificiële intelligentie. Terecht of niet? Wat brengt de toekomst? Berte doet het allemaal uit de doeken in de vijfde aflevering van Techmag.
Wanneer AI niet goed of slecht is, maar neutraal
Jonathan Berte vindt dat er te veel negativiteit hangt rond artificiële of kunstmatige intelligentie. “Naarmate een nieuwigheid wordt gestandaardiseerd, dan wordt het neutraal”, zegt hij schouderophalend. “Voor artificiële intelligentie specifiek betekent dit dat het zowel voor goed- als kwaadaardige doeleinden kan worden gebruikt. Maar het negatieve mag niet de focus zijn.”
“Ik bedoel maar: wie denkt er bij de term elektriciteit nog aan de elektrische stoel? En wie beschouwt de tractor nog als de moordenaar van werkgelegenheid? Zelfs drones en smartphones, andere technologieën die misschien dichter aanleunen bij AI worden, worden zowel voor goede als slechte dingen gebruikt.”
Als het gaat over artificiële intelligentie, dan kan Elon Musk soms zielig uit de hoek komen
De ondernemer ziet wel een bewustwording die er enkele jaren geleden niet was. “Soms is het complete onzin”, voegt hij er snel aan toe. “Bij Robovision vinden we dat Elon Musk soms zielig uit de hoek komt. Het ligt voor de hand dat tools gesofistikeerder worden. En nogmaals: voor onze samenleving kan dat positief of negatief uitdraaien. Naar mijn mening zal AI pas echt zijn nut bewijzen als de samenleving meer open source wordt.”
Regering heeft meer ingenieurs en minder advocaten nodig
Allemaal goed en wel, maar is België wel klaar voor het potentieel dat artificiële intelligentie te bieden heeft? Er wordt nog niet echt gedebatteerd over het stukje technologie, laat staan dat een ethisch kader al aan de orde is.
Berte slaakt een diepe zucht. “Ik denk dat onze overheid niet echt weet wat het is, en dus ook niet wat ermee aan te vangen”, zegt hij voorzichtig. “Akkoord, we hebben heel wat investeringen rond privacy gezien, maar dat is vooral op Europees niveau. Lokaal is het nog koffiedik kijken wat er zal worden ondernomen. Ik vrees dat we iets te veel advocaten, en te weinig ingenieurs hebben in onze regering.”
En dat is een gemiste kans. Berte stipt aan dat, wanneer hij naar de Techmag-opnamestudio in Brussel rijdt, hij tal van verkeersproblemen ervaart ten gevolge van inefficiënt verkeer. Dat artificiële intelligentie daar soelaas in kan bieden, is volgens hem een evidentie. “En natuurlijk moet er ook op grote schaal hervorming komen”, voegt hij er nog aan toe. “Zo sluit het onderwijs totaal niet aan op de jobs van de toekomst, waarin artificiële intelligentie een alsmaar grotere rol vervult. En mensen kunnen niet langer het argument aanhalen dat creativiteit het altijd zal winnen. Dat bewezen we in onze aflevering op Pano, waarin AI voor zo’n mooie muziek zorgde die zelfs pianist Jef Neve verbaasde (lacht)."
Smaak dit naar meer? Bekijk dan hieronder dan zeker de vijfde Techmag aflevering!