Twee laatstejaarsstudenten Electronica-ICT aan de Thomas More Hogeschool (Campus De Nayer) hebben in het kader van hun bachelorproef elk kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een IoT-oplossing: de ene om afvalophaling meer milieuvriendelijk en efficiënt te maken, de andere om detectie van epilepsie te verbeteren via draagbare technologie.
Uniek in België
“Het traject van onze afstudeerrichting Elektronica is sterk gericht op de ontwikkeling en realisatie van innovatieve producten. Dat gaat van het uitwerken van een idee tot op maat gemaakte software en hardware die betaalbaar is voor de eindgebruiker”, zegt opleidingsmanager Patrick Pelgrims van de ThomasMore Hogeschool. “Studenten krijgen de kans om zelf elektronica-onderdelen te produceren en te certifiëren. Campus De Nayer is hierin uniek in België en biedt een antwoord op de vraag van de groeiende groep kmo’s die zich specialiseren in slimme technologie.”
Wearable voor epilepsie detectie
Een van die laatstejaarsstudenten is Steven Boeckx. In het kader van zijn bachelorproef bedacht hij een intelligent systeem waarbij de hersenactiviteit wordt gemeten met behulp van draagbare technologie om zo epileptische aanvallen tijdig te kunnen detecteren. Vandaag is het zo dat een patiënt vaak niet in staat is de ernst van zo’n epilepsieaanval in te schatten of, erger nog, niet eens weet dat hij een aanval gehad heeft. Wearables kunnen een oplossing bieden.
Voor de realisatie van zijn idee kon Steven Boeckx rekenen op Byteflies, een Antwerpse start-up gespecialiseerd in wearable health. Samen ontwikkelden ze een geoptimaliseerde draagbare oplossing die medische relevante data registreert zonder het comfort van de patiënt te verminderen. Het resultaat is een apparaat dat achter het oor wordt geplaatst en daar de hersengolven van de patiënt meet in combinatie met verschillende andere medische signalen. Hierdoor kan het apparaat epileptische aanvallen detecteren en monitoren om zo de patiënt en dokters te voorzien van heel nauwkeurige informatie.
Communicerende vuilniscontainers
De bachelorproef van Thomas Van Aken resulteerde eveneens in een slimme oplossing, maar dan in een heel ander domein: communicerende vuilniscontainers - BinBeat gedoopt -die een efficiënte afvalophaling mogelijk maken. Door de routes van de vuilnistrucks in Frankrijk te gaan managen, worden alleen nog volle afvalcontainers opgehaald. Samen met Alphatronics, een bedrijf uit Lokeren, bedacht Van Aken slimme elektronica die detecteert wanneer de vuilbak gevuld, geledigd of gevandaliseerd wordt. Aan de hand van een badge kan de gebruiker de bak openen en afval achterlaten. Dit zorgt ervoor dat men uitsluitend betaalt voor het afval dat hij/zij produceert.
Dankzij software wordt er vanuit deze afvalcontainer met achterliggende platformen gecommuniceerd. Dit zorgt ervoor dat facturatie geautomatiseerd wordt, de planning voor het ledigen efficiënt verloopt door een (bijna) vol melding, enzovoort. De batterijen van de elektronica worden opgeladen via een zonnepaneel zodat het toestel volledig off grid werkt. Naast afvalophaling is BinBeat een toestel dat kan worden ingezet in heel uiteenlopende toepassingen van Smart City of in de industrie 4.0 context.