In het digitale wereldje is het geen evidentie om een goede vacature samen te stellen. Je moet met een heleboel zaken rekening houden, waardoor deze klus al snel een tijdrovend gebeuren wordt. Lees de 5 tips hieronder om meer impact te maken met je vacature.
Vooraleer we van wal steken met een reeks interessante tips, is het natuurlijk wel belangrijk dat de basiselementen van je vacature goed zitten:
-
Aantrekkelijke Functietitel
Bv. - Digital Account Manager met goesting - Omschrijving van de jobinhoud
- Verwachtingen van je bedrijf
- Vereisten omtrent kennis, vaardigheden en ervaring
- Wat de sollicitant krijgt als hij/zij bij jou komt werken * loon, extralegale voordelen, doorgroeimogelijkheden,...
Dan hier de 5 tips wat de inhoud zelf betreft:
1. Houd het kort en concreet
Het gebeurt nog vaak: bedrijven die een ellenlange vacature opstellen, zodat de verwachtingen en functie-inhoud zeker voldoende duidelijk zijn.
Gevolg: de persoon in kwestie opent jouw vacature en raakt net ontmoedigd door de hoeveelheid informatie die je hem/haar voorschotelt. Want zeg nu zelf, als jij een motivatiebrief van 10 alinea’s lang in je inbox krijgt, haak je toch ook sneller af?
Daarom: houd het kort en concreet. Natuurlijk blijft het wel belangrijk om volledig te zijn in je omschrijving. Alleen maak je beter een selectie van de meest relevante taken en verantwoordelijkheden. Dat schept meteen de nodige duidelijkheid.
2. Laat sollicitanten proeven van je bedrijfscultuur
Een potentiële kandidaat trek je niet alleen over de streep met een pakkende jobomschrijving: ook de omgeving waarin hij of zij belandt telt.
Geef dus enkele aantrekkelijke troeven van je bedrijfscultuur prijs. Worden er pintjes gedronken op vrijdag? Is er maandelijks een teamlunch? Vermeld dat dan ook in je vacature. Indien er een informele sfeer heerst op de werkvloer van jouw bedrijf, laat die dan naar boven komen in de schrijfstijl van je vacature.
Oh ja, over die schrijfstijl: schrijf in de actieve zin, dat leest aangenamer. Vertel dus wat je biedt, en niet wat er geboden wordt.
3. Praat niet enkel over je bedrijf en je verwachtingen
Heb jij het ook al opgemerkt? Hoe sommige bedrijven hun vacature starten met een ‘korte’ bedrijfsgeschiedenis? Mooi dat je in 1995 onderneming X uit de grond stampte, maar in een vacature is dat niet relevant.
En een eindeloze opsomming van je verwachtingen met de vooropgestelde verantwoordelijkheden werkt dan weer tamelijk demotiverend. Probeer niet enkel over jezelf en je ‘eisen’ te praten, en houd het interessant en vooral: realistisch.
Laat de potentiële kandidaat zien waarop hij/zij mag rekenen als vaste werknemer. Sollicitanten willen vooral kunnen zien "what’s in it for me". Bij het opsommen van het takenpakket, zeg je dus bijvoorbeeld niet ‘Digitale strategie uitwerken’ , maar wel ‘Digitale strategie uitwerken, waarbij je flink wat ruimte krijgt voor initiatief’. Een ander schot in de roos: ‘Digitale strategie uitwerken, waardoor je de kans krijgt om onze marketing uit te bouwen.’
Begrijp je wat we hier doen? we beschrijven een onderdeel van het takenpakket (digitale strategie uitwerken) én we vermelden direct welk voordeel hieraan is verbonden (als werknemer krijg jij de kans om de marketing mee uit te bouwen).
4. Wees origineel, maar overdrijf niet
Een woordspeling hier en daar houdt je vacature luchtig, zeker weten.
Toch is het belangrijk dat je die ludieke elementen matigt. Anders krijg je mogelijk een kandidaat over de vloer die je bedrijf - en dus de job - niet serieus neemt.
Een leuke tip: leid de vacature in met een bekende quote. Onderstaand voorbeeld capteert alvast de aandacht van élke gemotiveerde sollicitant.
"Intelligence without ambition is a bird without wings, zei Dali ooit. En zo denk jij er ook over. We zijn op zoek naar een gemotiveerde account manager die niet terugdeinst voor targets.”
5. Besef dat het oog ook wat wilt
Hoe sterk de inhoud van je openstaande jobpositie ook is, met een povere lay-out ben je eraan voor de moeite. Wees daarom kritisch en scan je vacature op leesbaarheid alvorens je ze online gooit.
- Is de tekst gestructureerd opgebouwd?
- Zijn er tussentitels?
- Wordt de body van de tekst gebroken door een of twee afbeeldingen?
- Aandacht voor details kan wonderen doen.
Tenslotte zoek je die eigenschap ook in die witte raaf, toch?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Indien gewenst kan BLOOVI STUDIO helpen om je employer brand communicatie te optimaliseren.
Hoe?
- Je bestaande vacature optimaliseren
- Employer branded campagne
- Bannering campagne op ons jobboard
- Social media campagne
Neem contact op met Bloovi Studio: studio@bloovi.be
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -