Belgische bedrijven zijn voortdurend op zoek naar tech talent. Meer dan 3.000 km verderop studeren hoogopgeleide IT’ers in grote getale af. The Interfaces wil de brug slaan tussen de aanzienlijke vraag in België en het aanbod in Oekraïne en de CIS-regio door de relocation van tech talent, leggen Bart Henau en Natalia Matei uit. “Belgische ondernemingen vinden onvoldoende IT’ers in eigen land, terwijl tech talent uit Oekraïne en de CIS-regio openstaat voor een carrière in Europa.”
Alle Belgische bedrijven samen krijgen vandaag meer dan 15.000 IT-gerelateerde vacatures niet ingevuld. Het aantal openstaande vacatures zal de komende jaren verder stijgen, volgens sommige prognoses zelfs naar 50.000. Bedrijven beginnen over de landsgrenzen te zoeken, maar ook de buurlanden hebben dezelfde uitdaging om het groeiend tekort aan technologisch talent op te lossen. In heel Europa zijn er vandaag meer dan één miljoen IT-vacatures.
Een nieuwe vijver aan tech talent
Vier jaar geleden streek Bart Henau in Oekraïne neer. “Het is ontegensprekelijk een land waar IT de drijvende kracht achter de economie is. Kan ook niet anders, wanneer je weet dat er elk jaar opnieuw meer dan 20.000 jongeren in tech gerelateerde opleidingen afstuderen. Niet alleen in Oekraïne, maar in de hele CIS-regio (Commonwealth of Independent States, of nog de landen die zich na de val van de Sovjet-Unie rond Rusland hebben verenigd) zijn de gerenommeerde universiteiten en technische hogescholen top.”
“Wiskunde en logica hebben een prominente plaats in de technologische opleidingen. Tech studenten in Oekraïne en de CIS-regio worden van meet af aan geleerd hoe ze probleemoplossend en innoverend kunnen denken en werken. Hoe ze hun technologische skills kunnen aanwenden om complexe vraagstukken op te lossen.”
Een andere belangrijke troef is de werkethiek. “70 jaar Sovjet-Unie resulteert nog steeds in structureel en planmatig werken, in doelstellingen realiseren, in gedetailleerde rapportering,… Dat zit er echt ingebakken. Bijkomend is er de uitmuntende motivatie. De IT-experts hebben zowel de hard als soft skills om vanaf dag één vlot mee te draaien in elke Belgische onderneming.”
Focus op de toekomst
“Het tech talent in Oekraïne en de CIS-regio is aangetrokken tot het Westen”, zegt Natalia Matei. Met tien jaar ervaring in IT en rekrutering is zij Head of Recruitment bij The Interfaces. “Een recente survey van DOU (de belangrijkste portal voor de IT-community in de regio) met meer dan 8.000 respondenten, toont aan dat voor 28% van de IT-studenten de mogelijkheid om te emigreren de belangrijkste drijfveer is om voor deze studies te kiezen. Tegelijk geeft 44% aan actief of passief met relocation bezig te zijn. Sinds de val van de Sovjet-Unie in 1991, hebben ongeveer 10 miljoen Oekraïners het land definitief verlaten. De realiteit van relocation bestaat al 30 jaar.”
“België kan je onmogelijk vergelijken met de landen uit deze regio: goede gezondheidszorg, vlot openbaar vervoer, werkende administratie, degelijk pensioen, … verworvenheden die in Oekraïne en de CIS-regio niet of nauwelijks aanwezig zijn.”
De technische skills zijn maar één stuk van de puzzel, minstens even belangrijk zijn de drijfveer en ambities van de kandidaten
“The Interfaces richt zich tot dat tech talent dat zich wil focussen op een professionele carrière en zich wil integreren in de Belgische samenleving met haar hogere levensstandaard, om zo een betere toekomst uit te bouwen.”
De successleutel voor IT-recruitment
“Heb je een system engineer nodig tegen volgende week vrijdag? Dan gaan we jou niet kunnen helpen”, legt Matei uit. “Om de perfecte match te vinden, hebben we een search & selection proces uitgetekend dat de nodige tijd vraagt. Van zodra de headhunting fase is afgerond, begint het immigration & relocation proces. Reken hiervoor op een drietal maanden. The Interfaces zoekt tech talent dat bij onze klant in België op de payroll komt te staan. We bieden dus geen offshoring of outsourcing aan.”
“De technische skills zijn maar één stuk van de puzzel. Wij peilen daarnaast en vooral naar de redenen waarom mensen in België willen gaan werken, wonen en leven. Wat is hun drijfveer? Welke ambities koesteren ze? Met welke mindset kijken ze naar deze uitdaging? Dat kan je niet zomaar toetsen in één gesprek, vandaar dat we verschillende stappen inbouwen om tot een selectie te komen.”
“The Interfaces heeft een recruitment team samengesteld dat de lokale markt door en door kent”, stelt Henau. “Daarnaast hebben we ook teamleden in Moskou, Minsk en Chisinau. Deze mensen spreken de taal, kennen de cultuur en de ins & outs van IT-recruitment in hun regio. De combinatie tussen mijn kennis van de Belgische markt en de know-how van het lokale recruitment team is volgens mij dé sleutel tot succes.”
België en de klant in de picture
Net zoals de reputatie van Oekraïne en de CIS-regio op technologisch vlak nog niet voldoende doorgedrongen is in België, is België weinig bekend bij het tech talent hier. “Wanneer je hier een IT’er vraagt of hij naar de Verenigde Staten wil verhuizen, dan staat hij een uur later gepakt en gezakt op de luchthaven klaar. België heeft niet dezelfde magische aantrekkingskracht”, geeft Henau toe. “The Interfaces heeft twee uitdagingen: IT-talent zoeken voor Belgische bedrijven, en België op de kaart zetten bij IT-talent in Oekraïne en de CIS-regio.”
“Het eerste gesprek met een kandidaat is tweeledig. Eerst gaan we uitgebreid in op de voorstelling van België. Rond thema’s zoals cultuur, instituties, sport, muziek, ... van de Rode Duivels tot de Sociale Zekerheid, en alles daartussenin. Daarna stellen we het bedrijf en de job voor: teksten, cijfers, grafieken, … in woord en beeld. We willen dat de kandidaat het volledige plaatje mee krijgt.”
Integratie op professioneel vlak en in de lokale community zijn essentieel
“In onze lokale survey over de core activity van The Interfaces, kwam dezelfde vraag steeds naar boven: ‘Ga ik me daar niet alleen voelen?’. Helemaal niet: er wonen in België meer dan 5.000 Oekraïners en meer dan 25.000 Russisch sprekenden. Ze zijn verenigd in tal van groepen op sociale media, ze vinden de weg naar elkaar in geen tijd. Maar meer nog dan gelijken te vinden, is integratie op professioneel vlak en in de lokale community belangrijk om relocation succesvol te maken.”
Belgische bedrijven
Het aanbod is er, maar staan de Belgische bedrijven wel open voor IT-talent uit Oekraïne en de CIS-regio? “Zeker”, zegt Henau. “Er zijn tal van voorbeelden van ondernemingen die de stap reeds hebben gezet om IT’ers uit onze regio in dienst te nemen. De nood aan technologische skills wordt alleen maar groter en in België is de vijver te klein. Als de Belgische economie verder wil groeien, is dé oplossing buitenlands talent aantrekken.”
Zoek jij ook tech talent om jouw team te versterken? Neem dan snel een kijkje op de website van The Interfaces en ontdek hoe zij kunnen helpen.