Dit jaar wordt hét jaar waarin je een boek gaat schrijven, stopt met uitstellen of wekelijks aan personal branding gaat doen op LinkedIn. Maar zei je dat vorig jaar ook al niet? Zoals je misschien al gemerkt hebt, gaat een nieuwe goede gewoonte aankweken niet vanzelf. Dit stappenplan geeft je alvast inzichten in waar het fout loopt én biedt een houvast om dit jaar wel te slagen.
1. Begin klein
Begin met één goed voornemen en start klein. Meteen te hoog willen mikken - en daardoor afhaken - is voor veel mensen een struikelblok. Wil je elke dag een uur aan je boek schrijven? Begin met vijf minuten. Door het zo klein te maken, neem je ook de drempel weg om er aan te beginnen. Een uur tijd vrijmaken is niet zo simpel, maar vijf minuten heb je vast wel. Just do it, naar de befaamde woorden van Shia LaBeouf, maar doe het wel klein.
2. Denk er niet over na
Maak met jezelf een afspraak: wanneer ga je jouw nieuwe voornemen uitoefenen? En doe het dan elke dag opnieuw op datzelfde tijdstip. Maak het geen keuze: het staat vast. Nog beter is dat je het koppelt aan een andere dagelijkse gewoonte. Zo kan je bijvoorbeeld ervoor kiezen vijf minuten te mediteren (begin klein, weet je nog) nadat je je tanden gepoetst hebt. Bottom line: maak er een dagelijkse gewoonte van zodat je er niet langer over hoeft na te denken - en je dus ook niet hoeft te kiezen of je het doet, maar het gewoon haast automatisch doet.
3. Leg verantwoording af
Breng minstens één iemand - een vriend, collega, desnoods je moeder - op de hoogte van je plannen en maak hem of haar jouw partner in crime. Doordat je iemand hebt aan wie je verantwoording moet afleggen, wordt het plots veel moeilijker om je belofte (aan jezelf) niet na te komen. Want hij of zij prikt heus wel door slappe excuses heen.
4. Maak het leuk
Zie je nieuwe gewoonte niet als een vervelende klus. Denk na hoe je er plezier in kan vinden. Hoe kan je het leuker maken? Waar geniet je van? Haal je bijvoorbeeld veel voldoening uit het feit dat je weer een pagina geschreven hebt? Als je er iets leuk van kan maken en je kan focussen op de dingen waar je van geniet en voldoening uit haalt, dan is de kans groter dat je nieuwe gewoonte ook blijft hangen.
5. Wees vastberaden
Zorg ervoor dat het niet iets vrijblijvend wordt. Waarom wil je veranderen of wil je dit doen? Denk hier dieper over na tijdens de eerste week dat je je nieuwe gewoonte uitvoert. Hoe gaat dit jouw leven, of dat van anderen, veranderen? Als je bijvoorbeeld alleen maar een boek wil schrijven omdat het je wel leuk lijkt om jezelf voortaan auteur te kunnen noemen, hou je het waarschijnlijk niet vol en is het misschien geen goed idee om dat te proberen. Maar als je graag jouw kennis wil delen met de wereld, kan dat wel een goede motivator zijn, die een meerwaarde is voor jouw leven (en dat van anderen).
Ja, het is haalbaar om oude gewoontes te vergeten en er met nieuwe te beginnen. Maar niet als je meteen je hele leven wil omgooien. Begin stap voor stap en hou deze tips in het achterhoofd. Eén nieuwe goede gewoonte per keer 😉