Omdat ze misschien aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En misschien nog veel belangrijker, waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.
1. Techbedrijf Rombit benoemt nieuwe CEO
Jan Vercammen is eerder deze week gestart als nieuwe CEO van Rombit, zo laat het het Antwerpse technologiebedrijf via sociale media weten. De 52-jarige Vercammen stond bijna anderhalf decennium lang aan het hoofd van Egemin, dat tegenwoordig Dematic heet, en heeft veel ervaring op vlak van industriële digitalisering.
Als kersvers CEO van Rombit neemt hij de fakkel over van John Baekelmans die deze functie pas sinds het voorjaar van 2020 uitoefende, nadat hij kort voor het uitbreken van de coronacrisis imec had ingeruild voor Rombit. Bij het Antwerpse technologiebedrijf trad Baeklmans in de voetspore van oprichter Jorik Rombouts die zich vandaag focust op de internationalisering.
Baekelmans zelf kiest nu voor een nieuwe professionele uitdaging en gaat in New York aan de slag als Technologie Attaché Americas van Flanders Investment and Trade (FIT). Een unieke kans die hij naar eigen zeggen niet zomaar kon laten passeren.
2. Man bezit 195 miljoen euro aan bitcoins maar is wachtwoord kwijt
Het zal je maar overkomen: je hebt voor 195 miljoen euro aan bitcoins maar kent je wachtwoord niet meer. Stefan Thomas, een Duitse computerprogrammeur die in San Francisco woont en werkt, is het briefje met de toegangscode van zijn zwaarbeveiligde harde schijf kwijt. Na tien foutieve pogingen vergrendelt de IronKey zichzelf voorgoed, Thomas kan het nog twee keer proberen.
Tien jaar geleden kreeg de man 7.002 bitcoins cadeau, voor een filmpje waarin hij uitlegde hoe het systeem van cryptomunten werkte. Op dat ogenblik waren die samen net geen 28.000 euro waard. Vandaag is dat ongeveer de waarde van één bitcoin, wat het totaal op meer dan 195 miljoen euro brengt. Hopelijk voor hem kan hij die in één van zijn twee laatste pogingen alsnog ontsleutelen, of de Duitser speelt zijn fortuin kwijt.
3. Vier op tien kmo’s denkt aan tijdelijke werkloosheid in eerste kwartaal 2021
In het eerste kwartaal van 2021 wil gemiddeld vier op tien kmo’s gebruik maken van de steunmaatregel ‘tijdelijke werkloosheid omwille van corona’, wat een stijging is ten opzichte van september vorig jaar (35%). De stijging is het grootst in de regio Brussel, met bijna een verdubbeling. Qua sector zien we vooral een toename in ‘industrie en bouw’ waar het aandeel nu al meer dan zes op tien kmo’s is. De resultaten komen uit de driemaandelijkse tewerkstellingsenquête van SD Worx bij 731 kmo-bedrijfsleiders en personeelsverantwoordelijken.
Als belangrijkste reden worden minder werk (69,1%) en verplichte sluiting (37,8%) aangehaald. Minder dan een kwart geeft quarantaine van de medewerkers aan als reden. Bij grote bedrijven is de kans dat medewerkers in quarantaine moeten uiteraard veel groter. Een op tien kmo’s ziet in de sluiting van school of opvang kinderen een geldige reden om werknemers op tijdelijke werkloosheid te zetten.
4. Tesla opent eerste vestiging in India en sluit lokale productie niet uit
Elon Musk had vorig jaar op Twitter al een ballonnetje opgelaten, maar nu is de opening van een eerste Tesla-vestiging in India ook een feit! Het verkoopkantoor in Bangalore werd door de Amerikaanse autobouwer officieel geregistreerd onder de naam ‘Tesla India Motors and Energy Private Limited’.
Als blijkt dat de vraag voldoende groot is, overweegt Tesla om ook een productie in India op te starten. Aan de Indische regering zal het alvast niet gelegen hebben, want die wil zwaar inzetten op het promoten van elektrische wagens wegens de zware luchtvervuiling in stedelijke gebieden.
5. Overname Fitbit door Google is definitief rond
Een maand nadat de Europese Commissie ermee instemde, is de overname van fitnesstracker Fitbit door Google officieel rond, zo stond gisteren te lezen op de blog van het Amerikaanse techbedrijf.
In augustus vorig jaar startte de EU een onderzoek naar de overname, waarvoor Google 2,1 miljard dollar neertelde, onder andere om zeker te zijn dat de privacy van Fitbit-gebruikers (29 miljoen in totaal!) gerespecteerd blijft en deze data niet gebruikt zou worden voor reclamedoeleinden. Maar Google heeft altijd benadrukt dat het met de deal enkel apparaten wil verkopen.
Bovendien moeten Fitbit en Google technisch gezien aparte bedrijven blijven, en behouden gebruikers binnen de Europese Economische Ruimte (EER) de keuze of zij Fitbit aan andere Google-producten, zoals Maps, willen kopppelen.