We kijken allemaal reikhalzend uit naar wat de technologie ons in de toekomst zal brengen. De tijd dat touchscreens ons verbaasden, ligt al ver achter ons. Steve Jobs was niet de enige visionair. Op Phare Conference komt Julien Fourgeaud praten over hoe online steeds meer met ons leven zal verweven zijn, voorgesteld aan de hand van enkele futuristische toepassingen. Hij komt o.a. praten over de auto van de toekomst.
Wie is Julien Fourgeaud?
Julien Fourgeaud is geen onbekende en veranderde jouw leven al. Hoezo? Hij maakte deel uit van het Rovioteam dat de bekende Angry Birds spelen ontwikkelde. Maar er is meer: Nokia, Vodafone, de Symbian Foundation… Julien heeft al heel wat teweeg gebracht in de wereld van mobile. Wat maakt deze spreker nog leuker? De volgende generatie sportwagens dat hij ontwikkelt bij Scarlet Motors, misschien?
Waarover gaat de speech van Julien?
"Beyond the web: Wanneer het fysieke zich mengt met het digitale"
De dagen van op jouw muis of een scherm tikken om te werken op de computer zijn binnenkort geteld. Geloof je ons niet? Vraag raad aan Siri, het spraakherkenningsproduct van Siri. Of aan Julien Fourgeaud, die momenteel meewerkt aan een state-of-the-art sportwagen, bomvol nieuwe technologieën om te communiceren met de wereld om je heen. Wat als we ons niet langer richten op het maken van producten om toegang tot het internet te hebben, maar online gewoon toevoegen aan ieder product dat we maken? Deze lezing klinkt als muziek in de oren voor liefhebbers van science-fiction en gadgets!
Is er iemand die u heeft geïnspireerd? Uw gedachten, meningen , …? Aan wie je te danken hebt waar je vandaag staat?
Ik ben niet echt een "fan" van iemand. Wat me inspireert is wàt mensen kunnen bereiken, niet per se wie het bereikt. Mijn familie heeft een grote impact gehad op mijn leven. Mijn grootouders zijn altijd ondernemers geweest en richtten 50 jaar geleden een productiebedrijf op in een sector die écht nieuw was in die tijd. Het bedrijf groeit nog steeds! Uiteraard hebben de ervaringen, de mislukkingen en successen hiervan een grote impact gehad op de loop van mijn leven.
De auto-industrie heeft altijd bekend gestaan ??als een progressieve sector, als we spreken over veiligheid, comfort, technologische gadgets en ga zo maar door. Heeft de online- en digitale sector de auto-industrie ingehaald?
Progressief is een zacht woord. De auto-industrie is conservatief. Zoals elke gevestigde industrie met een hoge toetredingsdrempel, zorgt concurrentie op basis van kleine innovatie ervoor dat er doorgaans weinig ‘beweegt'. Technologieën die nodig zijn om een auto te bouwen zijn nu basisproducten en de markt is verdeeld tussen prijs- en merkconcurrentie. De online- en digitale business brengt meer dan alleen technologie. Het biedt nieuwe manieren om bedrijven te runnen, bewustmaking en engagement bij de consument te creëren. Het is een combinatie van factoren dat bedrijven als Tesla de kans geeft om op te vallen en iets nieuws op te bouwen. Scarlet Motors gaat nog een stap verder door de consument de kans te geven om deel te nemen aan het productieproces.
Hoe ziet u de toekomst van het traditionele autorijden? Zal technologie het overnemen? Wanneer zal dit gebeuren en hoe zal het zijn?
Laten we beginnen met waarom wij rijden. Voor veel mensen dient autorijden om zich te verplaatsen van punt A naar punt B. Als er goed, flexibel en betaalbaar openbaar vervoer zou zijn, hebben we dan echt een auto nodig? Voor anderen is autorijden een emotionele ervaring, waarmee plezier wordt beleefd. Zouden zij dit ooit willen opgeven? Ik geloof dat technologie er moet zijn om de menselijke capaciteiten te vergroten.
Het mag er niet zijn om ons in die mate te helpen dat we vergeten wat we geleerd hebben. Ik ben verheugd te zien dat we evolueren naar autonoom rijden, want het daagt de mens uit anders te denken. Wat we moeten onthouden is dat wanneer we rijden, we verantwoordelijk zijn over het leven van passagiers en andere chauffeurs. Zijn we werkelijk bereid om de mogelijkheid van handmatige bediening van onze auto te verliezen?
Als het internet aanwezig zal zijn in iedere voorwerp dat we gaan gebruiken, bestaat het risico dan niet dat we té afhankelijk worden van de technologie. Maakt deze evolutie ons zwakker in plaats van sterker?
Ik antwoordde deels in de vorige vraag. Mensen hebben altijd gereedschappen gebruikt. Een rots, een touw, een bord, een vork, allemaal gereedschappen gemaakt met behulp van nieuwe technologieën. Sommige mensen halen het meeste nut uit gereedschappen om vooruitgang te boeken, sommigen gebruiken ze niet en anderen gebruiken ze om de mensheid achteruit te laten gaan. De snelheid waarop deze nieuwe technologieën volwassen worden en ons leven binnensluipen is erg veranderd. Het digitale tijdperk ontwikkelde korte ontwikkelingsfases, wat leidt tot constante versnelling. Het is belangrijk ervan bewust te zijn van en te begrijpen dat – net als bij andere technologische evoluties- sommige mensen achterop zullen blijven. De digitale kloof zal niet kleiner worden in de toekomst. Gelukkig dat technologische evoluties ons ook steunen en vooruit helpen. We kunnen deze tendens niet stopzetten, maar er alleen het beste van maken!
Wat maakt je toespraak bij Phare Conference anders dan de andere lezingen die je reeds gaf?
Iedere presentatie die ik geef, is anders. Het is de eerste keer dat ik een lezing houd in België. Ik kijk er naar uit om een bijdrage te leven in het verleggen van grenzen, samen met de andere sprekers. Mensen doen dromen en hen helpen zich te realiseren dat ze de toekomst kunnen ‘bouwen'.
Over Phare Conference
- 26 februari 2013
- Handelsbeurs Gent
- 8.30u tot 18.30u
- Bekijk alle sprekers, het programma, inschrijvingen en details op www.phareconference.be